Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στα όρια των κανονιστικών απαιτήσεων η Credit Suisse λόγω... bank run - Φόβοι για την παρουσία Αράβων

Στα όρια των κανονιστικών απαιτήσεων η Credit Suisse λόγω... bank run - Φόβοι για την παρουσία Αράβων
Κατάρ και Σαουδική Αραβία αυξάνουν τα μερίδια τους στην Credit Suisse
Η Αρχή Επενδύσεων του Κατάρ (Qatar Investment Authority) σχεδιάζει να αυξήσει το μερίδιό της στην Credit Suisse, επενδύοντας στην αύξηση κεφαλαίου της ελβετικής τράπεζας, μαζί με την Εθνική Τράπεζα της Σαουδικής Αραβίας, σύμφωνα με πληροφορίες των Financial Times.
Η συμφωνία θα έχει ως αποτέλεσμα έως και το ένα τέταρτο των μετοχών της Credit Suisse να ανήκει σε επενδυτές από τη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Αναπάντητα τα ερωτήματα για την υγεία της Credit Suisse

Πέραν των διαβεβαιώσεων από τη διοίκηση της Credit Suisse ότι η αύξηση κεφαλαίου ύψους 4 δισ. φράγκων θα καλυφθεί, οι ανησυχίες για την τράπεζα παραμένουν.
Το κόστος ασφάλισης του χρέους της τράπεζας έναντι χρεοκοπίας, όπως μετράται με τις συμβάσεις ανταλλαγής πιστωτικού κινδύνου, αυξήθηκε στις 254 μονάδες βάσης έναντι 232 χτες, 1 Νοεμβρίου 2022, σύμφωνα με την S&P Global Market Intelligence.
Οι αναλυτές δήλωσαν ότι πολλά ερωτήματα παρέμεναν αναπάντητα.
"Έχετε την αίσθηση ότι βιάστηκαν να μεταδώσουν τα νέα με ένα βαθιά ελλιπές σχέδιο", σχολίασαν οι αναλυτές της Goldman Sachs, αναφορικά με το σχέδιο αναδιάρθρωσης της ελβετικής τράπεζας.
"Η αποφασιστική εκτέλεση και η μη ύπαρξη περαιτέρω λεπτομερειών θα είναι το κλειδί και θα χρειαστεί χρόνος μέχρι να αρχίσουν να φαίνονται τα αποτελέσματα", δήλωσε ο αναλυτής της Vontobel, Andreas Venditti.
Οι αναλυτές της JPMorgan δήλωσαν ότι "παραμένουν ερωτηματικά" σχετικά με την αναδιάρθρωση της επενδυτικής τραπεζικής, προσθέτοντας ότι η πώληση μετοχών θα επιβαρύνει επίσης τη μετοχή.
Κάποτε σύμβολο της ελβετικής αξιοπιστίας, η φήμη της τράπεζας έχει αμαυρωθεί από σκάνδαλα, συμπεριλαμβανομένης μιας πρωτοφανούς δίωξης στην πατρίδα της που αφορούσε ξέπλυμα χρήματος.

Bank run

Η Credit Suisse έχει ήδη αναφέρει ότι οι πελάτες απέσυραν κεφάλαια τις τελευταίες εβδομάδες με ρυθμό που οδήγησε την τράπεζα να παραβιάζει ορισμένες κανονιστικές απαιτήσεις για τη ρευστότητα, υπογραμμίζοντας τον αντίκτυπο των άγριων διακυμάνσεων της αγοράς και της καταιγίδας των αρνητικών αναλύσεων.
Το σχέδιο εξυγίανσης έχει πολλά στοιχεία, από την περικοπή θέσεων εργασίας έως την επανεστίαση στον τραπεζικό τομέα για τους πλούσιους πελάτες.
Θα περικόψει 2.700 θέσεις εργασίας ή το 5% του εργατικού δυναμικού της μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και τελικά θα μειώσει το εργατικό δυναμικό της κατά περίπου 9.000 σε περίπου 43.000 μέχρι το τέλος του 2025.
Η ελβετική τράπεζα σκοπεύει επίσης να διαχωρίσει την επενδυτική της τράπεζα για να δημιουργήσει την CS First Boston, η οποία θα επικεντρώνεται σε συμβουλευτικές εργασίες, όπως συγχωνεύσεις και εξαγορές και τη διευθέτηση συμφωνιών στις κεφαλαιαγορές.
Η τράπεζα οραματίζεται να πουλήσει ένα μερίδιο, αλλά να διατηρήσει περίπου το 50% στη νέα επιχείρηση, δήλωσε άτομο που γνωρίζει το θέμα.

Σαουδαραβική επιρροή

Η Saudi National Bank (SNB), η οποία ανήκει κατά πλειοψηφία στην κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας, δήλωσε ότι θα επενδύσει έως και 1,5 δισ. φράγκα στην Credit Suisse για να αποκτήσει μερίδιο έως και 9,9%, ενώ ενδέχεται να επενδύσει και στην επενδυτική τράπεζα.
Η κίνηση αυτή ενισχύει τη σαουδαραβική επιρροή σε μία από τις πιο γνωστές τράπεζες της Ελβετίας.
Ο όμιλος Olayan, ένας από τους μεγαλύτερους οικογενειακούς ομίλους της Σαουδικής Αραβίας, με επενδυτικό χαρτοφυλάκιο πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, κατέχει επίσης μερίδιο 5% στην τράπεζα.
Η Αρχή Επενδύσεων του Κατάρ - η οποία κατέχει περίπου το 5% της ελβετικής τράπεζας - δεν έχει επιβεβαιώσει αν σκοπεύει να αγοράσει μετοχές.
Η Ethos Foundation δήλωσε ότι απογοητεύτηκε που η Credit Suisse χρειάστηκε τόσο πολύ χρόνο για να ακολουθήσει την πορεία που ακολούθησε η ανταγωνίστρια UBS, ώστε να επικεντρωθεί περισσότερο στη διαχείριση πλούτου, ενώ παράλληλα περιόρισε την επενδυτική τραπεζική.
Επέκρινε την τράπεζα επειδή επέτρεψε στην SNB να αποκτήσει ένα μεγάλο μερίδιο σε τιμή ευκαιρίας, προσθέτοντας: "Το σχέδιο αυτό είναι δραματικό για τους σημερινούς μετόχους, οι οποίοι θα υποστούν πολύ σημαντική απίσχναση".
Ωστόσο, η εταιρεία διαχείρισης επενδύσεων Harris Associates, η οποία κατέχει ποσοστό 10%, δήλωσε ότι χαιρετίζει την "επιθετική" προσέγγιση που ακολουθεί η ελβετική τράπεζα για να βελτιώσει τις επιδόσεις της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης