Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συναγερμός σε Σαουδική Αραβία και ΗΠΑ για επικείμενη επίθεση του Ιράν - Ο θάνατος της Amini και οι γενικευμένες ταραχές

Συναγερμός σε Σαουδική Αραβία και ΗΠΑ για επικείμενη επίθεση του Ιράν - Ο θάνατος της Amini και οι γενικευμένες ταραχές

Οι Σαουδάραβες υποστηρίζουν ότι η Τεχεράνη θέλει να αποσπάσει την προσοχή από τις τοπικές διαδηλώσεις και το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ ναφέρει ότι είναι έτοιμο να απαντήσει.

Σχετικά Άρθρα
Σύμφωνα με δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας The Wall Street Journal, το οποίο βασίζεται σε πληροφορίες που έχουν αποκαλύψει Αμερικανοί και Σαουδάραβες αξιωματούχοι, η Σαουδική Αραβία έχει μοιραστεί με τις ΗΠΑ εμπιστευτικές πληροφορίες για επικείμενη ιρανική επίθεση σε στόχους στο βασίλειο.
Oι αμερικανές στρατιωτικές δυνάμεις στην περιοχή βρίσκονται σε ύψιστο επίπεδο επιφυλακής, σημείωσαν οι αξιωματούχοι.
Το επίπεδο επιφυλακής έχουν ανεβάσει και οι δυνάμεις της Σαουδικής Αραβίας και άλλων γειτονικών κρατών, πρόσθεσαν.

Που ενδέχεται να χτυπήσουν οι Ιρανοί

Σαουδάραβες αξιωματούχοι τόνισαν ότι το Ιράν ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει επιθέσεις τόσο στο βασίλειο όσο και στο Ερμπίλ, στο Ιράκ, σε μια προσπάθεια να αποσπάσει το καθεστώς του Ιράν την προσοχή της κοινωνίας από το εγχώριο κύμα διαδηλώσεων αναφορικά με τη δολοφονία της Amini, στις 16/9/2022.
Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου ανέφερε ότι ανησυχεί για τις προειδοποιήσεις και είναι έτοιμο να απαντήσει αν το Ιράν επιτεθεί.
«Μας ανησυχεί η εικόνα της απειλής και είμαστε σε συνεχή επαφή μέσω στρατιωτικών καναλιών και των υπηρεσιών πληροφοριών με τους Σαουδάραβες» σημείωσε εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας.
«Δεν θα διστάσουμε να δράσουμε για να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα μας και τους συμμάχους μας στην περιοχή» υπογράμμισε.

Η τελευταία επίθεση των Ιρανών στο Ιράκ

Το Ιράν έχει ήδη επιτεθεί στο βόρειο Ιράκ με δεκάδες βαλλιστικούς πυραύλους και drones από τον Σεπτέμβριο 2022, ένα από τα οποία καταρρίφθηκε από αμερικανικό μαχητικό αεροσκάφος καθώς κατευθυνόταν προς το Ερμπίλ, όπου υπάρχει βάση αμερικανών στρατιωτών.
Η Τεχεράνη έχει επανειλημμένα κατηγορήσει τις κουρδικές ομάδες που είναι εγκατεστημένες στην περιοχή πως υποθάλπουν και υποστηρίζουν τις αναταραχές στο Ιράν.
Οι ιρανικές αρχές έχουν επίσης κατηγορήσει δημοσίως τη Σαουδική Αραβία, μαζί με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, για υποκίνηση των διαδηλώσεων.

Tο Ιράν στέλνει 1.000 πυραύλους υψηλής ακρίβειας και drones στη Ρωσία

Την ίδια ώρα, τo Ιράν ετοιμάζεται να στείλει περίπου 1.000 επιπρόσθετα όπλα στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων βαλλιστικών πυραύλων εδάφους-εδάφους μικρού βεληνεκούς και περισσότερα drones-καμικάζι, ανέφεραν δυτικοί αξιωματούχοι που παρακολοθούν στενά τα προγράμματα οπλικών συστημάτων του Ιράν στο CNN.
Η συγκεκριμένη αποστολή όπλων θα είναι υπό στενή παρακολούθηση γιατί θα αποτελέσει την πρώτη παράδοση πυραύλων υψηλής ακριβείας από το Ιράν στη Ρωσία, γεγονός που εκτιμάται ότι θα δώσει ένα σημαντικό πλεονέκτημα στις ρωσικές δυνάμεις στο πεδίο της μάχης.
Η τελευταία αποστολή όπλων από το Ιράν στη Ρωσία περιλάμβανε περίπου 450 drones, σημείωσαν οι αξιωματούχοι, τα οποία έχουν χρησιμοποιήσει ήδη οι ρωσικές δυνάμεις.
Από την πλευρά του ουκρανικού στρατού, έχει υποστηριχθεί ότι καταρρίφτηκαν περισσότερα από 300 ιρανικά drones.
Αυτή η νέα αποστολή σηματοδοτεί μια σημαντική αύξηση της ιρανικής στήριξης στη ρωσική πολεμική προσπάθεια.
Αν και ο ακριβής χρόνος παράδοσης της αποστολής στη Ρωσία είναι ασαφής, οι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι τα όπλα θα παραδοθούν σίγουρα πριν από το τέλος του έτους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης