Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εξαγορά Twitter: Ξεκινά η μάχη για την ελευθερία του λόγου από τον Musk ενάντια στους λογοκριτές των Βρυξελλών

Εξαγορά Twitter: Ξεκινά η μάχη για την ελευθερία του λόγου από τον Musk ενάντια στους λογοκριτές των Βρυξελλών
Τα σχέδια του Elon Musk για το Twitter σε επίπεδο κανόνων δεοντολογίας για την αφαίρεση περιεχομένου αναμένεται να αντιμετωπίσουν την αντίθεση των Βρυξελλών - Οι κανονισμοί της ΕΕ ήταν πονοκέφαλος για τις πλατφόρμες καθώς μεταξύ άλλων τις ανάγκαζαν να «κατεβάζουν» μη επιθυμητό περιεχόμενο
Σχετικά Άρθρα

Η μάχη για την ελευθερία του λόγου και της έκφρασης  στο ψηφιακό επικοινωναικό περιβάλλον ξεκίνησε...
Λίγες ώρες αφότου ο Elon Musk έγραψε στο Twitter ότι «ελευθέρωσε» το πουλί, αναφερόμενος στο λογότυπο του Twitter, ο Επίτροπος Εσωτερικών Αγορών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Τhierry Breton προειδοποίησε ότι στην Ευρώπη «το πουλί θα πετάξει σύμφωνα με τους κανόνες δεοντολογίας για το ψηφιακό περιεχόμενο ΕΕ».
Η πράξη για τις ψηφιακές υπηρεσίες της ΕΕ (Digital Services Act), που κυρώθηκε αυτόν τον μήνα, δίνει στο εκτελεστικό σκέλος του μπλοκ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, άνευ προηγουμένου εξουσίες στην αστυνόμευση των τεχνολογικών πλατφορμών απαιτώντας από αυτές να αφαιρούν «παράνομο» περιεχόμενο: από... τρομοκρατική προπαγάνδα έως διαφημίσεις για μη ασφαλή παιχνίδια.
Ο  Τhierry Breton είχε ήδη προειδοποιήσει τον Musk την άνοιξη ότι η προσέγγισή του για την ελευθερία του λόγου θα έπρεπε να ακολουθήσει τις πρόνοιες της DSA.
«Δεν μας αφορά τι κάνει εκτός Ευρώπης», δήλωσε στο Bloomberg τον Απρίλιο.
«Θέλει να δρατηριοποιείται στην Ευρώπη;
Αυτοί είναι οι κανόνες μας».

Αστυνόμευση των «Big Tech»

Η ΕΕ προσπαθεί διαχρονικά  να αστυνομεύσει εκ του σύνεγγυς τις αμερικανικές «Big Tech».
Οσον αφορά την παραβίαση των κανόνων προστασίας των δεδομένων της Ένωσης, ο Γενικός Κανονισμός για την Προστασία Δεδομένων είχε ήδη οδηγήσει στην επιβολή προστίμου 450.000 ευρώ (448.360 δολ) για το Twitter το 2020, ενώ η ίδια απειλή επικρεμάται πάνω από την Amazon.com, τη WhatsApp της Meta Platforms και την Alphabet Inc.
Η Google έχει καταδικαστεί με πρόστιμα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.
Σύντομα, η επιτροπή θα έχει ακόμη μεγαλύτερη εξουσία για την αστυνόμευση της Big Tech. Ο Νόμος για τις Ψηφιακές Αγορές (Digital Markets Act) θα αναγκάσει τις εταιρείες τεχνολογίας που ορίζονται ως «φύλακες» (gatekeepers) να συμμορφωθούν με τους νέους αντιμονοπωλιακούς κανόνες - ήτοι η ΕΕ  θα διαμορφώνει κατά το δοκούν το μέγεθος των αγορ'ων.
Αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημα για τον Musk θα είναι οι πρόνοιες για πού προβλέπονται στην Πράξη για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες.

H «μέγγενη» των εξοντωτικών προστίμων έως 6% του τζίρου

Ο κύριος στόχος της νομοθεσίας είναι να διασφαλίσει ότι οι πλατφόρμες θα επιτυγχάνουν καλύτερες επιδόσεις στον εντοπιστμό  και την αφαίρεση παράνομου περιεχομένου, αλλά αυτό που θεωρείται παράνομο μπορεί να διαφέρει σημαντικά μεταξύ των 27 κρατών της ΕΕ - και εν γένει αποτελεί μια προφανή προσπάθεια λογοκριτικής δράσης εκ μέρους της ΕΕ.
Το Twitter υπό τον Musk, όπως όλες οι εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, θα πρέπει να προχωρούν στην κατάργηση του παράνομου περιεχομένου ανεξάρτητα από τη χώρα από την οποία δημοσιεύτηκε, διαφορετικά θα αντιμετωπίσουν πρόστιμα έως και 6% του παγκόσμιου ετήσιου τζίρου τους.
Εάν το Twitter παραβεί επανειλημμένα τους κανόνες, η εταιρεία θα μπορούσε να αποκλειστεί πλήρως από τη λειτουργία της στην ευρωπαική αγορά.

Οι αλγόριθμοι, οι κανόνες και το προσωπικό

Η εποπτεία περιεχομένου ήταν πάντα δύσκολη για τις εταιρείες τεχνολογίας, οι οποίες βασίζονται σε έναν συνδυασμό αλγορίθμων και ανθρώπινης επιτήρησης για την κατάργηση περιεχομένου.
Επί του παρόντος, το Twitter έχει περίπου 1.500 άτομα που κάνουν εποπτεία περιεχομένου σε σύγκριση με 15.000 που υπολογίζονται στο Meta και 10.000 για τα προϊόντα της Google, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.
Οι ειδικοί λένε ότι αυτοί οι επόπτες δεν επαρκούν για την ορθή παρακολούθηση του περιεχομένου των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Ο Musk κάποια στιγμή δήλωσε πως σχεδίαζε να περικόψει το 75% του προσωπικού του Twitter, σύμφωνα με εταιρικά έγγραφα που αποκάλυψε η Washington Post.
Παρόλο που έχει υποχωρήσει από τα εν λόγω μεγαλεπήβολα σχέδια, οποιαδήποτε σχέδια απογύμνωσης της εταιρείας από επόπτες περιεχομένου πιθανότατα θα καταστήσει ακόμη πιο δύσκολο να μην βρεθεί στην κορυφή των «παράνομων» αναρτήσεων σε χώρες της ΕΕ, πόσο μάλλον στον υπόλοιπο κόσμο.

Ποιοι θα είναι οι νέοι κανόνες

Την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2022, ο Musk επισκέφτηκε τα κεντρικά γραφεία του Twitter συνοδευόμενος από τον έμπιστό του προσωπικό του δικηγόρο Alex Spiro, ο οποίος επικεντρώνεται στην αξιολόγηση νομικών και εσωτερικών θεμάτων στην εταιρεία, ενώ ο Musk αξιολογεί πώς λειτουργούν τα τμήματα υπολογιστικής μηχανικής και προϊόντων
Ο David Sacks, επικεφαλής χρηματοδοτικών funds, επιχειρηματίας και στενός συνεργάτης του Musk, βρέθηκε επίσης στα γραφεία αυτή την εβδομάδα για να τον υποστηρίξει, όπως έγραψαν οι New York Times

Επιφυλάξεις

Υπήρχαν όμως κάποια σημάδια επιφυλακτικότητας.
Η General Motors είπε ότι είχε «διακόψει προσωρινά» τις πληρωμένες διαφημίσεις στην πλατφόρμα «όπως είναι η συνήθης πορεία των εργασιών με μια σημαντική αλλαγή σε μια πλατφόρμα πολυμέσων», αν και θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί τον ιστότοπο για να αλληλεπιδρά με τους πελάτες.
Η GM ανταγωνίζεται την Tesla, την εταιρεία ηλεκτροκίνητων οχημάτων του Musk.
Η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία πρόσθεσε ότι «συνεργάζεται με το Twitter για να κατανοήσει τη νέα κατεύθυνση της πλατφόρμας υπό τη νέα ιδιοκτησία της».
Ο Musk είχε δηλώσει προηγουμένως ότι θέλει να χαλαρώσει τους περιορισμούς περιεχομένου και να καταργήσει τις μόνιμες απαγορεύσεις, πυροδοτώντας φόβους σε ορισμένους διαφημιστές, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν την πλειοψηφία των εσόδων των 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων του Twitter, ότι η πλατφόρμα θα μπορούσε να γίνει εστία τοξικότητας και κατάχρησης της ελευθερίας του λόγου εκ μέρους των χρηστών.

Αφαίρεση λογαριασμών - Υπόθεση Trump

Να σημειωθεί ότι η κατάσταση όσον αφορά την ελευθερία του λόγου στην εν λόγω πλατφόρμα πυροδότησε έναν έντονο πολιτικό και νομικό διάλογο στις ΗΠΑ
Η πλατφόρμα απαγόρευσε στους χρήστες να επανενεργοποιήσουν τους λογαριασμούς τους, συμπεριλαμβανομένου του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump.
Το Twitter αφαίρεσε τον λογαριασμό πρώην Αμερικανού προέδρου τον Ιανουάριο του 2021 για tweets που έκρινε ότι ήταν «πολύ πιθανό να ενθαρρύνουν και να εμπνεύσουν» τους οπαδούς να επαναλάβουν την επίθεση στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ.
Τον Μάιο, ο Musk είπε σε συνέδριο των Financial Times ότι η απαγόρευση αυτή όσον αφορά το Trump ήταν ένα «λάθος».
Οι υποστηρικτές του Trump κάλεσαν την Παρασκευή (28/10) τον Musk να ενεργοποιήσει εκ νέου τον λογαριασμό του πρώην προέδρου, χρησιμοποιώντας το hashtag #bringbacktrump.
Με ανάρτησή του στη δικη του πλατφόρμα Truth Social, ο Trump είπε ότι είναι «πολύ χαρούμενος που το Twitter βρίσκεται πλέον σε λογικά χέρια».
Δήλωσε στο Fox News ότι «μένει στη δική του πλατφόρμα», αν και δεν απέκλεισε την επιστροφή στο Twitter εάν του επιτραπεί.
Ξεχωριστά την Παρασκευή, απαντώντας σε έναν χρήστη που ονομάζεται Catturd, ο οποίος παραπονέθηκε ότι ήταν «shadowbanned» στην πλατφόρμα - που σημαίνει ότι το περιεχόμενό τους δεν επιτρέπεται να εμφανίζεται σε άλλους εν αγνοία τους - ο Musk έγραψε ότι «θα λαμβάνονται προσεκτικότερα αυτές οι αποφάσεις».
Ο Dmitry Medvedev, πρώην πρόεδρος της Ρωσίας και νυν αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, έγραψε στο Twitter τα συγχαρητήριά του: «Καλή τύχη Elon Musk στην υπέρβαση της πολιτικής προκατάληψης και της ιδεολογικής δικτατορίας στο Twitter.
Και εγκαταλείψτε τις επιχειρήσεις του Starlink στην Ουκρανία».

Ο ρόλος των διαφημιστών

Ο Musk έχει ήδη ξεκινήσει την ιδιοκτησία του στο Twitter με δυναμικές κινήσεις, απολύοντας κορυφαία στελέχη, συμπεριλαμβανομένου του διευθύνοντος συμβούλου Parag Agrawal και του επικεφαλής ασφαλείας Vijaya Gadde.
Το εκ νέου άνοιγμα του ιστότοπου σε αμφιλεγόμενο περιχεόμενο χαιρετίστηκε από δεξιές πολιτικές ομάδες, αλλά εκφράστηκαν ανησυχίες μεταξύ άλλων ότι θα οδηγήσει σε ένα κύμα μίσους, παρενόχλησης, παραπληροφόρησης και εξτρεμισμού.
Θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει αντιδράσεις από εταιρείες στις οποίες εξαρτάται το Twitter για διαφημίσεις.
Ο Musk απηύθυνε ένα tweet στους «Twitter Advertisers» την Πέμπτη 17/10, λέγοντας ότι ήθελε ο ιστότοπος να μοιάζει με μια «κοινή ψηφιακή πλατεία της πόλης» αλλά όχι ένα «δωρεάν για όλους κολασμένο τοπίο».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης