Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ραγδαία άνοδος 6% στις τιμές των σιτηρών μετά την αποχώρηση της Ρωσίας από τη συμφωνία

Ραγδαία άνοδος 6% στις τιμές των σιτηρών μετά την αποχώρηση της Ρωσίας από τη συμφωνία
Ραγδαία άνοδο 6% σημειώνουν οι τιμές του σιταριού παγκοσμίως
Σχετικά Άρθρα
Ραγδαία άνοδο 6% σημειώνουν οι τιμές του σιταριού παγκοσμίως μετά την αποχώρηση της Ρωσίας από τη συμφωνία εξαγωγής σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα το Σαββατοκύριακο.
Το πιο ενεργό συμβόλαιο σιταριού στο Chicago Board of Trade σημείωσε άλμα 5,8% στα 8,77 δολάρια το μπούσελ, αφού νωρίτερα είχε φθάσει στο υψηλό των 8,93 δολαρίων το μπούσελ.
Οι τιμές του καλαμποκιού και της σόγιας αυξήθηκαν επίσης, αλλά σε μικρότερο βαθμό, με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το καλαμπόκι να αυξάνονται κατά 2,6% και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τη σόγια να ενισχύονται κατά 0,7%.

wheat.JPG

Το κατά πόσον η Ρωσία μπορεί να πεισθεί να επανέλθει στη συμφωνία είναι αβέβαιο, αν και έχει ζητήσει συνάντηση με το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τη Δευτέρα για να συζητηθεί το θέμα.
Ο υπουργός Γεωργίας της Γαλλίας, εν τω μεταξύ, δήλωσε ότι η Γαλλία εργάζεται προς την κατεύθυνση να επιτρέψει στην Ουκρανία να εξάγει προμήθειες τροφίμων μέσω χερσαίων οδών μέσω της Πολωνίας ή της Ρουμανίας και όχι μέσω της οδού της Μαύρης Θάλασσας που χρησιμοποιείται σήμερα.
Οι αναλυτές συμφωνούν ότι η αποχώρηση της Ρωσίας από τη συμφωνία δεν αποτελεί καλό οιωνό για τις παγκόσμιες τιμές των τροφίμων ή τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό.
Η αποχώρηση της Ρωσίας είναι το "τελευταίο γεγονός των αποθαρρυντικών σημάτων από τη Ρωσία σχετικά με την ανανέωση της συμφωνίας για τον διάδρομο σιτηρών" που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στις 19 Νοεμβρίου, σύμφωνα με τον Jesper Buhl, αναλυτή της Bull Positions.
Ο Buhl ανέφερε σε σημείωμά του το Σάββατο ότι οι αγορές θα πρέπει να αναμένουν αυξημένη αβεβαιότητα όσον αφορά τη λειτουργία των λιμανιών της Ουκρανίας, τις κινήσεις των πλοίων και τις ροές σιτηρών τις επόμενες εβδομάδες και μήνες.
"Τα παραπάνω θέτουν σοβαρό πτωτικό κίνδυνο στο προηγούμενο συμπέρασμα που σχετίζεται με το ανώτατο όριο του δυναμικού ροής των ροών σιτηρών της Ουκρανίας", ανέφερε.
"Αυτές οι αναταράξεις είναι πιθανό να συνεχιστούν τις επόμενες εβδομάδες, επηρεαζόμενες επίσης από τυχόν ουσιαστικές αλλαγές στα πεδία των μαχών, και ενισχύουν την αβεβαιότητα για την τύχη της τρέχουσας συμφωνίας για τον διάδρομο σιτηρών και τη συνέχιση των ροών σιτηρών από την Ουκρανία προς τον υπόλοιπο κόσμο".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης