Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πτώση του παγκόσμιου εμπορίου προβλέπει η μεγαλύτερη εταιρεία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων παγκοσμίως Maersk

Πτώση του παγκόσμιου εμπορίου προβλέπει η μεγαλύτερη εταιρεία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων παγκοσμίως Maersk
Η Maersk ανακοίνωσε κέρδη ρεκόρ για το τρίτο τρίμηνο, αλλά προειδοποίησε για «σκοτεινά σύννεφα στον ορίζοντα», καθώς η ζήτηση για εμπορευματοκιβώτια πλοίων εξασθενεί
Σχετικά Άρθρα

Η μεγαλύτερη ναυτιλιακή εταιρεία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο ανακοίνωσε κέρδη ρεκόρ για το τρίτο τρίμηνο λόγω των υψηλών υπερπόντιων ναύλων, αλλά σημείωσε και την επιβράδυνση της ζήτησης.
Ο δανικός γίγαντας, που θεωρείται ευρέως ως βαρόμετρο για το παγκόσμιο εμπόριο, ανέφερε κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) 10,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το τρίμηνο, υψηλότερα από τις προβλέψεις των αναλυτών που έβλεπαν κέρδη 9,8 δισεκατομμύρια δολάρια και αυξημένα κατά 60% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Η εταιρεία επιβεβαίωσε τις προβλέψεις της για συνολικά EBITDA ύψους 37 δισεκατομμυρίων δολαρίων και ελεύθερες ταμειακές ροές άνω των 24 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος Soren Skou είπε ότι τα «εξαιρετικά αποτελέσματα» που ανακοινώθηκαν οφείλονται στη συνεχή άνοδο των ναύλων των θαλάσσιων μεταφορών, αλλά πρόσθεσε ότι είναι σαφές ότι οι ναύλοι έχουν κορυφωθεί και θα αρχίσουν να μειώνονται το τέταρτο τρίμηνο, λόγω της πτώσης της ζήτησης και της χαλάρωσης των προβλημάτων της εφοδιαστικής αλυσίδας.
Ο Skou επισήμανε ότι τα κέρδη από τις υπερπόντιες μεταφορές της Maersk θα μειωθούν τους επόμενους μήνες.
«Με τον πόλεμο στην Ουκρανία, την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη, τον υψηλό πληθωρισμό και την επικείμενη παγκόσμια ύφεση, μαζεύονται πολλά μαύρα σύννεφα στον ορίζοντα», είπε ο Skou.
«Όλες αυτές οι πιέσεις επιβαρύνουν την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, η οποία με τη σειρά της επηρεάζει την παγκόσμια ζήτηση μεταφορών και logistics.
Ενώ αναμένουμε ότι η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας θα οδηγήσει σε υποχώρηση του υπερπόντιου μεταφορικού έργου, θα συνεχίσουμε να αναζητούμε ευκαιρίες ανάπτυξης στο πλαίσιο της επιχείρησής μας Logistics».
Κατά τις εκτιμήσεις του κολοσσού της μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, η παγκόσμια ζήτηση εμπορευματοκιβωτίων αναμένεται να συρρικνωθεί μεταξύ 2% και 4% το 2022 έναντι προηγούμενης πρόβλεψη για +1% σε -1%.
Κατά την εταιρεία, οι ναύλοι μειώθηκαν το τρίτο τρίμηνο καθώς η ζήτηση μετριάστηκε και τα περιοριστικά μέτρα στην Κίνα κατά μεγάλο μέρος εξέπνευσαν.
Μετά από αυτές τις ανακοινώσεις, η μετοχή της Maersk σημείωσε πτώση 6% κατά τις πρώτες συναλλαγές στην Ευρώπη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης