Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μετά την επίθεση στην Κριμαία, η Ρωσία αναστέλλει τη συμμετοχή της στην κρίσιμη συμφωνία εξαγωγής σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια

Μετά την επίθεση στην Κριμαία, η Ρωσία αναστέλλει τη συμμετοχή της στην κρίσιμη συμφωνία εξαγωγής σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια
Ανακοίνωση της  Μόσχας μετά τις επιθέσεις εναντίον του ρωσικού στόλου στην Κριμαία

Η Ρωσία αναστέλλει τη συμμετοχή της στη συμφωνία εξαγωγής αγροτικών προϊόντων από τα λιμάνια της Ουκρανίας, μετά τις επιθέσεις που δέχτηκε ο στόλος της στην Κριμαία, όπως ανακοίνωσε το Σάββατο (29/10/2022) το υπουργείο Άμυνας, σύμφωνα με το πρακτορείο TASS.
Λίγα λεπτά νωρίτερα, το ίδιο πρακτορείο μετέδωσε δηλώσεις του υπουργού Γεωργίας Dmitry Patrushev., ο οποίος φέρεται να είπε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να εφοδιάσει με 500.000 τόνους σιτηρών τις φτωχές χώρες μέσα στους επόμενους τέσσερις μήνες, με τη βοήθεια της Τουρκίας.
Η Μόσχα υποστηρίζει ότι μόνο το 3% των εξαγόμενων τροφίμων από την Ουκρανία έχουν πάει σε φτωχές χώρες, ενώ τα μισά φορτία είχαν ως προορισμό χώρες της Δύσης.
Η Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά υπογράφηκε στις 22 Ιουλίου στην Τουρκία και έκτοτε έχουν εξαχθεί από την Ουκρανοί πολλά εκατομμύρια τόνοι σιταριού, αραβόσιτου, ηλιελαίου, βρώμης, ελαιοκράμβης και σόγιας.

ΟΗΕ: Σε επαφή με Ρωσία

Ο ΟΗΕ βρίσκεται σε επαφή με τις ρωσικές αρχές υπό το φως των επίσημων αναφορών για αναστολή της συμμετοχής της Ρωσίας στη «συμφωνία σιτηρών», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.
«Έχουμε δει αναφορές από τη Ρωσική Ομοσπονδία σχετικά με την αναστολή της συμμετοχής τους στην Πρωτοβουλία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας μετά την επίθεση στον ρωσικό στόλο της Μαύρης Θάλασσας.
Είμαστε σε επαφή με τις ρωσικές αρχές για αυτό το θέμα», επισήμανε.
Υπογράμμισε ότι είναι επιτακτική ανάγκη όλα τα μέρη να απόσχουν από οποιαδήποτε ενέργεια που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο «μια κρίσιμη ανθρωπιστική πρωτοβουλία που έχει σαφώς θετικό αντίκτυπο στην πρόσβαση σε τρόφιμα για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο».

Τουρκία: Δεν έχουμε ενημερωθεί επισήμως

«Η Τουρκία δεν έχει λάβει επίσημη ενημέρωση» από τη Ρωσία για την αποχώρησή της από τη διεθνή συμφωνία για τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων από τα λιμάνια της Ουκρανίας, μιας συμφωνίας της οποίας η Άγκυρα είναι ένας από τους εγγυητές μαζί με τα Ηνωμένα Έθνη, δήλωσε μια πηγή ασφαλείας στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Η συμφωνία που υπογράφηκε στις 22 Ιουλίου στην Κωνσταντινούπολη με τη Ρωσία και την Ουκρανία, η οποία επέτρεψε την εξαγωγή περισσότερων από 9 εκατομμυρίων τόνων σιτηρών και αγροτικών προϊόντων, εποπτεύεται από ένα κοινό κέντρο συντονισμού (JCC) που είναι επίσης εγκατεστημένο στην τουρκική μεγαλούπολη.

ΗΠΑ: Η Ρωσία χρησιμοποιεί τα τρόφιμα ως όπλο

Η Ρωσία, η οποία ανακοίνωσε το Σάββατο (29/10/2022) ότι αναστέλλει τη συμμετοχή της στη συμφωνία εξαγωγής αγροτικών προϊόντων από τα λιμάνια της Ουκρανίας, χρησιμοποιεί τα «τρόφιμα ως όπλο», καταδίκασε η Adrienne Watson, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου.
«Η Ρωσία προσπαθεί για ακόμη μια φορά να χρησιμοποιήσει τον πόλεμο που ξεκίνησε ως πρόσχημα για να χρησιμοποιήσει τα τρόφιμα ως όπλο, επηρεάζοντας άμεσα χώρες που έχουν ανάγκη καθώς και τις τιμές των τροφίμων σε όλο τον κόσμο, και επιδεινώνει ήδη σοβαρές ανθρωπιστικές κρίσεις και την επισιτιστική ανασφάλεια», ανέφερε η Watson σε ανακοίνωση.

ΕΕ: Όχι σε μονομερείς ενέργειες

Η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει τις προσπάθειες, με πρωτοπόρο τον ΟΗΕ, για να διατηρηθεί η συμφωνία για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών ζωντανή, ανέφερε εκπρόσωπός της μετά την ανακοίνωση της Ρωσίας ότι αποσύρεται από το πλαίσιό της το Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2022.
«Τονίζουμε ότι όλα τα μέρη θα πρέπει να απόσχουν από οποιαδήποτε μονομερή δράση η οποία θα έθετε σε κίνδυνο την Πρωτοβουλία για τα Σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας, η οποία είναι μία κομβικής ανθρωπιστικής σημασίας προσπάθεια η οποία έχει ξεκάθαρο θετικό αποτύπωμα για τις διατροφικές ανάγκες εκατομμυρίων ανθρώπων ανά τον κόσμο», ανέφερε, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η εκπρόσωπος για τις Εξωτερικές Υποθέσεις και την Πολιτική Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Zelensky: Η Ρωσία επιχειρεί να προκαλέσει συνθήκες τεχνητού λιμού σε Αφρική, Μέση Ανατολή και Νότια Ασία

Το «πάγωμα» από πλευράς της Ρωσίας της συμφωνίας για την εξαγωγή σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας χρειάζεται ισχυρότατη διεθνή απάντηση τόσο από τα Ηνωμένα Έθνη όσο και από την ομάδα των 20 πιο ανεπτυγμένων οικονομιών του πλανήτη (G20), τόνισε σε δηλώσεις του το βράδυ του Σαββάτου 29 Οκτωβρίου 2022 ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky.
Σε τηλεοπτικό μήνυμά του, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους κατηγόρησε τη Ρωσία ότι προσπαθεί να δημιουργήσει συνθήκες τεχνητού λιμού σε Αφρική, Μέση Ανατολή και Νότια Ασία.
«Πώς μπορεί ένα μέλος της G20 να προσπαθεί να δημιουργήσει συνθήκες διεθνούς λιμού;
Αυτά είναι ακατανόητα πράγματα, η Ρωσία δεν έχει καμία θέση στην ομάδα των G20», υπογράμμισε ο Zelensky.

Ρωσία: Δωρεά 500.000 τόνων σιτηρών στις φτωχές χώρες μέσω Τουρκίας - Εϊμαστε αξιόπιστος διεθνής εταίρος

Η Ρωσία, με τη συμμετοχή της Τουρκίας, είναι έτοιμη να παραδώσει δωρεάν έως και 500.000 μετρικούς τόνους σιτηρών στις φτωχότερες χώρες τους επόμενους τέσσερις μήνες, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Γεωργίας Dmitry Patrushev στο ειδησεογραφικό κανάλι Rossiya-24 το Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2022.
«Λαμβάνοντας υπόψη ότι η Ρωσία ήταν πάντα και παραμένει αξιόπιστος εταίρος και είναι έτοιμη να παρέχει στον κόσμο την απαιτούμενη ποσότητα τροφής, η χώρα μας είναι έτοιμη να προμηθεύσει τις φτωχότερες χώρες με έως και 500.000 μετρικούς τόνους σιτηρών δωρεάν το επόμενο διάστημα. με ορίζοντα τέσσερις μήνες», δήλωσε.
«Θα το κάνουμε με τη συμμετοχή του αξιόπιστου εταίρου μας - της Τουρκίας», σημείωσε.
«Αν ρίξουμε μια ματιά στην κατάσταση γενικά, τότε, λαμβάνοντας υπόψη τη φετινή σοδειά, η Ρωσική Ομοσπονδία είναι απολύτως έτοιμη να αντικαταστήσει τα ουκρανικά σιτηρά και να πραγματοποιήσει εξαγωγές σε προσιτές τιμές σε όλες τις ενδιαφερόμενες χώρες», είπε ο Patrushev.
Νωρίτερα, το ρωσικό υπουργείο Γεωργίας δήλωσε ότι έχουν ήδη μαζευτεί 147,5 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών.
Σύμφωνα με την πρόβλεψη του υπουργείου, το σιτάρι θα φτάσει τα 100 εκατομμύρια τόνους από τους 150 εκατομμύρια τόνους σιτηρών που αναμένεται να συγκεντρωθούν μέχρι το τέλος του 2022.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης