Τελευταία Νέα
Διεθνή

Orban (Ουγγαρία): Σκάψαμε το λάκκο στους Ρώσους, και πέσαμε εμείς μέσα – Διχασμένη η ΕΕ

Orban (Ουγγαρία): Σκάψαμε το λάκκο στους Ρώσους, και πέσαμε εμείς μέσα – Διχασμένη η ΕΕ
Οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας δεν επιβλήθηκαν δημοκρατικά υποστήριξε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας
Σχετικά Άρθρα

Την θέση πως οι ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας δεν ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες των Βρυξελλών διατύπωσε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Victor Orban, επισημαίνοντας πως η Ευρώπη παραμένει διχασμένη όσον αφορά τη συνέχιση ή μη αυτών των περιορισμών, οι οποίοι, όπως είπε, έχουν γυρίσει μπούμερανγκ στην Ευρώπη.
«Οι κυρώσεις δεν έχουν αποδώσει όπως περίμεναν οι Βρυξέλλες, όταν τις επέβαλλαν.
Καταλήξαμε σε ένα σχέδιο για να «σκάψουμε το λάκκο» για τους Ρώσους, και τελικά ήμασταν εμείς αυτοί που πέσαμε μέσα.
Και τώρα πρέπει να αποφασίσουμε τι θα γίνει.
Η ΕΕ λέει να συνεχίσουμε να σκάβουμε…
Αυτό όμως δεν φαίνεται αρκετά λογικό» είπε ο Orban μιλώντας στο ουγγρικό ραδιόφωνο Kossuth.

Διχασμένη η Ευρώπη

Όπως είπε ο Orban, αυτή τη στιγμή η Ευρώπη είναι μοιρασμένη σε δύο στρατόπεδα.
«Το ένα πιστεύει με ζήλο σε αυτές τις κυρώσεις.
Το άλλο καλεί όλη την ήπειρο να επανεξετάσει την πολιτική των κυρώσεων προς τη Ρωσία» υπογράμμισε ο Orban.

Μη δημοκρατικοί οι περιορισμοί

«Οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν στη Ρωσία δεν επιβλήθηκαν δημοκρατικά.
Η απόφαση αυτή ελήφθη από μη εκλεγμένους γραφειοκράτες και την ελίτ των Βρυξελλών» υποστήριξε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας.
Σημειώνεται πως αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ούγγρος πρωθυπουργός επιτίθεται στην Ευρώπη για την απόφαση της να επιβάλλει κυρώσεις στη Ρωσία.
Πριν από περίπου δύο εβδομάδες ο Orban υπογράμμισε πως αν η ΕΕ δεν άρει τις κυρώσεις της και όσο δεν βρίσκεται μια διπλωμαιτκή λύση για την ουκρανική κρίση, οι τιμές στην ενέργεια δεν πρόκειται να μειωθούν.
Μάλιστα είχε αναφέρει πως οι κυρώσεις της Ευρώπης ήταν αυτές ήταν που πυροδότησαν τον πληθωρισμό και την εκτίναξη των τιμών στην ενέργεια.

Επεκτείνει το πλαφόν στο αέριο

Στο πλαίσιο αυτό ο Orban ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση της Ουγγαρίας θα επεκτείνει το πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου και μερικών βασικών τροφίμων τις ερχόμενες εβδομάδες.
Ο πληθωρισμός στην Ουγγαρία ξεπέρασε το 20% τον Σεπτέμβριο, υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις της αγοράς, τροφοδοτούμενος από μια αύξηση των τιμών των τροφίμων κατά 35,2% και των τιμών της ενέργειας κατά 62,1% μετά την περικοπή από την κυβέρνηση Orban των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας για ορισμένα νοικοκυριά.
Ο Orban τόνισε πως «όλες οι πλευρές της οικονομικής πολιτικής» πρέπει να συντείνουν προς την επίτευξη του στόχου για πλαφόν στην άνοδο των τιμών σε ένα μονοψήφιο εύρος μέχρι τα τέλη του επόμενου έτους, περιλαμβανομένης της πιθανής επέκτασης του πλαφόν στις τιμές ορισμένων προϊόντων.
«Αυτός είναι ο λόγος που θα λαμβάνουμε αποφάσεις συνεχώς τις ερχόμενες εβδομάδες προκειμένου να επεκτείνουμε τον κατάλογο κεντρικά ελεγχόμενων προϊόντων με νέα.
Θα υπάρξουν νέα προϊόντα οι τιμές των οποίων θέλουμε να μεγιστοποιούνται κεντρικά όπως ήδη συμβαίνει με έξι βασικά είδη τροφίμων» υποστήριξε ο Orban.

Πλαφόν σε καύσιμα και βασικά τρόφιμα

Τον περασμένο μήνα η κυβέρνηση του Orban παρέτεινε το πλαφόν της τιμής στα καύσιμα και σε βασικά τρόφιμα μέχρι το τέλος του έτους στην προσπάθεια να προστατεύσει τα νοικοκυριά από τα εκτοξευόμενα κόστη.
Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters προβλέπουν κατά μέσο μέρο αύξηση του πληθωρισμού στο 15% το επόμενο έτος από 14% που αναμένεται το 2022, με την αύξηση των τιμών να υπερβαίνει τον στόχο της κεντρικής τράπεζας για 2%-4% ακόμη και το 2024.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης