Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο Erdogan ανακοίνωσε επανεκκίνηση της συμφωνίας για τα σιτηρά από σήμερα (2/11) - Επικοινωνίες με Putin και Zelensky

Ο Erdogan ανακοίνωσε επανεκκίνηση της συμφωνίας για τα σιτηρά από σήμερα (2/11) - Επικοινωνίες με Putin και Zelensky
Ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι η Ρωσία θα επιστρέψει στη συμφωνία για τα ουκρανικά σιτηρά
Σχετικά Άρθρα

Την επανεκκίνηση της συμφωνίας της Κωνσταντινούπολης για τη μεταφορά των ουκρανικών σιτηρών ανακοίνωσε ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan. Δευτερόλεπτα αργότερα, ακολούθησαν και σχετικές πληροφορίες από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, τις οποίες μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.
«Η συμφωνία για τα σιτηρά θα επανεκκινήσει από σήμερα (2/11/2022)» ανακοίνωσε ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan, τονίζοντας ότι θα ενημερώσει και τον Ουκρανο ομόλογο του, Volodymyr Zelensky, για τις τελευταίες εξελίξεις. Κι όλα αυτά ένα 24ωρο μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε -χθες (1/11/2022)- με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Vladimir Putin.
Αξίζει σημειωθεί, πάντως, πως λίγα λεπτά πριν την ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov, υποστήριζε ότι η συμμετοχή της Ρωσίας στη συμφωνία παραμένει υπό αναστολή και ότι οι δυσκολίες παραμένουν.

O ρόλος του Erdogan

Δεν ήταν λίγες οι φορές, που η τουρκική πλευρά έχει υπογραμμίσει πως ο Erdogan είναι ο μοναδικός ηγέτης που έχει τη δυνατότητα να συνομιλεί με τον Putin. Ο Erdogan επέλεξε να μην διαταράξει τις σχέσεις του με τον Putin και γι' αυτό δεν υιοθέτησε τις δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία. Την ίδια στιγμή, ο Putin ανακοίνωσε ότι στην Τουρκία θα μπορούσε να γίνει ενεργειακός κόμβος για τη μεταφορά του ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
Το σκηνικό αυτό αλλά και η επανεκκίνηση της συμφωνίας για τα σιτηρά -που όπως προκύπτει έγινε έπειτα από διαμεσολάβηση του Erdogan, ενισχύει ακόμα περισσότερο τον ρόλο του στην περιοχή. Κι αυτό σε μια περίοδο που το θερμόμετρο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις έχει χτυπήσει κόκκινο, ενώ η Τουρκία διατηρεί ενεργό το casus belli κατά της Ελλάδας.

Οι ανακοινώσεις Erdogan για τα ουκρανικά σιτηρά

Σήμερα (2/11/2022), ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε την επανεκκίνηση της συμφωνίας για τα ουκρανικά σιτηρά, που είχε αναστολή από το Σάββατο, έπειτα από πρωτοβουλία της Ρωσίας στον απόηχο των επιθέσεων στην Κριμαία.
«Η συμφωνία για τα σιτηρά θα επανεκκινήσει από το μεσημέρι της Τρίτης (2/11/2022)» δήλωσε σήμερα ο Erdogan.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Sergei Shoigu, είπε στον Τούρκο ομόλογο του, Hulusi Akar, ότι η συμφωνία για τα σιτηρά θα επανεκκινήσει.
Μάλιστα, ο Erdogan επεσήμανε πως θα επικοινωνήσει με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky, προκειμένου να τον ενημερώσει για τις τελευταίες λεπτομέρειες.
«Η κρίση των σιτηρών έχει τελειώσει» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ρωσία: Λάβαμε γραπτές εγγύησεις

Την επανεκκίνηση της συμφωνίας για τα σιτηρά ανακοίνωσε και το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, καθώς η Ρωσία έλαβε τις απαραίτητες γραπτές εγγυήσεις από την Ουκρανία.
«Χάρη στη συμμετοχή ενός διεθνούς οργανισμού (του ΟΗΕ), καθώς και στη βοήθεια της Τουρκίας, κατέστη δυνατό να ληφθούν οι απαραίτητες γραπτές εγγυήσεις από την Ουκρανία για τη μη χρήση του ανθρωπιστικού διαδρόμου και των ουκρανικών λιμανιών, που έχουν προσδιοριστεί προς το συμφέρον της εξαγωγής γεωργικών προϊόντων, για τη διεξαγωγή πολεμικών επιχειρήσεων κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας, οι οποίες εστάλησαν στο κοινό συντονιστικό κέντρο την 1η Νοεμβρίου 2022», ανέφερε το ρωσικό στρατιωτικό υπουργείο σε ανακοίνωσή του, υπενθυμίζοντας πως «μετά την τρομοκρατική ενέργεια που διέπραξε η Ουκρανία στις 29 Οκτωβρίου εναντίον πλοίων του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας και πολιτικών πλοίων που συμμετέχουν στη διασφάλιση της ασφάλειας του "διαδρόμου σιτηρών", η Ρωσία ανέστειλε την εφαρμογή της "συμφωνίας προϊόντων"».
Νωρίτερα, ο Peskov -ο οποίος δήλωνε ότι η συμμετοχή της Ρωσίας στη συμφωνία παραμένει υπό αναστολή- υποστήριξε πως «η διασφάλιση των εξαγωγών ρωσικών λιπασμάτων και η ασφαλής θαλάσσια διαδρομή στη Μαύρη Θάλασσα είναι προϋπόθεση για την επανεκκίνηση της συμφωνίας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης