Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βρετανία: Η πολιτική ένταση επιστρέφει - Στο στόχαστρο η ρητορική της Υπουργού Εσωτερικών περί «εισβολής» μεταναστών

Βρετανία: Η πολιτική ένταση επιστρέφει - Στο στόχαστρο η ρητορική της Υπουργού Εσωτερικών περί «εισβολής» μεταναστών
Η Suella Braverman, νυν υπουργός Εσωτερικών, δέχεται πιέσεις για παραίτηση, καθώς χαρακτηρίζεται «ακατάλληλη» για την θέση από την αντιπολίτευση - και όχι μόνο
Σχετικά Άρθρα
Η κυβέρνηση Sunak μπορεί να είναι νεοσύστατη, όμως πρέπει τώρα να έρθει αντιμέτωπη με τα βάρη που της αναλογούν, αναφέρει σε ανταπόκρισή της από το Λονδίνο η Deutsche Welle.
«Μήλον της έριδος» αυτή τη φορά η μεταναστευτική προσέγγιση, που έχει επιλέξει να ακολουθήσει η συντηρητική κυβέρνηση και κυρίως η Suella Braverman, την οποία επέλεξε ο Richi Sunak για να διαχειριστεί το ζήτημα. Η νυν υπουργός Εσωτερικών και τέως υπουργός της ίδιας θέσης υπό την κυβέρνηση Truss δέχεται πιέσεις για παραίτηση, καθώς χαρακτηρίζεται «ακατάλληλη» για την θέση από την αντιπολίτευση - και όχι μόνο.
Αφορμή η λέξη «εισβολή» που χρησιμοποίησε η ίδια με σκοπό να περιγράψει την προσέλευση προσφύγων και μεταναστών στις βρετανικές ακτές, χθες στη Βουλή των Κοινοτήτων, όταν ήρθε αντιμέτωπη με άβολες ερωτήσεις βουλευτών.

Έρχεται νέα παραίτηση στα βρετανικά υπουργεία;

Η έκφραση αυτή στάθηκε αρκετή για να δημιουργήσει ένα κύμα αντιδράσεων, καθώς χαρακτηρίστηκε ως «εμπρηστική» και «αμφιλεγόμενη».
Ο βετεράνος συντηρητικός βουλευτής Roger Gale, μιλώντας στο ραδιόφωνο των Times, κατέκρινε την υπουργό, ξεκαθαρίζοντας ότι «Δεν δέχομαι ούτε εμπιστεύομαι τις λέξεις της. Αυτό που την ενδιαφέρει είναι μόνο να προσεγγίσει τη δεξιά πτέρυγα του κόμματος».
Μάλιστα, ακόμα και ο υπουργός Μετανάστευσης, Robert Jentrik, επεσήμανε ότι «οι πολιτικοί πρέπει να είναι προσεκτικοί με τη γλώσσα που επιλέγουν να χρησιμοποιήσουν», ενώ πρόσθεσε ότι δεν είναι μια φράση που θα χρησιμοποιούσε ο ίδιος. Βέβαια, υπερασπιζόμενος την ανώτερή του Suella Braverman θέλησε να μειώσει τη σημασία του περιστατικού, λέγοντας πως «πιστεύω ότι η λέξη αυτή χρησιμοποιήθηκε, ώστε να περιγράψει την τεράστια κλίμακα της παράνομης μετανάστευσης».
Η σκιώδης υπουργός του εργατικού κόμματος Yver Kooper δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «το υπουργείο έχει καταρρεύσει υπό τη διοίκηση της κυρίας Bravermanν και απορώ πως κάποιος μπορεί να έχει εμπιστοσύνη στο άτομό της».

Δύσκολη η κατάσταση στο Μεταναστευτικό

Επισημαίνεται ότι η Suella Braverman κατηγορείται τις τελευταίες ημέρες ότι «μπλόκαρε» την μετεγκατάσταση των προσφύγων και μεταναστών σε ξενοδοχειακές μονάδες, όπως προβλέπεται, αφήνοντας τους στη μονάδα Μάνστον. Πρόκειται για μια μονάδα, η οποία ουσιαστικά χρησιμοποιεί την παλαιά εγκατάσταση της Βασιλικής Βρετανικής Αεροπορίας (RAF) στο Κεντ από τον Φεβρουάριο του 2022.
Αρχικα προβλεπόταν ωστόσο να παραμένουν σε αυτή πρόσφυγες και μετανάστες για μόλις 24 ώρες, ώστε να γίνεται ένας πρώτος έλεγχος ασφαλείας και ταυτότητας. Οκτώ μήνες μετά και σε αυτή την «προσωρινή» εγκατάσταση που προορίζεται για μόλις 1.600 ανθρώπους βρίσκονται 4.000 αιτούντες άσυλο.
Την περασμένη εβδομάδα ο επικεφαλής επιθεωρητής μετανάστευσης διαπίστωσε μάλιστα ότι κάποιοι άνθρωποι, ανάμεσά τους και οικογένειες, βρίσκονταν εκεί για περισσότερο από ένα μήνα.
Έκθεση που έγινε στο συγκεκριμένο κέντρο μεταναστών έρχεται να επιβεβαιώσει το χάος που επικρατεί: έλλειψη κρεβατιών, μεταφραστικές υπηρεσίες που δεν χρησιμοποιούνται, ακόμα και αδυναμία πρόσβασης σε καθαρό αέρα ή σωματική άσκηση.
Τα βρετανικά μέσα αναφέρονται σε αξιωματούχους, που επανειλημμένα είχαν προειδοποιήσει την κυβέρνηση να δημιουργήσει περαιτέρω καταλύματα - κάτι όμως που «παρανόμως αγνοήθηκε». Παράλληλα δε, κατηγορούν τη νυν υπουργό, ότι «μπλόκαρε την μεταφορά μεταναστών σε ξενοδοχεία».
Η Suella Braverman, αν και χαρακτήρισε ως «απελπιστικά χαλαρό» και «διαλυμένο» το σύστημα ασύλου της χώρας, αρνήθηκε τις κατηγορίες, τονίζοντας ότι «ποτέ δεν αγνόησα τις νομικές συμβουλές».
Η ίδια είπε μάλιστα ότι συνεργάζεται με τις γαλλικές αρχές, ώστε να εκτονώσει την προσέλευση προσφύγων στο κανάλι της Μάγχης.

Αύξηση των προσφυγικών ροών την τελευταία διετία

Πρέπει να επισημανθεί ότι φέτος 39.430 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν φτάσει στις βρετανικές ακτές, αριθμός σχεδόν τετραπλάσιος σε σύγκριση με εκείνον δύο χρόνια πριν (2020) που έφτανε μόλις τους 8.404. Επιπρόσθετα, μέσα σε έναν χρόνο, μέχρι τον Ιούνιο η χώρα δέχτηκε 63.089 αιτήσεις ασύλου - 77% περισσότερες από ότι το 2019.
Σύμφωνα με το BBC, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ξοδεύει περίπου 7 εκατομμύρια λίρες την ημέρα για τα ξενοδοχεία όπου φιλοξενούνται οι αιτούντες άσυλο, κόστος το οποίο προβλέπεται να αυξηθεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης