Τελευταία Νέα
Διεθνή

Απασφάλισε ο Putin: Boλές κατά της Δύσης και της Ουκρανίας για τα σιτηρά - Τι ζητά για να επιστρέψει η Ρωσία στη συμφωνία

Απασφάλισε ο Putin: Boλές κατά της Δύσης και της Ουκρανίας για τα σιτηρά - Τι ζητά για να επιστρέψει η Ρωσία στη συμφωνία
Ξυπνούν φόβοι για παγκόσμια επισιτιστική κρίση...
Σχετικά Άρθρα

Ξυπνούν ξανά οι φόβοι για παγκόσμια επισιτιστική κρίση μετά την αποχώρηση της Ρωσίας από τη συμφωνία για τα σιτηρά.
Δυστυχώς, η παρέμβαση των δυτικών δυνάμεων, που λειτουργούν ως καταλύτης επιδείνωσης στις σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, φέρνει και πάλι το «σύννεφο» της αύξησης των τιμών τροφίμων και της επισιτιστικής κρίσης πάνω από τον πλανήτη.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin συζήτησε με τον Τούρκο ομόλογό του Recep Tayyip Erdogan την κατάσταση που διαμορφώνεται.
Όπως ανέφερε το δελτίο Τύπου του Κρεμλίνου, «πραγματοποιήθηκε λεπτομερής ανταλλαγή απόψεων για θέματα που σχετίζονται με την εφαρμογή των συμφωνιών που επετεύχθησαν με τη συμμετοχή της τουρκικής πλευράς για την εξαγωγή σιτηρών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας».
Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, ο Putin ενημέρωσε τον ομόλογό του για τους λόγους εξαιτίας των οποίων η Ρωσία ανέστειλε τη συμμετοχή της στη συμφωνία σιτηρών.

Oι λόγοι της αποχώρησης

«Τονίστηκε ότι το καθεστώς του Κιέβου, με την υποστήριξη δυτικών δυνάμεων, χρησιμοποίησε τον θαλάσσιο ανθρωπιστικό διάδρομο που δημιουργήθηκε για τη μεταφορά ουκρανικών σιτηρών προκειμένου να πραγματοποιήσει χτυπήματα κατά υποδομών και πλοίων του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας στη Σεβαστούπολη» σημείωσε το Κρεμλίνο.
Κατόπιν, ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας ενημέρωσε τον συνομιλητή του σε ό,τι αφορά τις προϋποθέσεις για την επανέναρξη της συμμετοχής της Ρωσίας στην πρωτοβουλία αυτή.
«Είναι απαραίτητο να διεξαχθεί λεπτομερής έρευνα για τις συνθήκες αυτού του περιστατικού, καθώς να ληφθούν από το Κίεβο πραγματικές εγγυήσεις για την αυστηρή τήρηση των συμφωνιών της Κωνσταντινούπολης σχετικά με τη μη χρήση του ανθρωπιστικού διαδρόμου για στρατιωτικούς σκοπούς.
Τότε και μόνο τότε θα καταστεί δυνατό να εξεταστεί το θέμα της επανέναρξης των εργασιών στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας της Μαύρης Θάλασσας», ανέφερε το δελτίο Τύπου.
Επίσης, ο Putin επέστησε στον Τούρκο πρόεδρο την προσοχή στο γεγονός ότι το δεύτερο μέρος των συμφωνιών, για την απεμπλοκή των εξαγωγών ρωσικών αγροτικών προϊόντων και λιπασμάτων στις παγκόσμιες αγορές δεν είχε εφαρμοστεί.
Ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας είπε επίσης ότι κατά τη διάρκεια των τριών μηνών που εφαρμόστηκαν οι συμφωνίες για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών δεν έχει ολοκληρωθεί το έργο της διασφάλισης της παράδοσης τροφίμων κατά προτεραιότητα στις χώρες που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.
«Σε αυτό το πλαίσιο, επιβεβαιώθηκε η ετοιμότητα της Ρωσίας να προμηθεύσει δωρεάν σημαντικές ποσότητες σιτηρών και λιπασμάτων στην Αφρική».  

Erdogan: Είμαι σίγουρος ότι μπορεί να βρεθεί λύση

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Erdogan επεσήμανε στον Putin πως είναι βέβαιος ότι μπορούν να συνεργαστούν ώστε να βρεθεί λύση όσον αφορά τη συμφωνία εξαγωγής σιτηρών που επετεύχθη με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε, ο Erdogan είπε στον Putin ότι η Άγκυρα καταβάλλει προσπάθειες με όλες τις πλευρές για την επίλυση των προβλημάτων σχετικά με την εφαρμογή της συμφωνίας εξαγωγής σιτηρών, που επιτεύχθηκε έπειτα από διαμεσολάβηση της Τουρκίας και του ΟΗΕ τον Ιούλιο. 

Στον ΟΗΕ

Σύμφωνα με όσα δήλωσε τη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ο μόνιμος εκπρόσωπος της Ρωσικής Ομοσπονδίας στον παγκόσμιο οργανισμό Vasily Nebenzya, «Δεδομένων των υφιστάμενων γεγονότων κατάχρησης του ανθρωπιστικού διαδρόμου και, γενικά, του ότι η Μαύρη Θάλασσα παραμένει εμπόλεμη ζώνη, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τη διέλευση πλοίων χωρίς να τα επιθεωρούμε και αναγκαζόμαστε να λάβουμε μέτρα για τον έλεγχο του ξηρού φορτίου. πλοία που έχουν περάσει από το Κοινό Συντονιστικό Κέντρο χωρίς την έγκρισή μας».
Η χρήση του ανθρωπιστικού διαδρόμου για στρατιωτικούς σκοπούς κατά την επιδρομή των Ουκρανών στη Σεβαστούπολη βάζει τέλος στην ανθρωπιστική διάσταση των συμφωνιών για τα σιτηρά, είπε ο Nebenzya.
«Οι ενέργειες του Κιέβου παραβιάζουν κατάφωρα τις συμφωνίες της Κωνσταντινούπολης της 22ας Ιουλίου και, στην πραγματικότητα, θέτουν τέλος στην ανθρωπιστική τους διάσταση.
Είναι προφανές σε όλους ότι η ουκρανική πλευρά χρησιμοποιεί τον ανθρωπιστικό διάδρομο της Μαύρης Θάλασσας για σκοπούς στρατιωτικής δολιοφθοράς».
Επίσης, η Μόσχα διατύπωσε την έκπληξή της που ο ΟΗΕ δεν καταδίκασε την επίθεση του Κιέβου στα πλοία του στόλου της Μαύρης Θάλασσας, δήλωσε ο μόνιμος εκπρόσωπος.
«Είμαστε έκπληκτοι που η ηγεσία του ΟΗΕ όχι μόνο δεν καταδίκασε, αλλά δεν εξέφρασε καν ανησυχία σε σχέση με τις τρομοκρατικές επιθέσεις που υπήρξαν υπό το πρόσχημα του ανθρωπιστικού διαδρόμου», είπε ο Ρώσος απεσταλμένος.
«Η Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών αρχικά αναταξινόμησε τη συμφωνία για τα σιτηρά από ανθρωπιστική σε εμπορική και τώρα κλείνει τα μάτια στη χρήση της για στρατιωτικούς σκοπούς», συμπλήρωσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης