Τελευταία Νέα
Διεθνή

NYT: Ρώσοι στρατιωτικοί συζήτησαν τη χρήση πυρηνικών όπλων - Ανησυχία στις ΗΠΑ

NYT: Ρώσοι στρατιωτικοί συζήτησαν τη χρήση πυρηνικών όπλων - Ανησυχία στις ΗΠΑ
Ανώτεροι Ρώσοι στρατιωτικοί ηγέτες είχαν πρόσφατα συνομιλίες για να συζητήσουν πότε και πώς η Μόσχα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ένα τακτικό πυρηνικό όπλο στην Ουκρανία
Σχετικά Άρθρα

Συνομιλίες όσον αφορά το ενδεχόμενο χρήσης τακτικών πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία είχαν ανώτεροι Ρώσοι στρατιωτικοί, προκαλώντας ανησυχία στις ΗΠΑ. Αυτό αποκαλύπτουν οι New York Times, επισημαίνοντας ότι οι εν λόγω πληροφορίες ανησύχησαν την κυβέρνηση Biden, διότι έδειξαν πόσο πιεσμένη είναι η Μόσχα από τις αποτυχίες της στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία.
Ανώτεροι Ρώσοι στρατιωτικοί ηγέτες είχαν πρόσφατα συνομιλίες για να συζητήσουν πότε και πώς η Μόσχα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ένα τακτικό πυρηνικό όπλο στην Ουκρανία, συμβάλλοντας στην αυξημένη ανησυχία στην Ουάσιγκτον και τις συμμαχικές πρωτεύουσες, σύμφωνα με πολλούς ανώτερους Αμερικανούς αξιωματούχους.
NYT_3.JPG

Όπως αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα, ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin, δεν συμμετείχε στις συζητήσεις, που διεξήχθησαν με φόντο την εντεινόμενη πυρηνική ρητορική της Ρωσίας και τις οπισθοδρομήσεις στο πεδίο της μάχης. «Αλλά απλά και μόνο το γεγονός ότι ανώτεροι Ρώσοι στρατιωτικοί ηγέτες είχαν τέτοιες συζητήσεις ανησύχησε την κυβέρνηση Biden καθώς υποδηλώνει ότι οι απειλές του Putin για χρήση πυρηνικών όπλων μπορεί να μην είναι απλώς λόγια. Ωστόσο, Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν είχαν δει στοιχεία ότι οι Ρώσοι μεταφέρουν πυρηνικά όπλα ή ότι έλαβαν άλλα μέτρα για να προετοιμάσουν ένα χτύπημα» αναφέρουν οι NYT.
Ωστόσο, Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν είχαν δει στοιχεία ότι οι Ρώσοι μεταφέρουν πυρηνικά όπλα στη θέση τους ή έλαβαν άλλα τακτικά μέτρα για να προετοιμαστούν για ένα χτύπημα.

Η... απελπισία του Putin για νίκη

Οι πληροφορίες σχετικά με τις συνομιλίες κυκλοφόρησαν εντός της αμερικανικής κυβέρνησης στα μέσα Οκτωβρίου.
Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν περιέγραφαν τα σενάρια που εξέτασαν οι στρατιωτικοί ηγέτες για χρήση πυρηνικού όπλου. Ωστόσο, ο William J. Burns, ο διευθυντής της CIA, έχει πει προηγουμένως ότι η «δυνητική απελπισία» του Putin για μια νίκη στην Ουκρανία και οι οπισθοδρομήσεις στον πόλεμο θα μπορούσαν να οδηγήσουν τη Ρωσία να χρησιμοποιήσει μια νίκη.
Ο John F. Kirby, στέλεχος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, αρνήθηκε να σχολιάσει «τις λεπτομέρειες αυτής της αναφοράς».
«Είμαστε ξεκάθαροι από την αρχή ότι τα σχόλια της Ρωσίας σχετικά με την πιθανή χρήση πυρηνικών όπλων είναι βαθιά ανησυχητικά και τα λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη», είπε ο Kirby. «Συνεχίζουμε να το παρακολουθούμε όσο καλύτερα μπορούμε και δεν βλέπουμε ενδείξεις ότι η Ρωσία προετοιμάζεται για τέτοια κίνηση».

Απόθεμα 2.000 τακτικών πυρηνικών όπλων

Το Πεντάγωνο εκτιμά ότι η Ρωσία έχει ένα απόθεμα έως και 2.000 τακτικών πυρηνικών όπλων, που έχουν σχεδιαστεί για χρήση σε πεδία μάχης για να συντρίψουν τις συμβατικές δυνάμεις. Κανένα τακτικό πυρηνικό όπλο δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ στη μάχη, αλλά θα μπορούσε να αναπτυχθεί με πολλούς τρόπους, συμπεριλαμβανομένου ενός πυραύλου ή με χρήση του πυροβολικού.
Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες λένε ότι η χρήση πυρηνικού όπλου -για πρώτη φορά εδώ και πάνω από 75 χρόνια- θα άλλαζε θεμελιωδώς τη μορφή του πολέμου. Αν και η προκύπτουσα καταστροφή θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του μεγέθους του όπλου και των ανέμων, ακόμη και μια μικρή πυρηνική έκρηξη θα μπορούσε να προκαλέσει χιλιάδες θανάτους και να καταστήσει μέρη της Ουκρανίας ακατοίκητα.

Οι ισχυρισμοί της Ρωσίας για «βρώμικη βόμβα»

Οι νέες πληροφορίες εμφανίστηκαν ενώ η Μόσχα προώθησε επίσης την αβάσιμη ιδέα ότι η Ουκρανία σχεδίαζε να χρησιμοποιήσει μια λεγόμενη βρόμικη βόμβα -ένα συμβατικό εκρηκτικό με ραδιενεργό υλικό. Και ήρθε εν μέσω μιας καταιγίδας επαφών μεταξύ Αμερικανών και άλλων δυτικών αξιωματούχων και των Ρώσων ομολόγων τους, συμπεριλαμβανομένων δύο τηλεφωνημάτων μεταξύ του Αμερικανού και του Ρώσου υπουργού Άμυνας.
Ενώ ο κίνδυνος περαιτέρω κλιμάκωσης παραμένει ανησυχητικά υψηλός, αξιωματούχοι της κυβέρνησης Biden και σύμμαχοι των ΗΠΑ λένε επίσης ότι οι τηλεφωνικές συνομιλίες μεταξύ δυτικών και Ρώσων ομολόγων στα τέλη του περασμένου μήνα βοήθησαν να μετριαστούν ορισμένες από τις πυρηνικές εντάσεις. Μια ομιλία του Putin την περασμένη Πέμπτη, στην οποία αρνήθηκε ότι η Μόσχα προετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει πυρηνικό όπλο στην Ουκρανία, μείωσε περαιτέρω τη «θερμοκρασία», σύμφωνα με ορισμένους αξιωματούχους.
Σύμφωνα με τους New Yorkh Times, από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο και υπέστη σημαντικές απώλειες, ο ίδιος ο Putin έχει πυροδοτήσει φόβους ότι μπορεί να καταφύγει σε ένα πυρηνικό όπλο. Ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος είπε ότι η ομιλία θεωρήθηκε μεταξύ των συμμάχων ως μέρος του τακτικού σχεδίου του Putin να πυροδοτεί εντάσεις, να παρακολουθεί την αντίδραση της Δύσης και του κοινού του και στη συνέχεια να λαμβάνει μέτρα για να ηρεμήσει την κατάσταση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης