Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αποκάλυψη απόρρητων εγγράφων από Guardian - Το Λονδίνο ετοιμάζεται για blackout μίας εβδομάδας, ο ρόλος του BBC

Αποκάλυψη απόρρητων εγγράφων από Guardian - Το Λονδίνο ετοιμάζεται για blackout μίας εβδομάδας, ο ρόλος του BBC
Προετοιμάζονται οι παρουσιαστές ειδήσεων του BBC, ώστε να διαβάσουν μηνύματα στον αέρα σε περίπτωση που κυλιόμενα μπλακ άουτ πλήξουν τη χώρα
Στην κατοχή του Guardian βρέθηκαν απόρρητα έγγραφα της βρετανικής κυβέρνησης, τα οποία δείχνουν ότι υπάρχουν σχέδια έκτακτης ανάγκης για διακοπές ρεύματος που θα διαρκέσουν έως και μία εβδομάδα.
Τα έγγραφα, τα οποία απαγορευόταν να δημοσιοποιηθούν, προειδοποιούν ότι ένα "λογικά χειρότερο σενάριο" διακοπής ρεύματος θα ταράξει όλα τα τμήματα της οικονομίας.
Οι μεταφορές, τα τρόφιμα, η παροχή νερού, οι επικοινωνίες και η ενέργεια θα σταματούσαν.
Σε ένα τέτοιο σενάριο, η κυβέρνηση θα παρέχει στους πολίτες τρόφιμα, νερό και καταφύγια, εάν οι διακοπές ρεύματος διαρκέσουν περισσότερο από αρκετές ημέρες.

Έρχεται κρύος χειμώνας

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το Met Office του Ηνωμένου Βασιλείου δημοσίευσε την τρίμηνη πρόβλεψη για τον χειμώνα.
Παρά τον ζεστό καιρό που επικρατεί σήμερα, οι θερμοκρασίες αναμένεται να είναι χαμηλότερες από τον μέσο όρο.
"Η πιθανότητα μιας ψυχρότερης τρίμηνης περιόδου συνολικά είναι ελαφρώς μεγαλύτερη από την κανονική", ανέφεραν οι προβλέψεις.
Η προετοιμασία για την αναπόφευκτη κρίση έχει ήδη αρχίσει.
Το μυστικό σχέδιο των αξιωματούχων του Whitehall, που ονομάστηκε "Πρόγραμμα Yarrow", αναφέρει μια σειρά ασκήσεων με κυβερνητικά τμήματα και συμβούλια σε όλη τη χώρα τις τελευταίες εβδομάδες για να δοκιμάσει τις προσπάθειες συνεργασίας.
Για πρώτη φορά πληροφορηθήκαμε για τους αυξανόμενους κινδύνους διακοπής ρεύματος σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο στις αρχές Οκτωβρίου, όταν η British National Grid προειδοποίησε ότι μπορεί να μην υπάρχουν αρκετές εισαγωγές φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος από άλλα μέρη της Ευρώπης αργότερα κατά τη διάρκεια της ψυχρής περιόδου.
"Οδεύουμε προς τον χειμώνα σε μια πρωτοφανή κατάσταση.
Ακόμη και κατά τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου, η Σοβιετική Ένωση διατηρούσε τη ροή του φυσικού αερίου.
Οπότε τώρα όλα είναι πολύ απρόβλεπτα", δήλωσε μια ανώτερη πηγή της βιομηχανίας στον Guardian.

Έμμεση επιβεβαίωση από το Λονδίνο

Ο Guardian δήλωσε ότι κυβερνητικοί αξιωματούχοι παραδέχθηκαν ότι σχεδιάζουν ασκήσεις και προετοιμάζονται για το χειρότερο σενάριο, καθώς μια ενεργειακή κρίση είναι αναπόφευκτη αυτόν τον χειμώνα.
"Όλες οι κυβερνήσεις κάνουν σχεδιασμό έκτακτης ανάγκης με τα χειρότερα σενάρια, αλλά η αλήθεια είναι ότι είμαστε ευάλωτοι ως χώρα ως άμεση συνέπεια μιας δεκαετίας αποτυχημένης ενεργειακής πολιτικής των Συντηρητικών.
"Η απαγόρευση της χερσαίας αιολικής ενέργειας, η περικοπή των επενδύσεων στην ενεργειακή απόδοση, η καθυστέρηση της πυρηνικής ενέργειας και το κλείσιμο της αποθήκευσης φυσικού αερίου οδήγησαν σε υψηλότερους λογαριασμούς και εξάρτηση από τις εισαγωγές φυσικού αερίου, αφήνοντάς μας πιο εκτεθειμένους στον αντίκτυπο της χρήσης της ενέργειας ως γεωπολιτικού όπλου από τον Putin", δήλωσε ο Ed Miliband, ο σκιώδης υπουργός για το κλίμα.

Ο ρόλος του BBC

Τον περασμένο μήνα, η εφημερίδα The Guardian αποκάλυψε μυστικά σενάρια που προετοιμάζονται για τους παρουσιαστές ειδήσεων του BBC, τα οποία θα διαβαστούν στον αέρα σε περίπτωση που κυλιόμενα μπλακ άουτ πλήξουν τη χώρα.
Σκοπός των μηνυμάτων είναι να ηρεμήσουν το κοινό κατά τη διάρκεια ενός συμβάντος "μεγάλης απώλειας ισχύος".
Μόνο οι αναλογικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί FM θα μεταδίδουν μηνύματα προς τον πληθυσμό κατά τη διάρκεια μιας εθνικής κατάστασης έκτακτης ανάγκης, επειδή οι βλάβες στο ηλεκτρικό δίκτυο θα παραλύσουν τα δίκτυα επικοινωνίας.
Μια πηγή του Guardian κατέστησε σαφές όμως ότι οι Βρετανοί δεν πρέπει να γνωρίζουν για το πρόγραμμα Yarrow.
"Η κυβέρνηση δεν θέλει καμία δημοσιότητα για το Yarrow, καθώς δεν θέλει να θεωρηθεί ότι συνδέεται με την Ουκρανία, την παροχή ενέργειας και το κόστος ζωής.
Αλλά πρέπει να σκεφτούμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους εκ των προτέρων.
Το γεγονός ότι μιλούν γι' αυτό τώρα σημαίνει ότι έχουν πραγματική ανησυχία ότι θα μπορούσε να συμβεί".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης