Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι ωφελημένοι της ενεργειακής κρίσης - Exxon Mobil και Chevron κερδίζουν 14 εκατ. δολ. ανά... ώρα

Οι ωφελημένοι της ενεργειακής κρίσης - Exxon Mobil και Chevron κερδίζουν 14 εκατ. δολ. ανά... ώρα
Πάνω από 30 δισ. τα κέρδη Exxon Mobil και Chevron σε ένα τρίμηνο
Η Exxon Mobil και η Chevron συγκέντρωσαν περισσότερα από 30 δισεκατομμύρια δολάρια σε συνδυασμένα καθαρά κέρδη, καθώς οι καταναλωτές παλεύουν με την εκτίναξη του πληθωρισμού και τις ενεργειακές ελλείψεις παγκοσμίως.
Η Exxon κατέγραψε τα υψηλότερα κέρδη στην 152χρονη ιστορία της, ενώ η Chevron ανακοίνωσε το δεύτερο καλύτερο τριμηνιαίο αποτέλεσμά της, καθώς η ζήτηση και οι τιμές του φυσικού αερίου αυξήθηκαν κατακόρυφα.
Τα κέρδη αυτά ακολουθούν τα ισχυρά αποτελέσματα που ανακοίνωσαν οι ευρωπαϊκές ομοειδείς εταιρείες Shell και TotalEnergies.
Ακόμα και καθώς οι υπερμεγαθήρια απολαμβάνουν κέρδη που δεν είχαν φανταστεί πριν από μόλις δύο χρόνια κατά τη διάρκεια των πιο σκοτεινών ημερών της πανδημίας, τα στελέχη του πετρελαίου δέχονται πιέσεις από τις κυβερνήσεις να μειώσουν τις τιμές στην αντλία για τους καταναλωτές και να μειώσουν τις εκπομπές ρύπων που προκαλούν την υπερθέρμανση του πλανήτη.
Εν τω μεταξύ, οι μέτοχοι απαιτούν υψηλότερες αποδόσεις και τον τερματισμό των δαπανηρών προγραμμάτων εξερεύνησης, αυξάνοντας τις πιέσεις στις τιμές των εμπορευμάτων.
Η ισχύς των κερδών της αμερικανικής πετρελαϊκής βιομηχανίας έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τους τεχνολογικούς γίγαντες που τους εκτόπισαν στην κορυφή του δείκτη S&P 500 για μεγάλο μέρος της προηγούμενης δεκαετίας.
04d4070d040455d82c1512b5fe6c8ade.webp

Ισχυρές αντοχές στα κέρδη

Τα εμπορεύματα που παράγονται από διυλιστήρια και χημικά εργοστάσια δεν είναι μόνο πιο ανθεκτικά στον πληθωρισμό και την ύφεση από τα διαφημιστικά έσοδα της Alphabet και της Snap.
Για την Exxon, τα κέρδη ανά μετοχή τρίτου τριμήνου ύψους 4,68 δολαρίων ξεπέρασαν τη μέση εκτίμηση των αναλυτών σε έρευνα του Bloomberg για τα 3,89 δολάρια.
Τα καθαρά κέρδη των 19,7 δισ. δολαρίων ξεπέρασαν το ιστορικό υψηλό των 17,6 δισ. δολαρίων που συγκεντρώθηκε κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου.
Η Exxon αντιστάθηκε στην τάση των ασθενέστερων κερδών διύλισης, επωφελούμενη από το ρεκόρ επεξεργασίας αργού πετρελαίου στη Βόρεια Αμερική και την υψηλή ζήτηση ντίζελ.
Στην Ευρώπη, η προσπάθεια αποθήκευσης φυσικού αερίου σε όλη την ήπειρο ενόψει του χειμώνα αύξησε τις τιμές που έλαβε η Exxon για το καύσιμο κατά 22%, αντισταθμίζοντας με το παραπάνω τον πόνο από την πτώση κατά 12% των τιμών που έλαβε η εταιρεία για το αργό πετρέλαιο.
Ο όμιλος αύξησε επίσης την παραγωγή σε βασικές πετρελαϊκές ζώνες όπως η λεκάνη Permian και η Γουιάνα, όπου η συνδυασμένη παραγωγή έφτασε το ισοδύναμο των 920.000 βαρελιών την ημέρα κατά τη διάρκεια του τριμήνου.
66accd5f08cede6cab256feaeeb685d6.webp
Θετικό το outlook

Οι προσδοκίες των αναλυτών αυξήθηκαν μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Exxon στις 4 Οκτωβρίου, στην οποία αναφέρεται ότι οι ισχυρές τιμές του φυσικού αερίου υπεραντιστάθμισαν την πτώση στις αγορές αργού.
Το ισχυρό σερί κερδών αναμένεται να συνεχιστεί και κατά το τρέχον τρίμηνο- η Exxon προβλέπεται να εμφανίσει κέρδη για το σύνολο του έτους άνω των 50 δισ. δολαρίων - περισσότερα από την Amazon.com, την Procter & Gamble και την Tesla μαζί.
Εν τω μεταξύ, τα κέρδη τρίτου τριμήνου της Chevron ύψους 5,56 δολαρίων ανά μετοχή ξεπέρασαν τη μέση πρόβλεψη των 4,94 δολαρίων μεταξύ των αναλυτών στο Bloomberg Consensus.
Τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 11,2 δισ. δολάρια, ελαφρώς χαμηλότερα από το ιστορικό υψηλό των άνω των 12 δισ. δολαρίων του προηγούμενου τριμήνου, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας την Παρασκευή.
"Πετύχαμε άλλο ένα τρίμηνο ισχυρών οικονομικών επιδόσεων με απόδοση του απασχολούμενου κεφαλαίου στο 25%", ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος Mike Wirth στην ανακοίνωση.
"Ταυτόχρονα, αυξάνουμε τις επενδύσεις και αυξάνουμε τις ενεργειακές προμήθειες, με την παραγωγή μας στο Permian να φτάνει σε άλλο ένα τριμηνιαίο ρεκόρ".

Κέρδη 14 εκατ. δολαρίων ανά ώρα

Το τεράστιο μέγεθος των συνδυασμένων κερδών - που ισοδυναμεί με περίπου 14 εκατομμύρια δολάρια την ώρα - είναι βέβαιο ότι θα ενισχύσει τις επικρίσεις του προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden και άλλων κορυφαίων Δημοκρατικών σχετικά με την κερδοσκοπία, ιδίως καθώς ο πόλεμος μαίνεται στην Ουκρανία.
Ο Biden έχει ήδη ξεχωρίσει την Exxon και τη Shell και οι τελευταίες εκθέσεις κερδών έρχονται λίγο περισσότερο από μια εβδομάδα πριν οι Αμερικανοί πάνε στις κάλπες.
Παρόλα αυτά, οι αμερικανικοί πετρελαϊκοί κολοσσοί υφίστανται λιγότερη πολιτική πίεση από τους Ευρωπαίους ομολόγους τους, οι οποίοι υπόκεινται σε φόρους έκτακτων κερδών και σε μεγαλύτερες εκκλήσεις για επενδύσεις σε ενέργεια χαμηλών εκπομπών άνθρακα, παρά το γεγονός ότι ορισμένα από τα μεγαλύτερα κέρδη στον κόσμο εξακολουθούν να έχουν τις ρίζες τους στα ορυκτά καύσιμα.
8657fada1df46fbbb119bd09b1b0e125.webp

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης