Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ρωσία ανέστειλε την συμφωνία για τα σιτηρά καθώς ουκρανικά drones με στήριξη NATO - Βρετανίας χτύπησαν τον ρωσικό στόλο

Η Ρωσία ανέστειλε την συμφωνία για τα σιτηρά καθώς ουκρανικά drones με στήριξη NATO - Βρετανίας χτύπησαν τον ρωσικό στόλο
Το πρωί της 29ης Οκτωβρίου, το λιμάνι της Σεβαστούπολης στην Κριμαία δέχτηκε μεγάλη επίθεση από UAV της Ουκρανίας, της Βρετανίας και των ΗΠΑ
Σχετικά Άρθρα

(upd 2) Η Ρωσία ανέστειλε από τις 30 Οκτωβρίου 2022 και επ’ αόριστον την συμφωνία για τα σιτηρά καθώς οι Ουκρανοί σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ, χτύπησαν με drones τον ρωσικό στόλο στην Σεβαστούπολη στην Μαύρη Θάλασσα και μαζί και πολιτικά πλοία.
Ουκρανικά Uncrewed Surface Vessels (Drone σκάφη γεμάτα με εκρηκτικά) χτύπησαν την ρωσική φρεγάτα Project 11356R (πιθανώς την Admiral Makarov) και το ναρκαλιευτικό Ivan Golubets Project 266M.

Το πρωί της 29ης Οκτωβρίου, το λιμάνι της Σεβαστούπολης στην Κριμαία δέχτηκε μεγάλη επίθεση από UAV της Ουκρανίας, της Βρετανίας και των ΗΠΑ.
Αυτή ήταν η μεγαλύτερη επίθεση στη ρωσική πόλη από την έναρξη των ρωσικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία.
Επίσης ήταν η πρώτη συντονισμένη επίθεση στην Κριμαία από σμήνος drones, που όπως αποκάλυψε η Ρωσία είχαν καναδικά συστήματα πλοήγησης.

Η επίθεση ξεκίνησε περίπου στις 04:30 τοπική ώρα.
Τα συστήματα αεράμυνας στη Σεβαστούπολη απέκρουσαν επιθέσεις με drone για αρκετές ώρες.
Τα πλοία του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας απέκρουσαν τρεις φορές τις επιθέσεις των εχθρικών UAV και η παράκτια αεράμυνα απέκρουσε άλλες δύο επιθέσεις στα ανοιχτά του λιμανιού.
Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας επιχείρησαν να χτυπήσουν το ρωσικό τερματικό σταθμό καυσίμων στη Σεβαστούπολη. Ταυτόχρονα, το σμήνος των UAV στόχευσε τον ρωσικό στόλο της Μαύρης Θάλασσας.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας διευκρίνισε ότι συνολικά 9 UAV και 7 μη επανδρωμένα οχήματα επιφανείας (USV) ενεπλάκησαν στην επίθεση σε πλοία του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας και πολιτικά σκάφη στη Σεβαστούπολη.
Όλοι οι αεροπορικοί στόχοι καταστράφηκαν.

Σύμφωνα με μάρτυρες, ένα ημι-βυθιζόμενο drone καταστράφηκε κοντά στον κόλπο Omega στη Σεβαστούπολη.

Σύμφωνα με τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης, 4 πλοία υπέστησαν διάφορες ζημιές, συμπεριλαμβανομένης της ναυαρχίδας του στόλου - της φρεγάτας Admiral Makarov.
Οι τοπικές πηγές στη Σεβαστούπολη διευκρίνισαν ότι η φρεγάτα Admiral Makarov υπέστη επίσης ελάχιστη επιφανειακή ζημιά από σκάγια ως αποτέλεσμα της έκρηξης των πυρομαχικών του ναυτικού drone που καταστράφηκαν στο εσωτερικό οδόστρωμα του κόλπου της Σεβαστούπολης.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ισχυρίστηκε ότι η προετοιμασία αυτής της επίθεσης συντονίστηκε από Βρετανούς ειδικούς που αναπτύχθηκαν στην πόλη Ochakov, στην περιοχή Mykolaiv στην Ουκρανία.
«Η προετοιμασία της τρομοκρατικής ενέργειας στη Σεβαστούπολη και η εκπαίδευση των στρατιωτικών του ουκρανικού 73ου ειδικού κέντρου ναυτικών επιχειρήσεων πραγματοποιήθηκε υπό την καθοδήγηση Βρετανών ειδικών».
«Οι ειδικοί του βρετανικού ναυτικού που προετοίμαζαν τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας για την τρομοκρατική επίθεση στη Σεβαστούπολη εμπλέκονται στην υπονόμευση των αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream ». ισχυρίστηκε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Το αμερικανικό UAV αναγνώρισης RQ-4B Global Hawk, το οποίο απογειώθηκε από τη Σικελία, κάνει κύκλους πάνω από τα ουδέτερα νερά της Μαύρης Θάλασσας κοντά στην Κριμαία εδώ και αρκετές ώρες, σύμφωνα με στοιχεία της Flightradar.
Σύμφωνα με ανοιχτές πηγές, η αναγνωριστική πτήση του αμερικανικού UAV πραγματοποιήθηκε σε υψόμετρο 17 χιλιομέτρων πάνω από τα ουδέτερα νερά.

Καναδικά συστήματα πλοήγησης

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας υποστήριξε την Κυριακή ότι ανέκτησε και ανέλυσε τα συντρίμμια των μη επανδρωμένων, τηλεχειριζόμενων αεροσκαφών που χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση εναντίον πλοίων του στόλου της Μαύρης Θάλασσας στην Κριμαία το Σάββατο (29/10).
Σύμφωνα με το υπουργείο, τα αεροσκάφη αυτά ήταν εξοπλισμένα με συσκευές πλοήγησης καναδικής κατασκευής.
Η Μόσχα υποστηρίζει ότι η επίθεση στον κόλπο της Σεβαστούπολης εξαπολύθηκε από την Ουκρανία με τη βοήθεια Βρετανών ειδικών, κάτι που το Λονδίνο διαψεύδει.
Η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία το 2014.


Η αντίδραση της Ρωσίας

Η Ρωσία λόγω του χτυπήματος αυτού ανέστειλε αμέσως την εφαρμογή της συμφωνίας για τα σιτηρά που είχε επιτευχθεί με την διαμεσολάβηση του ΟΗΕ.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας τόνισε ότι στις 29 Οκτωβρίου 2022 πλοία του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας που είναι αγκυροβολημένα στα ανοικτά των ακτών της Κριμαίας δέχθηκαν επίθεση.
Η Ουκρανία αρνήθηκε την επίθεση, λέγοντας ότι οι Ρώσοι χειρίστηκαν λάθος τα δικά τους όπλα αλλά όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι οι Ουκρανοί σε συνεργασία με δυνάμεις του ΝΑΤΟ χρησιμοποίησαν τα drones για να χτυπήσουν τον ρωσικό στόλο αλλά και πολιτικά πλοία.

Η συμφωνία για τα σιτηρά —με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών και της Τουρκίας τον Ιούλιο του 2022 — συμβάλει ώστε «να αμβλύνει τα δεινά που προκαλεί αυτή η παγκόσμια κρίση κόστους ζωής σε δισεκατομμύρια ανθρώπους», είχε αναφέρει ο ΟΗΕ.

Αισιοδοξεί η Τουρκία

Η Τουρκία ανακοίνωσε, πως διεξάγει συνομιλίες με τη Ρωσία μετά την αναστολή συμμετοχής της στη διεθνή συμφωνία για την εξαγωγή σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια.
Υπάρχουν ακόμη λόγοι για αισιοδοξία ότι στις συνομιλίες μπορεί να επιτευχθεί πρόοδος, σύμφωνα με Τούρκο αξιωματούχο, ο οποίος μίλησε υπό το καθεστώς της ανωνυμίας.
Εάν ο διάδρομος παραμείνει κλειστός, θα μπορούσε και πάλι να προκαλέσει σοκ στις παγκόσμιες αγορές καλλιεργειών, επιδεινώνοντας την επισιτιστική κρίση και αυξάνοντας τον πληθωρισμό στα τρόφιμα.
Η Ουκρανία είναι ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές σιταριού, καλαμποκιού και φυτικών ελαίων στον κόσμο και το μεγαλύτερο μέρος των εξαγωγών της γίνεται μέσω θαλάσσης.

Τι ανέφερε ο Zelensky

Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky χαρακτήρισε τη ρωσική κίνηση «προβλέψιμη».
Κατηγόρησε τη Μόσχα ότι «μπλόκαρε» τα πλοία που μεταφέρουν σιτηρά από τον Σεπτέμβριο.
Επί του παρόντος, 176 πλοία υποστηρίζονται στη θάλασσα, μεταφέροντας περισσότερους από 2 εκατομμύρια τόνους τροφίμων.

Τι αναφέρουν οι Ρώσοι

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας κατηγόρησε στις 29 Οκτωβρίου 2022 Βρετανούς ειδικούς ότι εμπλέκονται στην επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε ρωσικά πλοία στην Κριμαία.
«Σε σχέση με τις ενέργειες των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, υπό την ηγεσία Βρετανών ειδικών, που στοχεύουν εναντίον ρωσικών πλοίων που διασφαλίζουν τη λειτουργία του εν λόγω ανθρωπιστικού διαδρόμου (που δεν μπορεί να χαρακτηριστεί αλλιώς παρά ως τρομοκρατική επίθεση), η Ρωσία δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των πολιτικών πλοίων ξηρού φορτίου που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας και αναστέλλει την εφαρμογή της από τις 30 Οκτωβρίου 2022 και για αόριστο χρονικό διάστημα» ανέφεραν οι ρώσοι.

Το Υπουργείο Υποδομών της Ουκρανίας δήλωσε ότι η Ουκρανία δεν απείλησε ποτέ τον διάδρομο σιτηρών της Μαύρης Θάλασσας, ο οποίος «είναι αποκλειστικά ανθρωπιστικός χαρακτήρας» και θα συνεχίσει να προσπαθεί να συνεχίσει τις αποστολές.
Ανέφερε ότι από τότε που το πρώτο πλοίο αναχώρησε από την Οδησσό την 1η Αυγούστου, έχουν εξαχθεί περισσότεροι από 9 εκατομμύρια τόνοι τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 5 εκατομμυρίων τόνων σε αφρικανικές και ασιατικές χώρες.
Στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ, ανέφερε, 190.000 τόνοι σιταριού έχουν σταλεί σε χώρες όπου υπάρχει πείνα.

Η Ρωσία ζήτησε επίσης σύγκλιση την Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2022 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ λόγω της επίθεσης στον στόλο της Μαύρης Θάλασσας και της ασφάλειας του διαδρόμου σιτηρών, δήλωσε ο πρώτος αναπληρωτής εκπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ.

Ο υπουργός Γεωργίας της Ρωσίας δήλωσε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να «αντικαταστήσει πλήρως τα ουκρανικά σιτηρά και να παραδώσει προμήθειες σε προσιτές τιμές σε όλες τις ενδιαφερόμενες χώρες».
Σε δηλώσεις που μεταδόθηκαν από το κρατικό τηλεοπτικό κανάλι Rossiya 24, ο Ντμίτρι Πατρούσεφ είπε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να «προμηθεύσει έως και 500.000 τόνους σιτηρών στις φτωχότερες χώρες δωρεάν τους επόμενους τέσσερις μήνες», με τη βοήθεια της Τουρκίας.

Ρωσία προς ΗΠΑ: Απαράδεκτη αντίδραση και ψευδείς οι δηλώσεις για την συμφωνία εξαγωγής ουκρανικών σιτηρών

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Ουάσινγκτον επέπληξε τις Ηνωμένες Πολιτείες για τους ψευδείς ισχυρισμούς, όπως τους χαρακτήρισε, σχετικά με την απόφαση της Μόσχας να αναστείλει τη συμμετοχή της σε μια συμφωνία που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ για την εξαγωγή σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας.
"Η αντίδραση της Ουάσινγκτον στην τρομοκρατική επίθεση στο λιμάνι της Σεβαστούπολης είναι πραγματικά απαράδεκτη", έγραψε ο Anatoly Antonov στην εφαρμογή Telegram.
"Δεν έχουμε δει οποιαδήποτε σημάδια καταδίκης των απερίσκεπτων ενεργειών του ουκρανικού καθεστώτος."
"Όλες οι ενδείξεις πως Βρετανοί στρατιωτικοί ειδικοί ενεπλάκησαν στην οργάνωση του μαζικού πλήγματος με τη χρήση drones έχουν αγνοηθεί", είπε ο Antonov.
Η Βρετανία απέρριψε ως ψευδείς τους ισχυρισμούς της Ρωσίας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden χαρακτήρισε τη ρωσική κίνηση "απλώς απαράδεκτη", λέγοντας ότι θα αυξήσει τον υποσιτισμό ενώ ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών κατηγόρησε τη Ρωσία ότι χρησιμοποιεί τα τρόφιμα ως όπλο.
"Οποιαδήποτε ενέργεια από τη Ρωσία να διαταράξει αυτές τις κρίσιμης σημασίας εξαγωγές σιτηρών είναι ουσιαστικά μια δήλωση πως άνθρωποι και οικογένειες σε όλο τον κόσμο θα πρέπει να πληρώσουν περισσότερα για τρόφιμα αλλιώς θα πεινάσουν", ανέφερε σε μια δήλωση ο Anthony Blinken.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε πως η Ουκρανία επιτέθηκε στον Στόλο της Μαύρης Θάλασσας κοντά στη Σεβαστούπολη στην προσαρτημένη από τη Ρωσία χερσόνησο της Κριμαίας με 16 μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) νωρίς το πρωί χθες, Σάββατο, και πως Βρετανοί "ειδικοί" του Πολεμικού Ναυτικού βοήθησαν στον συντονισμό της "τρομοκρατικής" επίθεσης.
Η Μόσχα κατηγόρησε επίσης προσωπικό του βρετανικού ΠΝ για τις εκρήξεις που σημειώθηκαν στους αγωγούς αερίου Nord Stream τον περασμένο μήνα, έναν ισχυρισμό που απέρριψε ως ψευδή το Λονδίνο υποστηρίζοντας ότι επινοήθηκε προκειμένου να αποσπάσει την προσοχή από τις αποτυχίες του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία.

Blinken (ΗΠΑ): Η Ρωσία μετατρέπει σε όπλο πολέμου τα τρόφιμα - Είναι τελεσίγραφο: ή πληρώστε παραπάνω ή πεινάστε

Η Ρωσία μετατρέπει σε όπλο πολέμου τα τρόφιμα με τη διακοπή των εξαγωγών σιτηρών από τη Μαύρη Θάλασσα σημειώνει ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Anthony Blinken.
Η διακοπή της συμμετοχής της Ρωσίας στη συμφωνία για τα σιτηρά για τη Μαύρη Θάλασσα με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών μετατρέπει σε όπλο τα τρόφιμα επιδεινώνοντας τις ανθρωπιστικές κρίσεις, δήλωσε το Σάββατο ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.
«Οποιαδήποτε ενέργεια της Ρωσίας να διακόψει αυτές τις κρίσιμες εξαγωγές σιτηρών είναι ουσιαστικά μια δήλωση ότι οι άνθρωποι και οι οικογένειες σε όλο τον κόσμο πρέπει να πληρώσουν περισσότερα για φαγητό ή να πεινάσουν», είπε ο Blinken σε δήλωση.

Τι σηματοδοτεί η αναστολή της συμφωνίας για τα σιτηρά

Η Ρωσία ανέστειλε τη συμμετοχή στη συμφωνία σιτηρών μετά την τρομοκρατική επίθεση στη Σεβαστούπολη εναντίον πλοίων του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας και πολιτικών πλοίων που συμμετέχουν στη διασφάλιση του διαδρόμου σιτηρών.
Έως τις 26 Οκτωβρίου, συνολικά 390 πλοία χρησιμοποίησαν τον ανθρωπιστικό διάδρομο στη Μαύρη Θάλασσα, βγάζοντας περίπου 8,9 εκατομμύρια τόνους τροφίμων από τα λιμάνια της Οδησσού, του Γιούζνι και του Τσερνομόρσκ.
Η Ρωσία έχει επανειλημμένα επιστήσει την προσοχή στις δυσκολίες εφαρμογής του μνημονίου.
Συγκεκριμένα, τα ρωσικά πλοία με τρόφιμα και λιπάσματα εξακολουθούν να μην γίνονται δεκτά στα ευρωπαϊκά λιμάνια λόγω κυρώσεων, ενώ υπάρχουν και σοβαρά προβλήματα με την ασφάλισή τους.

Ουκρανία: Αδύνατες οι εξαγωγές σιτηρών

Λόγω του ρωσικού αποκλεισμού, είναι και πάλι «αδύνατον» να γίνουν εξαγωγές σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια, ανακοίνωσε το υπουργείο Υποδομών της Ουκρανίας.
Σύμφωνα με τον υπουργό Υποδομών Oleksandr Kubrakov, ένα πλοίο φορτωμένο με 40 τόνους δημητριακών επρόκειτο να αποπλεύσει με προορισμό την Αιθιοπία όμως «λόγω του αποκλεισμού του διαδρόμου των σιτηρών από τη Ρωσία, οι εξαγωγές είναι αδύνατες».
Νωρίτερα, η Πολωνία ανέφερε ότι η ίδια και οι Ευρωπαίοι εταίροι της είναι έτοιμοι να βοηθήσουν την Ουκρανία στη μεταφορά βασικών προϊόντων διατροφής.
Το πολωνικό υπουργείο Εξωτερικών σχολίασε στο Twitter ότι η απόσυρση της Ρωσίας από τη συμφωνία για την εξαγωγή των σιτηρών «είναι άλλη μια απόδειξη ότι η Μόσχα δεν προτίθεται να τηρήσει τις διεθνείς δεσμεύσεις της».


Makarov1003.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης