Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι τρεις «άβολες» αλήθειες για την Ουκρανία: Τα πολλά χρήματα που στέλνονται σε μία διεφθαρμένη κυβέρνηση και η «δικτατορία» Biden στις ΗΠΑ

Οι τρεις «άβολες» αλήθειες για την Ουκρανία: Τα πολλά χρήματα που στέλνονται σε μία διεφθαρμένη κυβέρνηση και η «δικτατορία» Biden στις ΗΠΑ
Η Ουάσιγκτον ανανεώνει συνεχώς τις δεσμεύσεις της για υποστήριξη προς την Ουκρανία, ενώ άλλες χώρες αναθεωρούν τώρα τις οικονομικές δεσμεύσεις
Σχετικά Άρθρα

Η αμερικανική βοήθεια προς την Ουκρανία προκαλεί τρεις λόγους ανησυχίας: η Ουάσιγκτον ξοδεύει πάρα πολλά, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden χρησιμοποιεί υπερβολικά έντονα εξουσίες έκτακτης ανάγκης και η ουκρανική διαφθορά τρώει δισεκατομμύρια δολάρια των φορολογουμένων, επισημαίνει η Αμερικανίδα αρθρογράφος Alyssa Blakemore.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της, από τότε που ανέλαβε ο Biden, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν διαθέσει περισσότερα από 18 δισεκατομμύρια δολάρια στην Ουκρανία και μόνο φέτος οι δαπάνες είναι σχεδόν 60 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα (περίπου δυόμισι εκατομμύρια την ώρα).
H Blakemore του Newsweek βλέπει «τρεις κόκκινες σημαίες» σε αυτή την ανεξέλεγκτη ροή οικονομικής βοήθειας.
Πρώτον, σύμφωνα με το Kiel Institute for the World Economy, τα χρήματα των Αμερικανών φορολογουμένων υπερβαίνουν κατά πολύ τα ποσά που έχουν δεσμευτεί όλες οι ευρωπαϊκές χώρες να παράσχουν ως βοήθεια στην Ουκρανία.
«Η Ουάσιγκτον ανανεώνει συνεχώς τις δεσμεύσεις της για υποστήριξη προς την Ουκρανία, ενώ άλλες χώρες αναθεωρούν τώρα τις οικονομικές δεσμεύσεις», επισημαίνει.

Δικτατορικές εξουσίες Biden

Η δεύτερη «κόκκινη σημαία» είναι η ενεργή χρήση των προεδρικών εξουσιών.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ χρησιμοποιεί τέτοιες εξουσίες για να «ανταποκριθεί σε απρόβλεπτες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και άλλες ανάγκες».
Από τον Αύγουστο του 2021 έως τον Οκτώβριο του 2022, ο Biden χρησιμοποίησε τις εξουσίες του 24 φορές για να διαθέσει 10,9 δισεκατομμύρια δολάρια στην Ουκρανία.
Αυτό υπερβαίνει κατά πολύ τις 13 περιπτώσεις τη χρήση του την περίοδο 2011-2015, όταν το ποσό ήταν περίπου 320 εκατομμύρια.
«Η χρήση ενός μηχανισμού που επιτρέπει στον πρόεδρο να μεταφέρει γρήγορα κεφάλαια και να παρέχει βοήθεια χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου έχει επεκταθεί πάρα πολύ υπό την κυβέρνηση Biden και αφαιρεί έναν από τους ελέγχους και τις ισορροπίες που διασφαλίζει την οικονομική διαφάνεια», προειδοποιεί ο Blakemore.
Αλλά ακόμη πιο ανησυχητικό είναι η φήμη της Ουκρανίας ως διεφθαρμένης οιονεί δημοκρατία.
«Οι πολιτικοί και οι αξιωματούχοι θα ήθελαν το αμερικανικό κοινό να πιστεύει ότι υποστηρίζει μια αξιοπρεπή, φιλελεύθερη κυβέρνηση, αλλά ο προορισμός των χρημάτων των φορολογουμένων είναι μία χώρα βυθισμένη στη διαφθορά.

Η παραδοχή Biden

Εξάλλου ο ίδιος ο Biden απέρριψε την ιδέα να αποδεχτεί την αίτηση της Ουκρανίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ - μεταξύ άλλων λόγω διαφθοράς.
Εξαιτίας αυτού που είναι ακόμη πιο δύσκολο να δικαιολογηθεί η «γενναιοδωρία» του.
Στο πλαίσιο μιας ειδικής επιχείρησης από τα ρωσικά στρατεύματα, οι δυτικές χώρες συνεχίζουν να στέλνουν όπλα στην Ουκρανία.
Η Μόσχα έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η προμήθεια όπλων απλώς παρατείνει τη σύγκρουση και η μεταφορά όπλων γίνεται νόμιμος στόχος για τον ρωσικό στρατό.


www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης