Τελευταία Νέα
Διεθνή

Handelsblatt για Tουρκία: Προκαλεί την Ελλάδα, αυξάνει τον κίνδυνο σύγκρουσης και αποτελεί «προβληματικό εταίρο» για το ΝΑΤΟ

Handelsblatt για Tουρκία: Προκαλεί την Ελλάδα, αυξάνει τον κίνδυνο σύγκρουσης και αποτελεί «προβληματικό εταίρο» για το ΝΑΤΟ
Η Τουρκία προκαλεί την Ελλάδα με πυραυλικές δοκιμές και μαζικό επανεξοπλισμό. Αλλά αυτός δεν είναι ο μόνος λόγος για τον οποίο το ΝΑΤΟ εκνευρίζεται όλο και περισσότερο με τον Πρόεδρο Erdogan
Σχετικά Άρθρα
Η Τουρκία προκαλεί την Ελλάδα με πυραυλικές δοκιμές και μαζικό επανεξοπλισμό, αλλά αυτός δεν είναι ο μόνος λόγος για τον οποίο το ΝΑΤΟ εκνευρίζεται όλο και περισσότερο με τον Πρόεδρο Erdogan, παρατηρεί η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.
Είναι πρόκληση για την Ελλάδα: πριν από λίγες ημέρες, ο τουρκικός στρατός δοκίμασε έναν πύραυλο μικρού βεληνεκούς που είχε κατασκευάσει ο ίδιος.
Η σφαίρα «Tayfun», όπως ειπώθηκε, χτύπησε τον στόχο της σε απόσταση 561 χιλιομέτρων - η απόσταση αντιστοιχεί ακριβώς σε αυτή μεταξύ της Κωνσταντινούπολης και της ελληνικής πρωτεύουσας, Αθήνα.

Η σύγκρουση μεταξύ των δύο χωρών του ΝΑΤΟ γίνεται ολοένα και πιο ξεκάθαρη.

Η σύγκρουση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, δύο νατοϊκών συμμάχων, γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρη, παρατηρεί η εφημερίδα Handelsblatt στην ιστοσελίδα της, ενώ «μέσω ενός φιλόδοξου εξοπλιστικού προγράμματος, ο Erdogan αποκτά ολοένα μεγαλύτερη σημασία».
Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, που φέρει τον τίτλο, «Ο νέος γίγαντας των εξοπλισμών - Η Τουρκία μετατρέπεται σε προβληματικό εταίρο του ΝΑΤΟ», στις Βρυξέλλες, όπου εδρεύει το ΝΑΤΟ «η ανησυχία για μία ενδεχόμενη σύγκρουση μεταξύ των δύο χωρών-μελών δείχνει να αυξάνεται. (…)
«Θα έρθουμε νύχτα», απείλησε πρόσφατα ο πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan τους Έλληνες γείτονες.
Πρόκειται για θαλάσσια σύνορα με τα οποία η Τουρκία δεν συμφωνεί - και για κοιτάσματα φυσικού αερίου κάτω από τη θάλασσα.
Η ανησυχία για τη σύγκρουση μεταξύ των δύο χωρών-μελών αυξάνεται στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Και ενώ ο Erdogan θεωρείται όλο και πιο απρόβλεπτος εντός της συμμαχίας, για την Ελλάδα εξελίσσεται και σε μία άμεση απειλή».

«Ελλοχεύει όμως πράγματι ο κίνδυνος μίας ένοπλης σύγκρουσης;», διερωτάται ο αναλυτής.
«Για το ΝΑΤΟ, το ενδεχόμενο πολέμου μεταξύ δύο μελών της συμμαχίας είναι ένα σενάριο τρόμου», σχολιάζει και συνεχίζει, εστιάζοντας στην επίσκεψη Scholz και τον διαμεσολαβητικό ρόλο που προσφέρθηκε να αναλάβει ο Γερμανός καγκελάριος ανάμεσα στις δύο χώρες.
Μάλιστα, αναφορικά με την υπόσχεση παράδοσης εξοπλιστικών συστημάτων του Γερμανού καγκελαρίου προς τον Έλληνα πρωθυπουργό, σχολιάζει πως στην περίπτωση αυτή «τίθεται και ένα ζήτημα παραγγελιών ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ για τη γερμανική βιομηχανία όπλων.
Ο Μητσοτάκης εγκαινίασε το μεγαλύτερο εξοπλιστικό πρόγραμμα στην πρόσφατη ιστορία της Ελλάδας, προκειμένου έτσι να αντιμετωπιστεί το ενδεχόμενο απειλής εκ μέρους της Τουρκίας.
Γαλλία και ΗΠΑ έχουν ήδη παραδώσει στη χώρα μαχητικά αεροσκάφη, ελικόπτερα και φρεγάτες».
Βέβαια, όπως επισημαίνει ο συντάκτης, όλα αυτά «ελάχιστα θα αλλάξουν σε σχέση με τη στρατιωτική υπεροχή της Άγκυρας, όπως δείχνει μια ματιά στο τουρκικό οπλοστάσιο».
Σε κάθε περίπτωση, η δυσαρέσκεια της υπερατλαντικής συμμαχίας για τον Τούρκο πρόεδρο δεν μπορεί πλέον να αγνοηθεί.
Και αυτό δεν οφείλεται μόνο στις απειλητικές χειρονομίες της Άγκυρας προς την Ελλάδα.
1_532.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης