Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βραζιλία: Αμφίρροπη εκλογική μάχη - Τι δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα

Βραζιλία: Αμφίρροπη εκλογική μάχη - Τι δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα
Τι δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα - Τα αποτελέσματα της πιο πολωμένης εκλογικής διαδικασίας στην σύγχρονη ιστορία της Βραζιλίας αναμένεται να γίνουν γνωστά τα ξημερώματα
Σχετικά Άρθρα

Εν αναμονή του τελικού αποτελέσματος αργά τα ξημερώματα της Δευτέρας (31/10/2022) βρίσκονται οι Βραζιλιάνοι καθώς έκλεισαν οι κάλπες (στις 10.00 ώρα Ελλάδος, 17.00 τοπική ώρα), όπου τέθηκαν αντιμέτωποι ο Luiz Inacio Lula da Silva και ο απερχόμενος ακροδεξιός πρόεδρος Jair Bolsonaro
Τα αποτελέσματα της πιο πολωμένης εκλογικής διαδικασίας στην σύγχρονη ιστορία της Βραζιλίας αναμένεται να γίνουν γνωστά μέσα στις επόμενες δύο με τρεις ώρες.
Σημειώνεται ότι 156 εκατομμύρια ψηφοφόροι κλήθηκαν να επιλέξουν μεταξύ των δύο υποψηφίων


Οριακό προβάδισμα Bonsonaro αλλά...

Τα πρώτα αποτελέσματα, με καταμετρημένο το 30,1%  των εκλογικών μηχανημάτων, δείχνουν ότι ο Bonsonaro συγκεντρώνει το 51,1% των έγκυρων ψήφων και ο Lula το 48,9%, ωστόσο αυτό δεν προδικάζει την τελική εικόνα.
Περίπου 120 εκατομμύρια ψηφοφόροι εκτιμάται ότι συμμετείχαν στην ηλεκτρονική ψηφοφορία, διαδικασία την οποία ο Bolsonaro έχει επικρίνει πολλάκις στο παρελθόν ως επιρρεπή στις απάτες, χωρίς όμως αποδείξεις, γεγονός που εγείρει ανησυχίες ότι μπορεί να μην αποδεχθεί την ήττα του, ακολουθώντας το παράδειγμα του ιδεολογικού του συμμάχου και πρώην προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump.
Στιγμιότυπο_οθόνης_2022-10-30_225956.png
Καταστολή των ψηφοφόρων

Ανησυχίες που έχουν εντείνει και οι ισχυρισμοί περί καταστολής των ψηφοφόρων, όπως και οι αναφορές περιστατικών όπου η αστυνομία σταμάτησε λεωφορεία που μετέφεραν ψηφοφόρους στις φτωχότερες βορειοανατολικές περιοχές της χώρας, με αρκετούς να υποστηρίζουν ότι η Ομοσπονδιακή Αστυνομία Αυτοκινητοδρόμων (PRF) προσπάθησε να εμποδίσει τους ψηφοφόρους να προσέλθουν στις κάλπες σε περιοχές προπύργια του Λούλα.
Το Ανώτατο Εκλογικό Δικαστήριο (TSE) της χώρας, το οποίο διεξάγει τις εκλογές, υποβάθμισε τις αναφορές αυτές, με τον Alexandre de Moraes δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ο οποίος είναι επίσης επικεφαλής του TSE, να επισημαίνει κανείς δεν εμποδίστηκε να ψηφίσει, απλώς ορισμένοι ψηφοφόροι καθυστέρησαν να προσέλθουν στις κάλπες.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι όλες οι αστυνομικές επιχειρήσεις σταμάτησαν και θα διερευνηθούν, ενώ τόνισε ότι δεν υπάρχει λόγος να παραταθεί η ψηφοφορία και να κλείσουν τα εκλογικά τμήματα μετά τις 17:00 (τοπική ώρα)  εξαιτίας αυτών των καθυστερήσεων.
Παρά τους ισχυρισμούς του ανώτατου δικαστή, το κλίμα στη Βραζιλία παραμένει τεταμένο.
Τοπικά ΜΜΕ ανέφεραν νωρίτερα ότι ο γενικός διευθυντής του PRF, Silviney Vaskes, είχε δημοσιεύσει ανάρτηση στο Twitter, η οποία στη συνέχεια διαγράφηκε, υποστηρίζοντας την επανεκλογή του Bolsonaro.

Μαζικές επιχειρήσεις

Σε εσωτερικό έγγραφο του PRF στις 30 Οκτωβρίου που είδε το Reuters, ο ίδιος έδωσε εντολή στους αστυνομικούς της υπηρεσίας του να συνεχίσουν να διεξάγουν μαζικές επιχειρήσεις στους αυτοκινητόδρομους της Βραζιλίας, εφόσον δεν έρχονται σε αντίθεση με την απαγόρευση του TSE να σταματούν λεωφορεία που μεταφέρουν ψηφοφόρους.
Πηγή του PRF, που μοιράστηκε το έγγραφο, δήλωσε ότι ο Vaskes παρότι φάνηκε να συμμορφώνεται με τη δικαστική εντολή, έδωσε στους αστυνομικούς του άφθονη διακριτική ευχέρεια δράσης την ημέρα των εκλογών.
«Επέτρεψε στην αστυνομία να επιθεωρεί ό,τι ήθελε.
Και επίσης κράτησε έξω εκατοντάδες επιπλέον αξιωματικούς της υπηρεσίας, γεμίζοντας τους αυτοκινητόδρομους με αστυνομικούς που είναι κυρίως υποστηρικτές του Bonsonaro, δήλωσε η ίδια πηγή, υπό τον όρο της ανωνυμίας.
Brazil Elections | Barron's
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης