Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Επιστολή 11 Δημοκρατικών στη Fed - Ζητούν φρένο στην επιθετική αύξηση επιτοκίων για να μην διπλασιαστούν οι άνεργοι

ΗΠΑ: Επιστολή 11 Δημοκρατικών στη Fed - Ζητούν φρένο στην επιθετική αύξηση επιτοκίων για να μην διπλασιαστούν οι άνεργοι
Ευθεία αμφισβήτηση στην πολιτική της Fed από την αριστερή πτέρυγα των Δημοκρατικών
Σχετικά Άρθρα

Ισχυρή αίσθηση έχει προκαλέσει στις ΗΠΑ το γεγονός ότι 11 εκλεγμένοι της αριστερής πτέρυγας των Δημοκρατικών από το Κογκρέσο και τη Γερουσία, με επικεφαλής τον Bernie Sanders, απεύθυναν επιστολή προς τον πρόεδρο και τους αξιωματούχους της Fed, ζητώντας τους να επεξετάσουν την πολιτική της επιθετικής αύξησης των επιτοκίων που ακολουθούν, προκειμένου να μην αυξήσουν την ανεργία. 
Είναι γνωστό και έχει γραφτεί πολλές φορές ότι η επιθετική αύξηση των επιτοκίων από τη Fed σημαίνει ύφεση.
Είναι γνωστό επίσης πως ύφεση σημαίνει ότι εκατομμύρια Αμερικανοί θα χάσουν τις δουλειές τους - λογικό είναι λοιπόν να αντιδρούν η αριστερά πτέρυγα των Δημοκρατικών, είτε με ειλικρίνεια, είτε επειδή δεν θέλουν να χάσουν ψήφους. 

Η αύξηση των επιτοκιών θα φέρει διπλασιασμό των ανέργων Αμερικανών

Αν ληφθούν μάλιστα υπόψη τα νούμερα που αναφέρει μια εργασία που γράφτηκε από τον μακροοικονομολόγο του Johns Hopkins Larry Ball μαζί με τους Daniel Leigh και Prachi Mishra του ΔΝΤ η οποία καταλήγει στη θέση ότι  «για να μειωθούν οι αυξήσεις των τιμών στο 2%, ίσως χρειαστεί να ανεχτούμε την ανεργία 6,5% για δύο χρόνια», έπεται ότι σε σε απόλυτους αριθμούς, οι άνεργοι Αμερικανοί πρέπει να φτάσουν τα 10,8 εκατομμύρια το 2024, με αύξηση 80% από τα 6 εκατομμύρια που είναι σήμερα!
Προφανώς δεν θα είναι δυνατό οι πολιτικοί, και ειδικά η αριστερή πτέρυγα των Δημοκρατικών να κάτσει απλά και να παρακολουθεί την Fed να αυξάνει τα επιτόκια προκαλώντας ύφεση που θα διπλασιάσει τον αριθμό των ανέργων.
Για το λόγο αυτό ο Bernie Sanders, η Elizabeth Warren, η Rashida Tlaib και άλλα συνολικά 11 μέλη του Κογκρέσου και της Γερουσίας έστειλαν επιστολή στη Fed ζητώντας της να αλλάξει πολιτική, σε μια σπάνια πολιτική παρέμβαση στην ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας.
Στην επιστολή τους, οι βουλευτές ξεκινούν με αφετηρία τις πρόσφατες προειδοποιήσεις του γερουσιαστή Sherrod Brown προς τη Fed:
«Για τους εργαζόμενους Αμερικανούς που ήδη αισθάνονται το πλήγμα του πληθωρισμού, οι απώλειες θέσεων εργασίας θα κάνουν τα πράγματα πολύ χειρότερα. Δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε τα προς το ζην εκατομμυρίων Αμερικανών, που δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά. Σας ζητώ να μην ξεχάσετε την ευθύνη σας να προωθήσετε τη μέγιστη απασχόληση και στην επόμενη συνεδρίασή σας να λάβετε αποφάσεις που θα αντικατοπτρίζουν τη δέσμευσή σας στη διπλή σας αυτή εντολή».

H Fed θα φέρει ύφεση χωρίς να ρίξει τις τιμές

Αντίστοιχα και οι 11 Δημοκρατικοί ξκινούν εστιάζοντας στις επιπτώσεις των προβλεπόμενων απωλειών θέσεων εργασίας λόγω της πρόθεσης της Fed να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια με «ανησυχητικό ρυθμό», υπενθυμίζουν στον Powell ότι τα εργαλεία του είναι αδύνατα μπροστά στις αυξήσεις τιμών που προέρχονται από τον πόλεμο Ρωσίας - Ουκρανίας, και τονίζουν:
«Η γενική εστίασή σας στη χρήση των εργαλείων της Fed για να επαναφέρετε τον πληθωρισμό στο στόχο του 2% ανεξάρτητα από το κόστος που θα έχει, είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, δεδομένου ότι η αύξηση των επιτοκίων δεν δίνει λύση σε βασικούς παραγόντες του σημερινού πληθωρισμού, συμπεριλαμβανομένων των παρατεταμένων προβλημάτων στις αλυσίδες εφοδιασμού, της αύξησης των τιμών από πολλές εταιρείες και του πολέμου στην Ουκρανία».
Οι Δημοκρατικοί συνεχίζουν αναπαράγοντας το επιχείρημα του Brown:
«Αυτές οι δηλώσεις αντικατοπτρίζουν μια προφανή περιφρόνηση για τα προς το ζην εκατομμυρίων εργαζομένων Αμερικανών και ανησυχούμε βαθύτατα ότι η επιθετική αύξηση των επιτοκίων από τη Fed κινδυνεύει να επιβραδύνει την οικονομία χωρίς να επιβραδύνει την αύξηση των τιμών».
Τέλος υπογραμμίζουν με σαφήνεια τον οικονομικό αντίκτυπο (και την ανισότητα) που προκαλούν οι ενέργειες της Fed και παραπέμποντας στα πρόσφατα σχόλια του πρώην αντιπροέδρου της Fed, Richard Clarida, που δήλωσε ότι «μέχρι να μειωθεί πολύ ο πληθωρισμός, η Fed είναι μια κεντρική τράπεζα με μία μόνο εντολή, τη μείωση του», καλούν τον Powell να απαντήσει αν συμφωνεί με αυτήν την εκτίμηση...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης