Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλία: Σβάστικες, νοσταλγοί του Mussolini και τιμητές Ιταλών εθελοντών των SS στο υπουργικό της Meloni

Ιταλία: Σβάστικες, νοσταλγοί του Mussolini και τιμητές Ιταλών εθελοντών των SS στο υπουργικό της Meloni
Αρκετοί από τους διορισμούς προκάλεσαν διαμαρτυρίες από πολιτικούς της αντιπολίτευσης και την αντιφασιστική οργάνωση ANPI
Η πρωθυπουργός της Ιταλίας Giorgia Meloni διόρισε οπαδούς της οικογένειας Mussolini και έναν κατώτερο υπουργό που προσφάτως φωτογραφήθηκε με περιβραχιόνιο με σβάστικα, ως μέλη της νέας κυβερνητικής της ομάδας.
Οι εξελίξεις έχουν προκαλέσει κύμα οργής από τους αντιφασίστες ακτιβιστές και είναι πιθανό να υπονομεύσει τις προσπάθειες της Meloni να οικοδομήσει το προφίλ ως αξιόπιστης και μετριοπαθούς ηγέτιδας στην παγκόσμια σκηνή.
Η διαμάχη έρχεται σε μια ευαίσθητη στιγμή για τη νέα Ιταλίδα πρωθυπουργό, καθώς ετοιμάζεται για την πρώτη της επίσκεψη για να συναντηθεί με τους ηγέτες της ΕΕ στις Βρυξέλλες αυτή την εβδομάδα.

"Επιλογή αξιών"

Η Meloni όρισε τους νέους κατώτερους υπουργούς της στις 31 Οκτωβρίου 2022 και θα ορκιστούν σήμερα 2 Νοεμβρίου.
Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, επέμεινε ότι επιλέχθηκαν "με βάση την αξία τους".
Όμως αρκετοί από τους διορισμούς προκάλεσαν διαμαρτυρίες από πολιτικούς της αντιπολίτευσης και την αντιφασιστική οργάνωση ANPI.
Στο επίκεντρο ήταν ο Galeazzo Bignami, ο νέος αναπληρωτής υπουργός υποδομών, που φωτογραφήθηκε με μαύρο πουκάμισο και περιβραχιόνιο με σβάστικα.
Galeazzo Bignami, nominato viceministro alle Infrastrutture, vestito da nazista in una foto di qualche anno fa

Την εποχή που η φωτογραφία πρωτοεμφανίστηκε το 2016, δήλωσε ότι είχε τραβηχτεί για πλάκα κατά τη διάρκεια του εργένικου πάρτι του 10 χρόνια νωρίτερα.
Ο Bignami δήλωσε τη Δευτέρα ότι νιώθει "βαθιά ντροπή" για τις εικόνες αυτές, οι οποίες, όπως είπε, τραβήχτηκαν σε ιδιωτικό πλαίσιο, και εξέφρασε την "πλήρη και άνευ όρων καταδίκη του για κάθε μορφή ολοκληρωτισμού... και ιδιαίτερα για το απόλυτο κακό που ήταν ο ναζισμός".
Δεν είναι όμως ο μόνος αμφιλεγόμενος διορισμός.
Μια άλλη επιλογή της Meloni, ο Claudio Durigon, της αντιμεταναστευτικής Λέγκας, παραιτήθηκε πέρυσι από την προηγούμενη κυβέρνηση Draghi, στην οποία κατείχε τον ρόλο του κατώτερου υπουργού στο υπουργείο Οικονομίας, αφού πρότεινε να μετονομαστεί ένα πάρκο που πήρε το όνομα των δολοφονηθέντων δικαστών κατά της μαφίας, Giovanni Falcone και Paolo Borsellino σε πάρκο του αδελφού του Benito Mussolini.
Η νέα υπουργός Παιδείας, Paola Frassinetti, απεικονίζεται το 2017 να συμμετέχει σε απαγορευμένη πορεία προς τιμήν των Ιταλών εθελοντών των SS σε νεκροταφείο του Μιλάνου.
Μια άλλη νεώτερη υπουργός, η Augusta Montaruli, φωτογραφήθηκε σε προσκύνημα στη γενέτειρα του Mussolini, με μια ομάδα που κρατούσε τη σημαία με τον μαύρο σταυρό που χρησιμοποιούν οι νεοφασιστικές ομάδες λευκών εθνικιστών παγκοσμίως.

Αποστάσεις από τον φασισμό παίρνει η Meloni

Η Meloni είναι επικεφαλής των Αδελφών της Ιταλίας, ενός κόμματος που έλκει τις ρίζες του από το μεταφασιστικό Ιταλικό Κοινωνικό Κίνημα (MSI), αλλά έχει πάρει αποστάσεις από τον φασισμό τους τελευταίους μήνες.
Την περασμένη εβδομάδα, στην παρθενική της ομιλία στο κοινοβούλιο, η Meloni δήλωσε ότι "ποτέ δεν συμπάθησε κανένα αντιδημοκρατικό καθεστώς, συμπεριλαμβανομένου του φασισμού".
Ο ηγέτης της ιταλικής Αριστεράς, Nicola Fratoianni, δήλωσε: "Η Meloni δεν είναι η μόνη που μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο: "Αυτοί είναι οι άνθρωποι που δεν συμπάθησαν ποτέ δικτατορίες; Σας παρακαλώ. Γελοίο και επικίνδυνο".
Ο Lorenzo Tombelli της αντιφασιστικής ομάδας ANED έγραψε στο Twitter: "Δηλαδή ένας κατώτερος υπουργός με μια σβάστικα στο χέρι του μπορεί να ορκιστεί στο αντιφασιστικό σύνταγμα; Έχουμε αγγίξει τον πάτο".
Η κριτική είναι απίθανο να βλάψει τα δημοσκοπικά ποσοστά της Meloni, τα οποία έχουν αυξηθεί από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου στο 30%.
Ο Daniele Albertazzi, καθηγητής πολιτικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Surrey, δήλωσε: "Εντός της Ιταλίας αυτού του είδους τα επεισόδια δεν έχουν μεγάλη σημασία.
Η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων της δεξιάς θεωρεί ότι ο Mussolini ανήκει στο παρελθόν και ότι αυτά τα πράγματα δεν πρόκειται να ληφθούν σοβαρά υπόψη και υπάρχει μια συγχωρητική προσέγγιση.
Θεωρητικά, έχει πάρει αποστάσεις από τον φασισμό".
Έξω από την Ιταλία, αυτά τα επεισόδια είναι πιο προβληματικά επειδή υπονομεύουν το μήνυμα ότι η Meloni είναι μετριοπαθής, δήλωσε ο Albertazzi: "Χρειάζεται η διεθνής κοινότητα να είναι χαλαρή απέναντι στην Ιταλία.
Αλλά αυτά τα επεισόδια είναι σταθερά επειδή υπάρχουν, δεν είναι επινοημένα.
Νομίζω ότι θα πρέπει να πάρει πολύ πιο σθεναρή στάση, καθώς είναι πολύ επιζήμια για την Meloni, περισσότερο εκτός παρά εντός της Ιταλίας", πρόσθεσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης