Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στα πρόθυρα Παγκοσμίου Πολέμου; - Απειλές Ρωσίας σε Μ. Βρετανία: Αντίποινα για τις επιθέσεις σε Κριμαία, Nord Stream

Στα πρόθυρα Παγκοσμίου Πολέμου; - Απειλές Ρωσίας σε Μ. Βρετανία: Αντίποινα για τις επιθέσεις σε Κριμαία, Nord Stream
Η Μόσχα κατηγορεί τις βρετανικές ειδικές δυνάμεις ότι ήταν πίσω από τις επιθέσεις στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream και στο ναύσταθμο της Σεβαστούπολης - Αρνείται τις κατηγορίες το Λονδίνο
Σχετικά Άρθρα

Σαφές μήνυμα στη Μ. Βρετανία ότι η εμπλοκή της στην πρόσφατη επίθεση στο ναύσταθμο της Κριμαίας αλλά και στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream στη Βαλτική δεν θα μείνουν αναπάντητες έστειλε σήμερα Τρίτη 1 Νοεμβρίου η Ρωσία, προειδοποίηση που αν μη τι άλλο προκαλεί έντονη ανησυχία για την εξέλιξη των στρατιωτικών συγκρούσεων στην Ουκρανία αλλά και για το ενδεχόμενο αυτές να κλιμακωθούν και να επεκταθούν και πέραν του ουκρανικού μετώπου.
Τις ανησυχίες αυτές πυροδότησαν οι δηλώσεις του Dmitry Peskov, εκπροσώπου του Κρεμλίνου, ο οποίος υποστήριξε πως η συμμετοχή των βρετανικών ειδικών δυνάμεων στην πρόσφατη επίθεση στο ναύσταθμο της Σεβαστούπολης στην Κριμαία αλλά και κατά των αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream δεν θα μείνουν αναπάντητες.
Αν μη τι άλλο πρόκειται για μια τοποθέτηση που θα πρέπει αφενός να συνδαστεί με τις σημερινές δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας, Sergei Lavrov, ο οποίος υποστήριξε πως ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν είναι μια άλλη περιφερειακή σύγκρουση, αλλά μέρος της συνεχιζόμενης μάχης για μια μελλοντική τάξη πραγμάτων αφετέρου με τα όσα είπε πρόσφατα στο 19ο φόρουμ του Valdai, ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin, ο οποίος έκανε λόγο για την πιο επικίνδυνη και απρόβλεπτη δεκαετία που μας περιμένει από το τέλος του Β' Παγκοσμίου πολέμου.

Βρετανοί πίσω από την επίθεση στο ναύσταθμο

«Τέτοιες ενέργειες δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητες.
Φυσικά, θα εξετάσουμε περαιτέρω βήματα.
Είναι αδύνατο να ενεργήσουμε διαφορετικά» υποστήριξε ο Peskov, αναφέροντας πως οι ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας έχουν στοιχεία που δείχνουν ότι η καθοδήγηση και ο συντονισμός της επίθεσης στο ναύσταθμο της Σεβαστούπολης έγινε από Βρετανούς στρατιωτικούς συμβούλους.

Βρετανική εμπλοκή και στους αγωγούς Nord Stream

Μάλιστα ο Peskov αναφέρθηκε και στο πρόσφατο σαμποτάζ στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream, μέσω των οποίων – συγκεκριμένα μέσω του αγωγού Nord Stream 1 – παρείχε φυσικό αέριο στη Γερμανία και στη βόρεια Ευρώπη.
«Υπάρχουν στοιχεία ότι η Βρετανία συμμετείχε σε αυτή την πράξη δολιοφθοράς, σε απλή γλώσσα, σε αυτήν την τρομοκρατική ενέργεια, εναντίον μιας ζωτικής σημασίας ενεργειακής υποδομής, όχι μόνο της Ρωσίας -είναι πολύ σημαντικό να το λάβουμε υπόψη αυτό - αλλά μιας διεθνούς ενεργειακής υποδομής» είπε ο Peskov, αναφέροντας πως όλες αυτές οι πληροφορίες περί εμπλοκής των Βρετανών σε αυτές τις επιθέσεις, θα πρέπει να εξεταστεί διεξοδικά από όλους.
«Περιμένουμε ότι παρά τη σιωπή των ευρωπαϊκών πρωτευουσών, μια τέτοια ανάλυση θα πραγματοποιηθεί τελικά» υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ;

Ερωτηθείς για το εάν η Μόσχα θα παραπέμψει την υπόθεση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Peskov υπογράμμισε ότι πρώτα είναι απαραίτητο να συστηματοποιηθούν τα δεδομένα.
«Είναι ένα πολύ ευαίσθητο θέμα, εννοώ η μεθοδολογία συλλογής τέτοιων πληροφοριών.
Αυτό που πρέπει να γίνει, θα γίνει» είπε ο Peskov.

Ρωσικά πυρά

Σημειώνεται πως το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είχε αναφέρει στις 29 Οκτωβρίου ότι το Κίεβο, με τη συμμετοχή Βρετανών ειδικών, πραγματοποίησε τρομοκρατική επίθεση με 16 drones σε πολεμικά πλοία του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας που βρίσκονταν στο ναύσταθμο της Σεβαστούπολης, στην Κριμαία.
Λόγω της επίθεσης αυτής η Ρωσία ανέστειλε τη συμμετοχή της στη συμφωνία για τα ουκρανικά σιτηρά, και πλέον επισημαίνει πως αυτή δεν μπορεί να τεθεί σε ισχύ, εάν δεν αλλάξουν οι όροι που ίσχυαν μέχρι πρότινος.
Μάλιστα είχε κατηγορήσει Βρετανούς ειδικούς του ναυτικού για συμμετοχή στις εκρήξεις των αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream και Nord Stream 2 τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Εξωφρενικές διαστάσεις

Απέναντι σε αυτές τις κατηγορίες, το βρετανικό υπουργείο Άμυνας είχε απορρίψει κάθε ευθύνη για την επίθεση στο ναύσταθμο της Σεβαστούπολης αλλά και για τις εκρήξεις του Nord Stream, κάνοντας λόγο για «διάδοση ψευδών ισχυρισμών επικών διαστάσεων».
Στο ίδιο μήκος κύματος είχε κινηθεί και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden, ο οποίος και αυτός είχε μιλήσει για «εξωφρενικές κατηγορίες».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης