Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πτώση στις ευρωπαϊκές αγορές στον απόηχο BoE και Fed - Ο DAX στο -1,5%

Πτώση στις ευρωπαϊκές αγορές στον απόηχο BoE και Fed - Ο DAX στο -1,5%
Οι επενδυτές ευελπιστούσαν ότι ο διοικητής της Fed θα σηματοδοτούσε μια επιβράδυνση του ρυθμού των μελλοντικών αυξήσεων των επιτοκίων της,
Σχετικά Άρθρα
Κλιμακώνεται η πίεση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά τη νέα αύξηση επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας.
Παράλληλα, η νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 0,75% από τη Fed και τα αδύναμα κινεζικά οικονομικά στοιχεία, ενίσχυσαν τους φόβους για παγκόσμια ύφεση.
Στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχωρεί 1,5% στις 13.061 μονάδες. 
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημειώνει πτώση 0,6% στις 7.098 μονάδες.  
Στις 6.220 μονάδες με απώλειες 1,2% διαπραγματεύεται ο CAC 40 στο Παρίσι.
Ο FTSE MIB στο Μιλάνο υποχωρεί 1,2% στις 22.520 μονάδες.
O ΙBEX 35 στη Μαδρίτη υποαποδίσει με πτώση 2,1% στις 7.800 μονάδες.
Στη Μόσχα ο δείκτης Moex καταγράφει πτώση 1,8% στις 2.137 μονάδες.
Tα futures των δεικτών της Wall Street καταγράφουν πτώση 0,8%.
Άνοδο καταγράφουν οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, με το ολλανδικό TTF Νοεμβρίου να ενισχύεται 6% στα 134 ευρώ.
Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν την Πέμπτη, από υψηλό τριών εβδομάδων, καθώς τα αδύναμα κινεζικά οικονομικά στοιχεία έδειξαν επιβράδυνση της αύξησης της ζήτησης στον μεγαλύτερο εισαγωγέα αργού στον κόσμο.
Το brent διαμορφώνεται στα 94,97 δολ. το βαρέλι με πτώση 1,2% και το αμερικανικό αργό στα 88,61 δολ. το βαρέλι, με απώλειες 1,6%.
Η Federal Reserve αύξησε τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης την Τετάρτη, όπως αναμενόταν, αλλά το κλίμα επλήγη όταν ο πρόεδρος Jerome Powell δήλωσε ότι είναι "πολύ πρόωρο" να σκεφτεί κανείς την παύση του κύκλου αύξησης των επιτοκίων και ότι η κορύφωση των επιτοκίων θα είναι πιθανότατα υψηλότερη από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως.
Η εν λόγω αναφορά απογοήτευσε τους επενδυτές που ήλπιζαν ότι ο διοικητής της Fed θα σηματοδοτούσε μια επιβράδυνση του ρυθμού των μελλοντικών αυξήσεων των επιτοκίων της, δεδομένων των πρόσφατων ενδείξεων επιβράδυνσης της ανάπτυξης στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.
Επιτείνοντας τις ανησυχίες για παγκόσμια επιβράδυνση, η δραστηριότητα στον τομέα των υπηρεσιών της Κίνας συρρικνώθηκε εκ νέου τον Οκτώβριο, με τον δείκτη υπηρεσιών της Caixin να υποχωρεί στο 48,4 τον περασμένο μήνα, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο, από 49,3 τον Σεπτέμβριο, καθώς τα μέτρα περιορισμού του COVID-19 έπληξαν τις επιχειρήσεις και την κατανάλωση.

Στο ταμπλό

Στον εταιρικό τομέα, η μετοχή της BNP Paribas σημείωσε άνοδο 0,7%, αφού η μεγαλύτερη τράπεζα της Ευρωζώνης ανακοίνωσε υψηλότερα του αναμενόμενου καθαρά κέρδη στο τρίτο τρίμηνο, ενισχυμένα από τα ισχυρά έσοδα από συναλλαγές.
Η μετοχή της ING σημείωσε άνοδο 4,6%, αφού ο ολλανδικός δανειστής ανακοίνωσε νέα επαναγορά μετοχών αξίας 1,5 δισ. ευρώ (1,47 δισ. δολάρια), παρά το γεγονός ότι τα τριμηνιαία προ φόρων κέρδη του ήταν κατώτερα των προσδοκιών λόγω έκτακτων επιβαρύνσεων.

BoE: Νέα αύξηση επιτοκίων κατά 0,75% στο 3%

Στη μεγαλύτερη αύξηση επιτοκίων των τελευταίων 33 ετών προχώρησε η Τράπεζα της Αγγλίας, κατά 0,75% στο 3%, όπως αναμενόταν, καθώς προσπαθεί να περιορίσει τον υψηλό πληθωρισμό, ενώ προειδοποίησε ότι η Βρετανία ενδεχομένως βρίσκεται ήδη σε ύφεση, η οποία μπορεί να διαρκέσει δύο χρόνια.
Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής (MPC) αύξησε το βασικό επιτόκιο κατά 75 μονάδες βάσης στο 3%, αφού προειδοποίησε τον περασμένο μήνα ότι οι αυξανόμενες πληθωριστικές πιέσεις θα απαιτήσουν "ισχυρότερη αντίδραση" από ό,τι είχε θεωρηθεί προηγουμένως.
Πρόκειται για την όγδοη διαδοχική αύξηση επιτοκίων από την Bank of England.
Λιγότερο από ένα χρόνο πριν, το βασικό επιτόκιο ήταν 0,1%.

«Σήμα» για περαιτέρω αυξήσεις - Χαμηλότερο των εκτιμήσεων το ανώτατο επιτόκιο

Η Τράπεζα της Αγγλίας δήλωσε ότι μπορεί να χρειαστούν περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων για να τιθασεύσει τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό, καθώς πραγματοποίησε τη μεγαλύτερη αύξηση από το 1989.
Όλα τα μέλη της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής (MPC), εκτός από δύο, ψήφισαν υπέρ της αύξησης των επιτοκίων κατά 0,75 ποσοστιαίες μονάδες, από 2,25% σε 3%, κατά τη διάρκεια της κρίσιμης συνεδρίασης.
Ένα μέλος της εννεαμελούς MPC ψήφισε υπέρ της αύξησης κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ ένα άλλο μέλος τάχθηκε υπέρ χαμηλότερης αύξησης κατά 25 μονάδες βάσης.
Ενώ περαιτέρω αυξήσεις θα μπορούσαν να είναι απαραίτητες για να επαναφέρουν τον πληθωρισμό στο στόχο του 2%, το ανώτατο επιτόκιο θα είναι χαμηλότερο από αυτό που αναμένουν σήμερα οι χρηματοπιστωτικές αγορές (5,2%).

Στο 6,6% μειώθηκε η ανεργία στην Ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο του 2022

Τον Σεπτέμβριο του 2022, το εποχικά προσαρμοσμένο ποσοστό ανεργίας στη ζώνη του ευρώ ήταν 6,6%, από 6,7% τον Αύγουστο του 2022 και από 7,3% τον Σεπτέμβριο του 2021.
Το ποσοστό ανεργίας στην ΕΕ ήταν 6,0% τον Σεπτέμβριο του 2022, σταθερό σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2022 και μειωμένο από 6,7% τον Σεπτέμβριο του 2021.
Η Eurostat εκτιμά ότι 12,960 εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες στην ΕΕ, εκ των οποίων 10,988 εκατομμύρια στη ζώνη του ευρώ, ήταν άνεργοι τον Σεπτέμβριο του 2022.
Σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2022, ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε κατά 52.000 στην ΕΕ και κατά 66.000 στη ζώνη του ευρώ.
 Σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2021, η ανεργία μειώθηκε κατά 1,304 εκατομμύρια στην ΕΕ και κατά 1,071 εκατομμύρια στη ζώνη του ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης