Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συναγερμός στην κορεατική χερσόνησο: 23 πυραύλους εκτόξευσε η Β. Κορέα – Για εισβολή μιλά η Ν. Κορέα

Συναγερμός στην κορεατική χερσόνησο: 23 πυραύλους εκτόξευσε η Β. Κορέα – Για εισβολή μιλά η Ν. Κορέα
Ένας από τους βορειοκορεατικούς πυραύλους έπεσε στα χωρικά ύδατα της Νότιας Κορέας – Απάντηση με πυρά μαχητικών
Σχετικά Άρθρα
(upd2) Συναγερμός έχει σημάνει και πάλι στην παγκόσμια κοινότητα από τη νέα κλιμάκωση της έντασης στην κορεατική χερσόνησο, ύστερα από την εκτόξευση 23 πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα, εκ των οποίων ο ένας έπεσε εντός των χωρικών υδάτων της Νότιας Κορέας σε απόσταση μικρότερη των 60 χιλιομέτρων από την ακτογραμμή της.
Μάλιστα ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Yoon Suk-yeol έκανε λόγο για «εισβολή» στην επικράτεια της χώρας του, αναφέροντας πως ήταν μια «αποτελεσματική ενέργεια εδαφικής καταπάτησης», δίνοντας εντολή στο νοτιοκορεατικό στρατό να προχωρήσει άμεσα σε αντίποινα.
Πράγματι μαχητικά αεροσκάφη της Νότιας Κορέας έριξαν τρεις πυραύλους με κατεύθυνση τη θάλασσα της Β. Κορέας, ως προειδοποιητική κίνηση στους Βορειοκορεάτες, οι οποίοι αργότερα «απάντησαν» με 100 βολές πυροβολικού προς τη θαλάσσια ζώνη ασφαλείας μεταξύ των δύο κρατών.

Πρώτη φορά

Είναι η πρώτη φορά από το 1945 που βορειοκορεατικός πύραυλος πέφτει στα νοτιοκορεατικά χωρικά ύδατα σε τόσο μικρή απόσταση από τη νοτιοκορεατική ακτογραμμή, με Νοτιοκορεάτες αξιωματικούς να κάνουν λόγο για μια «πολύ ασυνήθιστη» αλλά και «απαράδεκτη» ενέργεια.
Μάλιστα, αξιωματούχοι θα ερευνήσουν κατά πόσο η τροχιά του πυραύλου ήταν σκόπιμη ή άν απλά ξέφυγε από την πορεία του λόγω λάθους.
Όπως ανακοίνωσε το γενικό επιτελείο Εθνικής Άμυνας της Νότιας Κορέας, ο βορειοκορεατικός στρατός προχώρησε νωρίτερα σήμερα Τετάρτη 2/11 το πρωί στην εκτόξευση 23 πυραύλων διαφόρων τύπων.

Σειρήνες για αεροπορική επιδρομή

Συγκεκριμένα, η Β. Κορέα εκτόξευσε 23 πυραύλους από τις ανατολικές και δυτικές ακτές της. Ένας από αυτούς, ένας βαλλιστικός πύραυλος μικρού βεληνεκούς έπεσε 26 χιλιόμετρα νότια της γραμμής οριοθέτησης της κορεατικής χερσονήσου και σε απόσταση μόλις 57 χιλιομέτρων από την παραθαλάσσια πόλη Sokcho.
Μάλιστα στο νησί Ulleung εκδόθηκαν προειδοποιήσεις για αεροπορική επιδρομή.

Ανταλλαγή πυρών

Αμέσως ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας διέταξε να δοθεί μια «άμεση» και «αποφασιστική» απάντηση σε αυτήν την προκλητική ενέργεια.
Πράγματι, ο νοτιοκορεατικός στρατός εκτόξευσε τρεις πυραύλους αέρος - επιφανείας στη θάλασσα βόρεια της γραμμής οριοθέτησης που χωρίζει την κορεατική χερσόνησο.
Μάλιστα μετά από αυτήν την πρώτη ανταλλαγή πυρών, η Βόρεια Κορέα προχώρησε σε 100 βολές πυροβολικού από την ανατολική ακτή προς τη ζώνη ασφαλείας βόρεια της γραμμής διαχωρισμού, που αποτελεί και το de facto σύνορο των δύο κρατών στην θάλασσα.
Τα πυρά αυτά θεωρείται ότι παραβιάζουν τη συμφωνία του 2018 για τη δημιουργία της θαλάσσιας ζώνης ασφαλείας.

Αντίδραση και από Ιαπωνία

Αν και οι βορειοκορεατικοί πύραυλοι έπεσαν έξω από την οικονομική ζώνη της Ιαπωνίας, άμεση ήταν η αντίδραση.
Ο υπουργός Άμυνας, Yasukazu Hamada υποστήριξε ότι οι ενέργειες αυτές της Β. Κορέας απειλούν την ειρήνη και τη σταθερότητα της Ιαπωνίας, της ευρύτερης περιοχής και της διεθνούς κοινότητας.
«Η Β. Κορέα εκτοξεύει πυραύλους με πρωτοφανή ρυθμό, και με νέους τρόπους που δεν έχουμε ξαναδεί» είπε ο Hamada.

Και πυρηνική δοκιμή;

Σημειώνεται πως η Βόρεια Κορέα από τη αρχή του 2022 έχει προχωρήσει σε σειρά εκτοξεύσεων βαλλιστικών πυραύλων, ενώ απειλεί να προχωρήσει ακόμα και σε πυρηνική δοκιμή.
Μάλιστα ΗΠΑ και Ν. Κορέα υποστηρίζουν ότι η Βόρεια Κορέα έχει ολοκληρώσει τις τεχνικές προετοιμασίες έτσι ώστε να προχωρήσει και σε δοκιμές πυρηνικών όπλων, κάτι που έχει να γίνει από το 2017.

Μήνυμα σε ΗΠΑ, Νότια Κορέα

Οι σημερινές εκτοξεύσεις εντάσσονται στο πλαίσιο των προειδοποιήσεων που είχε απευθύνει η Β. Κορέα προς τις ΗΠΑ και τη Ν. Κορέα να σταματήσουν τις μεγάλης κλίμακας στρατιωτικές ασκήσεις που διεξάγουν αυτήν την περίοδο, διαμηνύοντας πως τέτοιες στρατιωτικές προκλήσεις δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές.
Αν και στη Νότια Κορέα έχει κηρυχθεί εθνικό πένθος για τους 150 νεκρούς που ποδοπατήθηκαν στη Σεούλ το περασμένο Σαββατοκύριακο, Ν. Κορέα και ΗΠΑ άρχισαν από τη Δευτέρα 31/10 μεγάλες στρατιωτικές αεροπορικές ασκήσεις.
Οι ασκήσεις περιλαμβάνουν εικονικές αεροπορικές επιθέσεις σε 24ωρη βάση.

Επιθετική η άσκηση

Αξιωματούχοι της Βόρειας Κορέας υποστηρίζουν ότι η εκτόξευση των πυραύλων της είναι απάντηση σε αυτές τις επιθετικές και προκλητικές στρατιωτικές ασκήσεις, οι οποίες όπως υποστηρίζουν, στοχεύουν αποκλειστικά τη Βόρεια Κορέα.
Μάλιστα ο Pak Jong Chon, γραμματέας του κυβερνώντος κόμματος είπε ότι η άσκηση που ονομάζεται Vigilant Storm παραμένει στην Καταιγίδα της Ερήμου, τη στρατιωτική επιχείρηση των ΗΠΑ κατά του Ιράκ στις αρχές της δεκαετίας του ΄90.
«Οι αμέτρητες κινήσεις των εχθρικών δυνάμεων για στρατιωτική σύγκρουση έχουν δημιουργήσει μια σοβαρή κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο» υποστήριξε ο Pak Jong Chon όπως μετέδωσε το βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

ΗΠΑ: Καθαρά αμυντικού χαρακτήρα

Πάντως, οι ΗΠΑ απορρίπτουν τις αιτιάσεις των Βορειοκορεατών, υποστηρίζοντας πως πρόκειται για ασκήσεις αποκλειστικά αμυντικού χαρακτήρα.
Μάλιστα ο Ned Price, εκπρόσωπος του State Department είπε πως οι ασκήσεις αυτές δεν έχουν επιθετικές διαθέσεις προς τη Β. Κορέα, αν και έσπευσε να προειδοποιήσει ότι θα υπάρξουν βαθιές συνέπειες και κόστος για τους Βορειοκορεάτες έτσι και προχωρήσουν σε πυρηνική δοκιμή, το οποίο θεωρούν ως ένα επικίνδυνο και αποσταθεροποιητικό βήμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης