Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στις κάλπες οι Ισραηλινοί για 5η φορά σε τέσσερα χρόνια – Πιθανή επιστροφή Netanyahu, συμμαχία με σιωνιστές;

Στις κάλπες οι Ισραηλινοί για 5η φορά σε τέσσερα χρόνια – Πιθανή επιστροφή Netanyahu, συμμαχία με σιωνιστές;
Πιθανή κυβέρνηση Λικούντ με υπερορθόδοξα σιωνιστικά κόμματα για την πλειοψηφία στην Κνεσέτ
Σχετικά Άρθρα

Στις κάλπες για 5η φορά μέσα σε τέσσερα χρόνια πηγαίνουν σήμερα Τρίτη 1 Νοεμβρίου περίπου 6,8 εκατομμύρια Ισραηλινοί προκειμένου να εκλέξουν την επόμενη κυβέρνηση τους, τη στιγμή που θεωρείται πιθανή η επιστροφή στο πρωθυπουργικό αξίωμα του Benjamin Netanyahu.
Δημοσκοπήσεις θέλουν το κόμμα του, το Λικούντ, να προηγείται και να είναι σε τροχιά για να λάβει την πλειοψηφία στη Βουλή, τη στιγμή πάντως που ο Netanyahu είναι αντιμέτωπος και δικάζεται με κατηγορίες για εμπλοκή του σε υποθέσεις διαφθοράς.

Συμμαχία με σιωνιστές;

Ωστόσο, και δεδομένου ότι οι τελευταίες δημοσκοπήσεις θέλουν το Λικούντ να μην έχει τις 61 έδρες που απαιτούνται για την πλειοψηφία στην Κνεσέτ, δεν αποκλείεται το Λικούντ να συμμαχήσει με υπερορθόδοξα σιωνιστικά και ακροδεξιά κόμματα για να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των εδρών στην ισραηλινή Βουλή, στην Κνεσέτ.
Αν και η οργή των Ισραηλινών για το συνεχιζόμενο πολιτικό αδιέξοδο μπορεί να οδηγήσει πολλούς ψηφοφόρους στην αποχή, η αυξανόμενη υποστήριξη στο υπερεθνικιστικό θρησκευτικό μπλοκ των σιωνιστών και του συνιδρυτή του κόμματος τους, Itamar Ben-Gvir έχει ανεβάσει στα ύψη την πολιτική ένταση.
Αν και το κόμμα του Θρησκευτικού Σιωνισμού ανήκε πάντα στο πολιτικό περιθώριο, σε αυτήν την αναμέτρηση εκτιμάται πως θα βρεθεί στην τρίτη θέση πίσω από το Λικούντ του Netanyahu και του Κόμματος του Μέλλοντος του απερχόμενου πρωθυπουργού, Yair Lapid.

Άνοδος σιωνιστών, ακροδεξιών

Είναι χαρακτηριστικό πως η άνοδος του σιωνιστή Itamar Ben-Gvir αλλά και Bezalel Smotrich, του ηγέτη των ακροδεξιών έχουν «ροκανίσει» την παραδοσιακή στήριξη της δεξιάς στο Λικούντ και στο πρόσωπο του Netanyahu.
Ο Itamar Ben-Gvir, ο οποίος υπήρξε πρώην μέλος της Kach, μιας ομάδας που βρίσκεται στις λίστες παρακολούθησης τρομοκρατών τόσο του Ισραήλ όσο και των ΗΠΑ και που έχει κατηγορηθεί για υποκίνηση ρατσιστικών επιθέσεων κατά Αράβων το 2007, ανακοίνωσε ότι θα ήθελε να γίνει υπουργός Αστυνομίας.
Μάλιστα ο Netanyahu υποστήριξε ότι δεν θα απέκλειε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, καθώς όπως είπε ο Itamar Ben-Gvir έχει μετριάσει αρκετά τις θέσεις του, ωστόσο είπε πως αυτή η εξέλιξη θα προκαλούσε μεγάλη ανησυχία στους συμμάχους, και ιδιαίτερα στις ΗΠΑ.

Πολιτικό μέτωπο

Όσον αφορά το κυβερνών κόμμα (Κόμμα για το μέλλον) του νυν πρωθυπουργού Yair Lapid, αυτό αναμένεται να τερματίσει δεύτερο πίσω από το Λικούντ, καθώς έχει «πληγωθεί» πολιτικά από την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών, μετά την αποχώρηση βουλευτών από τον κυβερνώντα συνασπισμό του.
Το σενάριο του να δημιουργηθεί ένα πολιτικό μέτωπο κατά του Netanyahu δεν αποκλείεται αν και φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο, μια και είναι ιδιαίτερα πολιτικά ετερόκλιτο, με κόμματα και σχηματισμούς να κινούνται σε όλο το φάσμα από τα δεξιά προς τα αριστερά.
Πάντως και τώρα η κυβέρνηση του Lapid στηρίχθηκε από ένα δεξιό, ένα κεντρώο και – για πρώτη φορά – ένα αραβικό κόμμα, σχηματισμός που όπως φαίνεται, δεν λειτούργησε.
Είναι χαρακτηριστικό πως στις εκλογές θα συμμετάσχουν 40 πολιτικά κόμματα και σχηματισμοί.
Περίπου το ένα τρίτο αυτών αναμένεται να υπερβεί το όριο του 3,25% που απαιτείται για να εκπροσωπηθούν με 4 βουλευτές στην Κνεσέτ.

Αδιέξοδο και νέες εκλογές;

Οι πρώτες προβλέψεις με βάση τα exit polls από τα εκλογικά τμήματα αναμένεται να δημοσιοποιηθούν περί τις 21:00 (τοπική ώρα• 22:00 ώρα Ελλάδας), αν και το τελικό αποτέλεσμα δεν αναμένεται να ανακοινωθεί πριν από μεθαύριο Πέμπτη 3 Νοεμβρίου.
Σε περίπτωση που υπάρξει νέο πολιτικό αδιέξοδο ο Lapid θα παραμείνει στην πρωθυπουργία μέχρι να βρεθεί κάποια πολιτική λύση είτε αυτή προβλέπει ένα μεγάλο κυβερνητικό συνασπισμό ή την προκήρυξη νέων εκλογών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης