Τελευταία Νέα
Διεθνή

Glenmede: Η Wall Street έχει διανύσει μόνο τα 2/3 της bear market – Έχουμε ακόμη δρόμο για τον πυθμένα

Glenmede: Η Wall Street έχει διανύσει μόνο τα 2/3 της bear market – Έχουμε ακόμη δρόμο για τον πυθμένα

Η τρέχουσα αγορά φαίνεται να ακολουθεί την πορεία της μέσης ιστορικής bear market μέχρι στιγμής

Όταν πρόκειται για τη χαρτογράφηση του μέλλοντος της χρηματιστηριακής αγοράς, η ιστορία μπορεί να είναι ο καλύτερος δάσκαλος.

Ο S&P 500 - ο χρηματιστηριακός δείκτης που παρακολουθεί τις μεγαλύτερες εταιρείες των ΗΠΑ - είχε μια δύσκολη χρονιά.
Τον Ιούνιο, μετά από μήνες απωλειών, εισήλθε επισήμως σε bear market, έχοντας υποχωρήσει περισσότερο από 20% από το υψηλό του Ιανουαρίου.
Έχουν περάσει 10 μήνες από το τελευταίο υψηλό σημείο και η αγορά βρίσκεται από τότε σε σχεδόν συνεχή πτώση, με τον δείκτη να έχει ήδη καταγράψει το χειρότερο πρώτο εξάμηνο του έτους από τη δεκαετία του 1970.
Έκτοτε, η bear market έχει δείξει ελάχιστα σημάδια ότι θα μετατραπεί σε bull, και ίσως χρειαστεί να περιμένει ακόμη περισσότερο, σύμφωνα με τους αναλυτές της εταιρείας επενδύσεων και διαχείρισης περιουσίας Glenmede.

Τι δείχνει η ιστορία

Με βάση τα ιστορικά στοιχεία, μπορεί να βρισκόμαστε ακόμη μόνο στα δύο τρίτα της διαδρομής αυτής της τρέχουσας πτωτικής αγοράς, προειδοποίησαν οι αναλυτές της Glenmede.
"Η τρέχουσα αγορά φαίνεται να ακολουθεί την πορεία της μέσης ιστορικής bear market μέχρι στιγμής", έγραψαν οι αναλυτές, επισημαίνοντας ότι κάθε bear market από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου διήρκεσε κατά μέσο όρο λίγο περισσότερο από 14 μήνες και είδε τις αγορές να φτάνουν στο ναδίρ με μέση πτώση 35,7%, οπότε και άρχισαν να ανακάμπτουν.
"Με περίπου 10 μήνες και 21% απώλειες, η τρέχουσα πτωτική αγορά φαίνεται να έχει διανύσει σχεδόν τα 2/3 της διαδρομής της τυπικής πτώσης της πτωτικής αγοράς", πρόσθεσαν.
Οι αγορές χρειάστηκαν περίπου 21 μήνες κατά μέσο όρο για να ανακάμψουν σε νέα κορυφή.

Bear market rally

Ο S&P 500 απολαμβάνει επί του παρόντος ένα μίνι ράλι -αυξημένο κατά σχεδόν 9% από το χαμηλό που σημείωσε στα μέσα Οκτωβρίου- αν και η Glenmede προειδοποίησε ότι η πρόσφατη άνοδος "δεν θα πρέπει να είναι απροσδόκητη" αφού το κλίμα της αγοράς έφτασε σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα νωρίτερα αυτό το μήνα.
Μικρά ράλι όπως αυτό μπορεί να είναι τυπικό σε μια bear market, προειδοποίησαν οι αναλυτές.
Η αγορά έχει δείξει λίγα σημάδια ζωής, αν και κάποια βραχύβια ράλι ή "παγίδες της αρκούδας" έχουν τραβήξει κατά καιρούς την προσοχή των επενδυτών, όταν οι τιμές των μετοχών μεταπηδούν προσωρινά και παραπλανητικά από ένα καθοδικό σπιράλ σε μια ανοδική ταλάντευση.
Η Glenmede προειδοποίησε ότι αυτά είναι πιθανότατα λανθασμένα σήματα και οι επενδυτές θα πρέπει να παραμείνουν προσεκτικοί για το υπόλοιπο της bear market και επισήμανε ορισμένα πρόσθετα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η bear market έχει διανύσει μόλις τα δύο τρίτα της διαδρομής.

Έχει ακόμη δρόμο η bear market

Οι μετοχές ανάπτυξης -συμπεριλαμβανομένων των μετοχών τεχνολογίας - έχουν πληγεί περισσότερο από την πτωτική αγορά, όπως επισημάνθηκε από μια σειρά θλιβερών ανακοινώσεων κερδών την περασμένη εβδομάδα από εταιρείες όπως η Meta, η Amazon και η μητρική Alphabet της Google.
Οι αναλυτές της Glenmede επεσήμαναν ότι περίπου τα δύο τρίτα των ακραίων αποτιμήσεων των μετοχών ανάπτυξης σε σχέση με τις μετοχές αξίας σε χαμηλότερες τιμές έχουν εξαλειφθεί στην τρέχουσα ύφεση της αγοράς.
Οι αναλυτές ανέμεναν επίσης τη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα, όταν ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell αναμένεται να ανακοινώσει την έκτη αύξηση των επιτοκίων του 2022 σε μια προσπάθεια να πατάξει τον καλπάζοντα πληθωρισμό στις ΗΠΑ.
Ανάλογα με το πώς, ή αν, η οικονομία ανταποκρίνεται στην επόμενη αύξηση, οι αξιωματούχοι της Fed μπορεί να εγκρίνουν άλλη μια αύξηση των επιτοκίων τον Δεκέμβριο, με περισσότερες πιθανώς να προβλέπονται για το 2023.
Οι επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων της Fed έχουν προκαλέσει ευρέως φόβους ότι οι ΗΠΑ θα εισέλθουν αναπόφευκτα σε ύφεση, αλλά με τα επιτόκια να προβλέπεται σήμερα ότι θα φτάσουν στο 5% μέχρι τον επόμενο Μάρτιο, η Fed έχει προς το παρόν διανύσει τα δύο τρίτα του δρόμου προς τα εκεί, σύμφωνα με τους αναλυτές της Glenmede.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης