Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bραζιλία: Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι οπαδοί του Bolsonaro, ζητούν επέμβαση του στρατού

Bραζιλία: Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι οπαδοί του Bolsonaro, ζητούν επέμβαση του στρατού
Η ομιλία του Bolsonaro, με 48 ώρες καθυστέρηση μετά την εκλογική ήττα του, ερμηνεύτηκε από τους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης της ακροδεξιάς ως «ενθάρρυνση» προς τους οπαδούς του για να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις
Σχετικά Άρθρα

Χιλιάδες Βραζιλιάνοι διαδηλώνουν ξανά σήμερα, για τρίτη συνεχόμενη μέρα μετά τις εκλογές, έξω από στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο Σάο Πάουλο, την Μπραζίλια και το Ρίο, ζητώντας να επέμβει ο στρατός μετά την ήττα του Zair Bolsonaro στις προεδρικές εκλογές.
Οι διαδηλωτές κρατούν επίσης αποκλεισμένους πολλούς δρόμους σχεδόν στις μισές Πολιτείες, ωστόσο τα οδοφράγματα είναι λιγότερα από χθες.
Οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται, παρά το λακωνικό διάγγελμα που απηύθυνε χθες το βράδυ ο Bolsonaro, σπάζοντας τη διήμερη σιγή του, για να πει ότι «θα σεβαστεί» το Σύνταγμα.
Έδωσε έτσι το πράσινο φως για να ξεκινήσει η διαδικασία της πολιτικής μετάβασης και η παράδοση της εξουσίας στον αριστερό Louis Ignacio Lula Da Silva, μολονότι το μήνυμα προς τους υποστηρικτές του ήταν αμφίσημο.
Στο Σάο Πάουλο, χιλιάδες οπαδοί του διαδήλωσαν το πρωί έξω από τη στρατιωτική διοίκηση της Νοτιοανατολικής Βραζιλίας, απαιτώντας να επέμβει ο στρατός «αμέσως», ανέφερε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.
Μια παρόμοια διαδήλωση έγινε και έξω από το γενικό επιτελείο Στρατού στην Μπραζίλια.
Στο Ρίο ντε Τζανέιρο οι συγκεντρωμένοι ζητούσαν την επέμβαση του στρατού φωνάζοντας το σύνθημα «Lula, κλέφτη, η θέση σου είναι στη φυλακή».
«Ζητάμε την ομοσπονδιακή επέμβαση (σ.σ. του στρατού) επειδή απαιτούμε ελευθερία» είπε μια 70χρονη διαδηλώτρια, η Angela Koscak.
«Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι θα μας κυβερνά ένας κλέφτης», είπε, αναφερόμενη στις καταδίκες του Lula για διαφθορά, τις οποίες τελικά το Ανώτατο Δικαστήριο ακύρωσε ή θεώρησε ότι τα αδικήματα έχουν παραγραφεί.
Ο αριθμός των οδοφραγμάτων σήμερα μειώθηκε: η ομοσπονδιακή αστυνομία ανέφερε ότι καταμετρήθηκαν 167 οδοφράγματα, στις 17 από τις 27 Πολιτείες, από 271 την Τρίτη.
«Οι ειρηνικές διαδηλώσεις είναι πάντα καλοδεχούμενες αλλά δεν μπορούμε να χρησιμοποιούμε τις μεθόδους της αριστεράς (…) που εμποδίζουν την ελεύθερη κυκλοφορία», είπε την Τρίτη ο Bolsonaro.
Παράλληλα ωστόσο υποστήριξε ότι οι διαδηλώσεις είναι «ο καρπός της αγανάκτησης και ενός αισθήματος αδικίας» για τον τρόπο με τον οποίο διεξήχθησαν οι εκλογές.
Στο Σάο Πάουλο, μερικές δεκάδες διαδηλωτές είχαν αφήσει ανοιχτή μόνο μία λωρίδα ανά κατεύθυνση στον βασικό οδικό άξονα που συνδέει την Πολιτεία αυτήν, τον οικονομικό πνεύμονα της Βραζιλίας, με τα κεντροδυτικά της χώρας. Προς το μεσημέρι, οι δυνάμεις ασφαλείας προσπαθούσαν να ξαναδώσουν όλον τον δρόμο στην κυκλοφορία.
Την Τρίτη, η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει οδοφράγματα, ιδίως στον νότο της χώρας που ψήφισε υπέρ του Bolsonaro στις εκλογές της Κυριακής.
Η ομιλία του Bolsonaro ερμηνεύτηκε από τους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης της ακροδεξιάς ως «ενθάρρυνση» για να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις.
«Το όνειρο παραμένει ζωντανό», έγραφε ένα μήνυμα στο Telegram την Τρίτη.
Ο αποκλεισμός των δρόμων ενέχει τον κίνδυνο να παρουσιαστούν ελλείψεις σε διάφορα προϊόντα, αφού η Βραζιλία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο οδικό δίκτυό της για τη μεταφορά αγαθών.
Η Εθνική Συνομοσπονδία Βιομηχάνων προειδοποίησε την Τρίτη ότι θα υπάρξουν ελλείψεις σε καύσιμα αν δεν ανοίξουν γρήγορα τα οδοφράγματα ενώ ο ενημερωτικός ιστότοπος G1 γράφει ότι στο 70% των σουπερμάρκετ παρατηρούνται ήδη δυσκολίες στον ανεφοδιασμό με συγκεκριμένα προϊόντα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης