Διεθνή

Παρακάμπτουν το ανοσοποιητικό και έχουν πλήρη ανοσία στα εμβόλια δύο νέες παραλλαγές Covid που εντοπίστηκαν στην Βρετανία

Παρακάμπτουν το ανοσοποιητικό και έχουν πλήρη ανοσία στα εμβόλια δύο νέες παραλλαγές Covid που εντοπίστηκαν στην Βρετανία
Η Biozentrum προειδοποίησε ότι ένα «σμήνος» τέτοιων παραλλαγών θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα «σημαντικό» νέο κύμα κρουσμάτων σε ολόκληρη την Ευρώπη πριν από τα Χριστούγεννα
Σχετικά Άρθρα
Δύο νέα στελέχη της Covid-19 που ανιχνεύτηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο, παρακάμπτουν το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα και φαίνεται να έχουν σχεδόν πλήρη ανοσία στα τρέχοντα εμβόλια, προειδοποιούν οι υγειονομικοί αξιωματούχοι.

Υπήρξαν 717 περιπτώσεις της παραλλαγής BQ.1 και 18 περιπτώσεις της παραλλαγής XBB, για τις οποίες ειδικοί προειδοποίησαν μέσω του The Independent ότι διαφεύγουν του ανοσοποιητικού και ενδέχεται να έχουν ανοσία στα εμβόλια.
Η Biozentrum προειδοποίησε ότι ένα «σμήνος» τέτοιων παραλλαγών θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα «σημαντικό» νέο κύμα κρουσμάτων σε ολόκληρη την Ευρώπη πριν από τα Χριστούγεννα, ενώ ένας ιολόγος του Πανεπιστημίου του Warwick είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν τυφλό σε αυτές τις νέες παραλλαγές, ωστόσο, ο εμβολιασμός παραμένει η νούμερο ένα προστασία έναντι του Covid-19.
Υπήρξε μια απότομη αύξηση των κρουσμάτων στη Σιγκαπούρη, όπου έχουν βρεθεί περισσότερες από τις μισές παγκόσμιες περιπτώσεις για την παραλλαγή XBB, επομένως θεωρείται ότι είναι ένας παράγοντας για την αύξηση των μολύνσεων εκεί.

Αμφότερες οι νέες παραλλαγές προέρχονται από την Omicron 

Τόσο το BQ.1 όσο και το VBB προέρχονται από την εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή Omicron και οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι η έλλειψη δοκιμών μπορεί να σημαίνει ότι δεν υπάρχει αύξηση των λοιμώξεων.
Η Υπηρεσία Υγείας και Ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA) δήλωσε ότι διεξάγονται μελέτες για την αξιολόγηση της κατάστασης σχετικά με τις νέες παραλλαγές.
Ο Cornelius Roemer, βιολόγος του Biozentrum, είπε ότι οι τρέχουσες τάσεις ήταν πολύ διαφορετικές από ό,τι είχε συμβεί με τον ιό στο παρελθόν.
Η Omicron ήταν ίσως η πρώτη παραλλαγή που παρέκαμπτε την ανοσία και γι' αυτό προκάλεσε τόσο μεγάλη άνοδο στις μολύνσεις και το κύμα του Covid-19.
«Τώρα, για πρώτη φορά, βλέπουμε πολλές παραλλαγές να αναδύονται, που όλες έχουν πολύ παρόμοιες μεταλλάξεις και όλες καταφέρνουν να αποφύγουν την ανοσία αρκετά καλά», πρόσθεσε.
Ο καθηγητής Lawrence Young, ιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Warwick, εξέφρασε ανησυχίες τον περασμένο μήνα ότι το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν «τυφλό» στις αναδυόμενες υποπαραλλαγές και στην ικανότητά τους να ξεφύγουν από την ανοσία.

Αυξάνουν τις μολύνσεις οι νέες παραλλαγές

Είπε ότι η μεγαλύτερη ανησυχία ήταν ότι οι μολύνσεις αυξάνονταν με αυτές τις νέες παραλλαγές και «δείχνει ότι δεν έχουμε ξεφύγει ακόμη καθόλου με αυτόν τον ιό».
Ο καθηγητής Young πρόσθεσε: «Μπορούμε να ανιχνεύσουμε παραλλαγές ή να ξέρουμε τι έρχεται κάνοντας προσδιορισμό αλληλουχίας από τις δοκιμές PCR, και αυτό δεν συμβαίνει πουθενά όσο πριν από ένα χρόνο».
Ο Dr Meera Chand, Διευθυντής Κλινικών και Αναδυόμενων Λοιμώξεων στο UKHSA είπε:
«Δεν είναι απροσδόκητο να δούμε να εμφανίζονται νέες παραλλαγές του SARS-CoV-2. Ούτε το BQ.1 ούτε το XBB έχουν χαρακτηριστεί ως Variants of Concern και το UKHSA παρακολουθεί στενά την κατάσταση, όπως πάντα.
«Ο εμβολιασμός παραμένει η καλύτερη άμυνά μας ενάντια στα μελλοντικά κύματα COVID-19, επομένως είναι ακόμα τόσο σημαντικό όσο ποτέ άλλοτε να έρθουν οι άνθρωποι να λάβουν όλες τις δόσεις για τις οποίες είναι επιλέξιμοι το συντομότερο δυνατό».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης