Τελευταία Νέα
Διεθνή

Roubini: O Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος έχει ήδη ξεκινήσει - Μετά την Ουκρανία, ο πόλεμος των μικροτσίπ στην Ταϊβάν

Roubini: O Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος έχει ήδη ξεκινήσει - Μετά την Ουκρανία, ο πόλεμος των μικροτσίπ στην Ταϊβάν
«Δεν υπάρχει εύκολος τρόπος για να ξεφύγουμε από την κρίση» είπε ο Nouriel Roubini
Σχετικά Άρθρα

O Νouriel Roubini μίλησε για το Ιράν και το Ισραήλ που βρίσκονται σε τροχιά σύγκρουσης, για τους φόβους ότι το ΝΑΤΟ θα συρθεί στον πόλεμο της Ουκρανίας και ότι η κυβέρνηση Biden αναμένει «η Κίνα να επιτεθεί στην Ταϊβάν»
Ο γνωστός οικονομολόγος έχει βαρεθεί να τον αποκαλούν «Dr. Doom».
Θα προτιμούσε το «Dr. Realist».
Ωστόσο, σε συνέντευξη που δημοσιεύτηκε στη γερμανική έκδοση Der Spiegel, δεν έκανε πολλά για να διαλύσει την αχλύ καταστροφής που τον συνοδεύει κάθε φορά που μιλά…
Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως ο διακεκριμένος οικομολόγος είχε προβλέψει την κατάρρευση της αγοράς κατοικίας στις ΗΠΑ και την επακόλουθη οικονομική κρίση.
Πιο συγκεκριμένα, ο Roubini μίλησε για το Ιράν και το Ισραήλ που βρίσκονται σε τροχιά σύγκρουσης, για τους φόβους ότι το ΝΑΤΟ θα συρθεί στον πόλεμο της Ουκρανίας και ότι η κυβέρνηση Biden αναμένει «η Κίνα να επιτεθεί στην Ταϊβάν».
Πρόσθεσε, δε, «Ειλικρινά, ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος έχει ήδη ουσιαστικά ξεκινήσει, και στην Ουκρανία και στον κυβερνοχώρο».
Τα σχόλιά του διατυπώνονται στον απόηχο όσων είπε ο Igor Sechin, επικεφαλής του ρωσικού πετρελαϊκού κολοσσού Rosneft και κορυφαίο σύμμαχο του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin, ότι δηλαδή «η επιστροφή της Ταϊβάν στο γενέθλιο λιμάνι της» βαίνει «κατά το χρονοδιάγραμμα».
Οι προσπάθειες των ΗΠΑ να δημιουργήσουν τη δική τους προηγμένη βιομηχανία μικροτσίπ το έδειξαν αυτό, πρόσθεσε.

Αν η Κίνα επιτεθεί στην Ταϊβάν;…

Ο Roubini σημείωσε επίσης τη σημασία της βιομηχανίας των τσιπ υπολογιστών της Ταϊβάν, λέγοντας: «Φανταστείτε τον αντίκτυπο μιας κινεζικής επίθεσης στην Ταϊβάν, η οποία παράγει το 50% όλων των ημιαγωγών στον κόσμο και το 80% των ημιαγωγών υψηλής τεχνολογίας. Αυτό θα ήταν παγκόσμιο σοκ.
Σήμερα βασιζόμαστε περισσότερο στους ημιαγωγούς παρά στο πετρέλαιο».
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Anthony Blinken δήλωσε πρόσφατα ότι το Πεκίνο είναι «αποφασισμένο να επιδιώξει την επανένωση» με την Ταϊβάν, αντί «να τηρήσει το status quo».
Αυτόν τον μήνα, ο ηγέτης της Κίνας Xi Jinping, στο συνέδριο του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, που γίνεται δύο φορές ανά δεκαετία, εξασφάλισε μια τρίτη θητεία, εδραίωσε την εξουσία του και είπε ότι δεν θα αποποιηθεί ποτέ το δικαίωμα του έθνους του να χρησιμοποιήσει βία επί της Ταϊβάν.
Όπως είπε, «δεν θα ανεχτώ καμία διαφωνία αν πάρω την απόφαση να τραβήξω τη σκανδάλη».

Μια «βαθιά ύφεση»

Φυσικά, ο πόλεμος στην Ουκρανία και ένα πιθανό σοκ στην Ταϊβάν είναι μόνο μερικά από τα πράγματα για τα οποία ανησυχεί ο Roubini.
Παρότι οι ηγέτες «πρέπει να ασχοληθούν με τη Ρωσία και την Ουκρανία πριν φροντίσουν το Ιράν και το Ισραήλ ή την Κίνα», είπε στο Der Spiegel, «οι πολιτικοί θα πρέπει επίσης να σκεφτούν τον πληθωρισμό και την ύφεση, δηλαδή τον στασιμοπληθωρισμό».
Ο οικονομολόγος είπε πρόσφατα ότι τυχόν ισχυρισμοί για ήπια προσγείωση στην οικονομία είναι «παραληρητικοί».
«Θα έχουμε μια άσχημη ύφεση, στασιμοπληθωρισμό και μια άλλη σοβαρή οικονομική κρίση.
Νομίζω ότι αυτή είναι η βάση», είπε στο podcast του Bloomberg Odd Lots αυτόν τον μήνα.
Οι κεντρικές τράπεζες, υποστήριξε, δεν έχουν καλές επιλογές σε αυτό το σημείο.
Μπορούν να συνεχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια για την καταπολέμηση του πληθωρισμού ή μπορούν να «εξαφανιστούν» και να μειώσουν τα επιτόκια φοβούμενοι μια ύφεση.
«Δυστυχώς, είμαστε σε ένα σημείο που… ανάθεμα αν το κάνεις, ανάθεμα… αν δεν το κάνεις», είπε ο Roubin.
«Δεν υπάρχει εύκολος τρόπος να ξεφύγουμε.
Εάν καταπολεμήσετε τον πληθωρισμό, θα έχετε ύφεση και οικονομική κρίση.
Και αν δεν καταπολεμήσετε τον πληθωρισμό, θα έχετε αποδέσμευση του πληθωρισμού και θα έχετε στασιμοπληθωρισμό και ακόμα μια οικονομική κρίση».
Όπως έγραψε σε ένα άρθρο των New York Times αυτόν τον μήνα, θα υπάρξουν τεράστιες αφερεγγυότητες… και διαδοχικές χρηματοοικονομικές κρίσεις παγκοσμίως!
Έχει κάτι θετικό να πει; Ναι. Η επένδυση σε ακίνητα στις μεσοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ είναι μια έξυπνη κίνηση.
Σε τελική ανάλυση, «μεγάλο μέρος των ΗΠΑ θα γίνει… υποβρύχιο ή μη βιώσιμο λόγω της ζέστης, της ξηρασίας, των πυρκαγιών ή άλλων καταστροφών που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή» κατέληξε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης