Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε καλό δρόμο για την κάλυψη της αύξησης κεφαλαίου 4 δισ. η Credit Suisse - Πρωτοστατεί η SNB

Σε καλό δρόμο για την κάλυψη της αύξησης κεφαλαίου 4 δισ. η Credit Suisse - Πρωτοστατεί η SNB

Υπό την πίεση των επενδυτών, η τράπεζα αποκάλυψε μια σημαντική αναμόρφωση των δραστηριοτήτων της σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει την υποαπόδοση της επενδυτικής της τράπεζας

"Eιδικοί επενδυτές" έχουν δεσμευτεί να αγοράσουν πάνω από 462 εκατομμύρια νέες μετοχές στην τιμή των 3,82 ελβετικών φράγκων (3,83 δολάρια), όπως αποκάλυψε η Credit Suisse σήμερα, η οποία επιδιώκει να αντλήσει κεφάλαια ύψους 4 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων.

Τα αναμενόμενα ακαθάριστα έσοδα από την τοποθέτηση των μετοχών αναμένεται να ανέλθουν σε 1,76 δισ. ελβετικά φράγκα, αναφέρει η τράπεζα σε ανακοίνωσή της, με την Εθνική Τράπεζα της Σαουδικής Αραβίας (SNB) να αντιπροσωπεύει 307.591.623 από τις νέες μετοχές, ώστε η συμμετοχή της στη μετοχή της Credit Suisse να ανέλθει στο 9,9%.
Η αύξηση κεφαλαίου θα χρηματοδοτήσει μια μαζική επιχειρηματική αναδιοργάνωση στο δεύτερο μεγαλύτερο πιστωτικό ίδρυμα της Ελβετίας μετά από μια σειρά σκανδάλων και μεγάλων ζημιών.

Στρατηγική αναμόρφωση

Υπό την πίεση των επενδυτών, η τράπεζα αποκάλυψε μια σημαντική αναμόρφωση των δραστηριοτήτων της σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει την υποαπόδοση της επενδυτικής της τράπεζας και μετά από μια σειρά δικαστικών εξόδων που έπληξαν τα κέρδη.
Στην ευρέως αναμενόμενη στρατηγική αλλαγή της, η τράπεζα υποσχέθηκε να "αναδιαρθρώσει ριζικά" την επενδυτική της τράπεζα για να μειώσει σημαντικά την έκθεσή της στα σταθμισμένα ως προς τον κίνδυνο περιουσιακά στοιχεία, τα οποία χρησιμοποιούνται για τον προσδιορισμό των κεφαλαιακών απαιτήσεων μιας τράπεζας.
Στόχος της είναι επίσης να μειώσει την κοστολογική της βάση κατά 15%, ή 2,5 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα, έως το 2025.
Η τράπεζα αναμένει να επιβαρυνθεί με έξοδα αναδιάρθρωσης ύψους 2,9 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων έως το τέλος του 2024.
Το σχέδιο μετασχηματισμού προβλέπει ότι η Credit Suisse θα αποσπάσει την επενδυτική της τράπεζα σε μια ανεξάρτητη επιχείρηση με την ονομασία CS First Boston, θα αντλήσει κεφάλαια ύψους 4 δισ. ελβετικών φράγκων μέσω της έκδοσης νέων μετοχών και μιας προσφοράς δικαιωμάτων και θα δημιουργήσει μια μονάδα αποδέσμευσης κεφαλαίων για την εκκαθάριση μη στρατηγικών επιχειρήσεων με χαμηλότερη απόδοση.

Κίνδυνοι εκτέλεσης

Ο Vitaline Yeterian, ανώτερος αντιπρόεδρος για τα παγκόσμια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στην DBRS Morningstar, δήλωσε ότι το μέγεθος των ζημιών του τρίτου τριμήνου ήταν ενδεικτικό της πίεσης που είχε υποστεί η Credit Suisse στις βασικές δραστηριότητές της.
"Τόσο στο γ' τρίμηνο όσο και στο 9μηνο 2022, τα συνολικά έσοδα ήταν χαμηλότερα από το λειτουργικό κόστος και πολύ χαμηλότερα από τους ανταγωνιστές της στις βασικές δραστηριότητες της επενδυτικής τραπεζικής και της διαχείρισης πλούτου", είπε.
Η τράπεζα είχε επίσης μια εκροή καταθέσεων και περιουσιακών στοιχείων υπό διαχείριση, την οποία απέδωσε εν μέρει σε βλάβη της φήμης που προέκυψε από τις περιπέτειες της Archegos και της Greensill Capital, μαζί με μια έξαρση των αναλήψεων νωρίτερα αυτό το μήνα μετά από αυτό που η τράπεζα αποκάλεσε "αρνητική κάλυψη στον Τύπο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που βασίζονται σε ανακριβείς φήμες".
Ο Yeterian δήλωσε ότι η αναζωογόνηση του εμπορικού σήματος CS First Boston θα μπορούσε να "βοηθήσει στην αποσύνδεση της IB από την επανειλημμένη αρνητική δημοσιογραφική κάλυψη που έχει υποστεί η CS".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης