Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ένα screenshot προκάλεσε ράλι 450 δισ. στο Χονγκ Κονγκ - Κανείς δεν γνωρίζει από που προήλθε

Ένα screenshot προκάλεσε ράλι 450 δισ. στο Χονγκ Κονγκ - Κανείς δεν γνωρίζει από που προήλθε
Στο επίκεντρο των αγορών είναι η πολιτική Covid zero της Κίνας
Κανείς δεν είναι σίγουρος ποιος το έγραψε, πότε γράφτηκε ή αν είναι καν αληθινό.
Αλλά ένα στιγμιότυπο οθόνης (screenshot) τεσσάρων παραγράφων που περιγράφει λεπτομερώς ένα σχέδιο επαναλειτουργίας της Κίνας ήταν αρκετό για τους traders να αγοράσουν μετοχές για δύο συνεχόμενες ημέρες.
Η ανεπιβεβαίωτη ανάρτηση, η οποία δεν περιελάμβανε αναγνωριστικά σήματα, άρχισε να κυκλοφορεί για πρώτη φορά το βράδυ της Δευτέρας σε ομάδες κοινωνικών μηνυμάτων WeChat γεμάτες με αναλυτές και διαχειριστές κεφαλαίων, σύμφωνα με αναφορές από δώδεκα επενδυτές που ζήτησαν να μην ταυτοποιηθούν.
Το επόμενο πρωί εξαπλώθηκε σαν πυρκαγιά, διαπιστώνει το Bloomberg.


Τι ανέφερε το υποτιθέμενο δημοσίευμα

Το στιγμιότυπο οθόνης ανέφερε ότι ο Wang Huning, Νο 4 αξιωματούχος της Κίνας - ένας από τους επτά άνδρες της ισχυρής Μόνιμης Επιτροπής του Πολιτικού Γραφείου - πραγματοποίησε την Κυριακή συνάντηση εμπειρογνωμόνων της Covid-19 κατόπιν αιτήματος του προέδρου Xi Jinping.
Αποκάλεσε τον Xi "Big Boss" και χρησιμοποίησε το "WHN" για να αναφερθεί στον Wang και να αποφύγει τη λογοκρισία που διαχειρίζεται αυστηρά τις ειδήσεις και τις αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με την πολιτική ελίτ της Κίνας.
Οι εκπρόσωποι στη συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν μέλη των τμημάτων οικονομίας, συζήτησαν "την επιτάχυνση ενός σχεδίου ανοίγματος της οικονομίας υπό όρους με στόχο το ουσιαστικό άνοιγμα μέχρι τον Μάρτιο του επόμενου έτους", ανέφερε.
Η ανάρτηση απέκτησε απήχηση όταν κοινοποιήθηκε από τον "96 Old Stock Trader" στις 11:26 π.μ. στο Xueqiu, μια κινεζική οικονομική πλατφόρμα.
Λιγότερο από 20 λεπτά αργότερα, ο διακεκριμένος οικονομολόγος Hong Hao με έδρα το Χονγκ Κονγκ έγραψε κάτι παρόμοιο στο Twitter - και οι μετοχές του δείκτη MSCI China Index βρίσκονταν σε τροχιά ράλι ύψους 320 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Περαιτέρω κέρδη την Τετάρτη έφεραν το διήμερο σύνολο στα 450 δισεκατομμύρια δολάρια.

Δεν επιβεβαιώνει το Πεκίνο

Ενώ το Πεκίνο αρχικά δεν σχολίασε τις φήμες, η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας εξέδωσε μια νέα επιβεβαίωση αργά την Τετάρτη ότι η χώρα θα "τηρήσει σταθερά την πολιτική του Xi για το Covid zero".
Αλλά ακόμη και αυτό δεν μπόρεσε να μετριάσει τον ενθουσιασμό των traders.
Οι εισηγμένες στις ΗΠΑ κινεζικές μετοχές συνέχισαν να κάνουν ράλι μετά την ανακοίνωση.
Οι επενδυτές αναζητούσαν λόγους για να αγοράσουν κινεζικές μετοχές, οι οποίες έχουν τις χειρότερες επιδόσεις του κόσμου φέτος, καθώς η οικονομία αναπτύσσεται με περίπου τον πιο αργό ρυθμό τεσσάρων δεκαετιών.
Οι μετοχές υπέστησαν μια ιστορική βουτιά την περασμένη εβδομάδα, αφού ο Xi εδραίωσε την εξουσία του με έναν ανασχηματισμό προσωπικού και το γουάν αποδυναμώθηκε σε χαμηλό 14 ετών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης