Τελευταία Νέα
Διεθνή

Άρχισαν τα ρωσικά αντίποινα: Στον κατάλογο των μη φιλικών χωρών και τα 14 βρετανικά υπερπόντια εδάφη

Άρχισαν τα ρωσικά αντίποινα: Στον κατάλογο των μη φιλικών χωρών και τα 14 βρετανικά υπερπόντια εδάφη
Η ρωσική κυβέρνηση πρόσθεσε την Κυριακή (30/10/2022) 11 βρετανικά υπερπόντια εδάφη στον κατάλογο των μη φιλικών χωρών
Σχετικά Άρθρα

Εντείνεται η διαμάχη μεταξύ Μόσχας και Λονδίνου, μετά τις ρωσικές επίσημες κατηγορίες πως οι Βρετανοί ανατίναξαν τους αγωγούς Nord Stream και ενεπλάκησαν στην επίθεση εναντίον ρωσικών πλοίων στην Κριμαία.
Η ρωσική κυβέρνηση πρόσθεσε την Κυριακή (30/10/2022) 11 βρετανικά υπερπόντια εδάφη στον κατάλογο των μη φιλικών χωρών, ανέφερε ο ιστότοπος του ρωσικού υπουργικού συμβουλίου, όπως μεταδίδει το Tass.
«Έντεκα ακόμη βρετανικά υπερπόντια εδάφη προστέθηκαν στη λίστα (των εδαφών) που υποστήριξαν τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από το Ηνωμένο Βασίλειο στη Ρωσία. Αυτά είναι: Βερμούδες, Βρετανικό Έδαφος Ανταρκτικής, Βρετανική Επικράτεια Ινδικού Ωκεανού, Νήσοι Κέιμαν, Νησιά Φώκλαντ, Μοντσερράτ, Νήσοι Πίτκερν, Αγία Ελένη, Νήσοι Ascension και Τριστάν ντα Κούνια, Νότια Γεωργία και South Sandwich Islands, Ακρωτήρι και Δεκέλεια, Νησιά Turks και Caicos», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Σημειώνεται ότι αρχικά ο κατάλογος περιελάμβανε μόνο τρία εδάφη ελεγχόμενα από τους Βρετανούς: το νησί της Ανγκουίλα, τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους και το Γιβραλτάρ.
«Έτσι, και τα 14 Βρετανικά Υπερπόντια Εδάφη περιλαμβάνονται πλέον στον κατάλογο μη φιλικών χωρών», αναφέρει το μήνυμα.

Επίσημη κατηγορία

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας υποστήριξε το Σάββατο (29/10/2022) πως «εκπρόσωποι» μιας μονάδας του Βασιλικού Ναυτικού της Βρετανίας ανατίναξαν τους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream στη Θάλασσα της Βαλτικής ενώ η Μόσχα εγκαλεί το Λονδίνο και για συμμετοχή στην επίθεση της Κριμαίας.
«Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, αντιπρόσωποι αυτής της μονάδας του Βρετανικού (Βασιλικού) Ναυτικού συμμετείχαν στον σχεδιασμό, την προετοιμασία και την υλοποίηση μιας τρομοκρατικής επίθεσης στη Βαλτική Θάλασσα στις 26 Σεπτεμβρίου 2022, ανατινάζοντας τους αγωγού αερίου Nord Stream 1 και Nord Stream 2», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Βρετανική διάψευση

Η Βρετανία διαψεύδει τους ρωσικούς ισχυρισμούς ότι προσωπικό του βρετανικού πολεμικού ναυτικού ανατίναξε τους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream τον περασμένο μήνα, χαρακτηρίζοντάς τους «ψευδείς ισχυρισμούς επικής κλίμακας», το Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2022.
«Για να αποσπάσει την προσοχή από τον καταστροφικό χειρισμό της παράνομης εισβολής στην Ουκρανία, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας καταφεύγει στο να πλασάρει ψευδείς ισχυρισμούς επικής κλίμακας» δήλωσε εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Άμυνας, σύμφωνα με το Reuters.
«Αυτή η τελευταία επινοημένη ιστορία, λέει περισσότερα για τις διαφωνίες που γίνονται στο εσωτερικό της ρωσικής κυβέρνησης παρά για τη Δύση».

Zakharova: Το θέμα στον ΟΗΕ

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι προτίθεται να θέσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών την επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στον κόλπο της Σεβαστούπολης, στην προσαρτημένη χερσόνησο της Κριμαίας, αλλά και το θέμα των εκρήξεων από τις οποίες προκλήθηκαν ζημίες στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2 στη Βαλτική Θάλασσα, τον Σεπτέμβριο.
«Η ρωσική πλευρά σκοπεύει να επιστήσει την προσοχή της διεθνούς κοινότητας, μέσω κυρίως του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στις τρομοκρατικές επιθέσεις που διαπράχθησαν εναντίον της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα και τη Βαλτική, με την εμπλοκή της Βρετανίας» ανέφερε στο Telegram η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova.
Ο ρωσικός στρατός υποστηρίζει ότι απώθησε μια «μαζική» επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον του στόλου της Μαύρης Θάλασσας, στην Κριμαία, την οποία απέδωσε στην Ουκρανία και τη Βρετανία.

Η Δύση συγκαλύπτει τη συμμετοχή της Βρετανίας στο σαμποτάζ - Έχουμε ζητήσει κοινή διερεύνηση

Απορρίπτοντας μια κοινή έρευνα με τη Ρωσία για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2, οι δυτικές χώρες προσπάθησαν να αποκρύψουν τη συμμετοχή Βρετανών ειδικών στις εκρήξεις, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova
«Ρώσοι αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών ανέφεραν ότι έχουν πληροφορίες για τη συμμετοχή των βρετανικών υπηρεσιών πληροφοριών, επίσης, στη σειρά εκρήξεων στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και Nord Stream 2 στη Βαλτική Θάλασσα.
Η Ρωσία έχει επανειλημμένα ζητήσει κοινή έρευνα για αυτούς τους τρομοκράτες επιθέσεις», είπε η διπλωμάτης, υποδεικνύοντας ότι παρόμοιες προτάσεις είχαν υποβληθεί στην κυβέρνηση της Δανίας, της Σουηδίας και της Γερμανίας.
«Το γεγονός ότι οι δυτικές χώρες απέρριψαν αυτήν την πρόταση αποδεικνύει ότι έχουν κάτι να κρύψουν.
Τώρα καταλαβαίνουμε τι ακριβώς κρύβουν», τόνισε η Zakharova.

Γαλλία: Καμία αξιοπιστία στις ρωσικές κατηγορίες

Η Γαλλίδα πρωθυπουργός Elisabeth Borne δήλωσε ότι δεν προσδίδει «καμία αξιοπιστία» στους ισχυρισμούς του ρωσικού στρατού που κατηγόρησε το Λονδίνο ότι εμπλέκεται στις εκρήξεις που κατέστρεψαν τους ρωσικούς αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2 στη Βαλτική Θάλασσα τον Σεπτέμβριο 2022.
«Υπάρχει μια έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη και, εγώ, δεν έχω καμία εμπιστοσύνη σε όσα μπορεί να ανακοινώθηκαν σήμερα το πρωί», τόνισε η επικεφαλής της γαλλικής κυβέρνησης κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Πορτογάλο ομόλογό της, Antonio Costa στο περιθώριο ταξιδιού της Γαλλίδας πρωθυπουργού στη Λισαβόνα.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης