Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τεχνολογικές πιέσεις στην Ευρώπη, ο DAX -0,6% - Στο επίκεντρο τα στοιχεία για το ΑΕΠ

Τεχνολογικές πιέσεις στην Ευρώπη, ο DAX -0,6% - Στο επίκεντρο τα στοιχεία για το ΑΕΠ
Tο γαλλικό ακαθάριστο εγχώριο προϊόν του τρίτου τριμήνου αυξήθηκε κατά 0,2% σε τριμηνιαία βάση
Σχετικά Άρθρα
Υπό πίεση διαπραγματεύονται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με το κλίμα να πλήττεται από τη μεγάλη αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ, τα αδύναμα αποτελέσματα των αμερικανικών τεχνολογικών κολοσσών και τη μεγάλη πτώση της τριμηνιαίας ανάπτυξης στη Γαλλία.
Στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχωρεί 0,6% στις 13.137 μονάδες. 
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημειώνει πτώση 0,8% στις 7.021 μονάδες.  
Στις 6.209 μονάδες με απώλειες 0,6% διαπραγματεύεται ο CAC 40 στο Παρίσι.
Ο FTSE MIB στο Μιλάνο υποχωρεί 1% στις 22.352 μονάδες.
O ΙBEX 35 στη Μαδρίτη καταγράφει πτώση 0,7% στις 7.869 μονάδες.
Στη Μόσχα ο δείκτης Moex καταγράφει πτώση 1,4% στις 2.135  μονάδες.
Tα futures των δεικτών της Wall Street καταγράφουν πτώση 0,9%.

Απροσδόκητη ανάπτυξη στη Γερμανία

Απροσδόκητη ανάπτυξη παρουσίασε η οικονομία της Γερμανίας κατά το γ' τρίμηνο του 2022 με τη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης να αποκρούει την απειλή της ύφεσης -τουλάχιστον προς το παρόν- παρά τον υψηλό πληθωρισμό και τις ανησυχίες για ενεργειακό εφοδιασμό.
Ειδικότερα, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,3% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο σε εποχικά προσαρμοσμένους όρους, σύμφωνα με την ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία. Δημοσκόπηση του Reuters είχε προβλέψει συρρίκνωση 0,2%.
«Η γερμανική οικονομία συνέχισε να διατηρεί τη θέση της παρά τις δύσκολες παγκόσμιες οικονομικές συνθήκες με τη συνεχιζόμενη πανδημία του COVID, τις διαταραγμένες αλυσίδες εφοδιασμού, την αύξηση των τιμών και τον πόλεμο στην Ουκρανία», ανέφερε η γερμανική στατιστική υπηρεσία.

Το προηγούμενο τρίμηνο, η γερμανική οικονομία αναπτύχθηκε ελαφρά κατά 0,1% σε τρίμηνο.
Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1,2% το γ' τρίμηνο σε εποχικά προσαρμοσμένους όρους, ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών για ανάπτυξη 0,8%.
Στην τελευταία της πρόβλεψη, η κυβέρνηση προέβλεψε μια επικείμενη ύφεση στη Γερμανία, με το ΑΕΠ να υποχωρεί κατά 0,4% το 2023.

Γαλλία - Ισπανία

Το γαλλικό ακαθάριστο εγχώριο προϊόν του τρίτου τριμήνου αυξήθηκε κατά 0,2% σε τριμηνιαία βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή, σημειώνοντας αύξηση 1,0% σε ετήσια βάση.
Πρόκειται για σημαντική επιβράδυνση από την ανάπτυξη 0,5% και 4,2%, αντίστοιχα, το προηγούμενο τρίμηνο.
Η Ισπανία κατέγραψε επίσης επιβράδυνση, με το ΑΕΠ της να αυξάνεται μόλις 0,2% σε τριμηνιαία βάση, μια πτώση για την αύξηση 1,5% το προηγούμενο τρίμηνο.
Ο τόνος είχε δοθεί νωρίτερα αφού η Amazon, που θεωρείται ευρέως ως σημείο αναφοράς για τον παγκόσμιο κλάδο του ηλεκτρονικού εμπορίου, προέβλεψε αργά την Πέμπτη επιβράδυνση της αύξησης των πωλήσεων για την περίοδο των διακοπών, προειδοποιώντας ότι οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις που φοβούνται τον πληθωρισμό διαθέτουν λιγότερα χρήματα για να ξοδέψουν.
Η εταιρεία επεσήμανε ότι η Ευρώπη είναι πιθανό να είναι η περιοχή της που θα πληγεί περισσότερο αυτή την περίοδο των διακοπών, με τη Γερμανία και τη Βρετανία να είναι οι μεγαλύτερες αγορές της μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε εκ νέου τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης την Πέμπτη και δήλωσε ότι αναμένει να τα αυξήσει "περαιτέρω", καθώς συνεχίζει να καταπολεμά επιθετικά τον πληθωρισμό, ακόμη και όταν η ανάπτυξη στην περιοχή επιβραδύνεται δραματικά.


Πτώση 4% για την Volkswagen

Στον εταιρικό τομέα, η μετοχή της Volkswagen υποχώρησε κατά 4%, αφού τα κέρδη τρίτου τριμήνου του γερμανικού γίγαντα της αυτοκινητοβιομηχανίας επιβαρύνθηκαν από εφάπαξ αποτελέσματα ύψους 1,6 δισ. ευρώ από την αναστολή των δραστηριοτήτων στη Ρωσία και την εισαγωγή της Porsche AG στο χρηματιστήριο.
Η μετοχή της NatWest σημείωσε πτώση άνω του 7%, αφού η βρετανική τράπεζα έχασε τις εκτιμήσεις για τα κέρδη του τρίτου τριμήνου, καταγράφοντας ραγδαία αύξηση των προβλέψεων έναντι πιθανών ζημιών από δάνεια.
Η μετοχή της Sanofi σημείωσε άνοδο 1,2% μετά την πρόβλεψη της γαλλικής φαρμακοβιομηχανίας για προβλεπόμενη ταχύτερη αύξηση των κερδών της φέτος, λόγω της ισχυρής ζήτησης για το best seller φάρμακο Dupixent και για τα εμβόλια κατά της γρίπης.
Η μετοχή της Porsche σημείωσε πτώση 2,5% παρά το γεγονός ότι η πολυτελής αυτοκινητοβιομηχανία ανακοίνωσε άλμα 40% στα λειτουργικά κέρδη σε περισσότερα από 5 δισ. ευρώ (4,99 δισ. δολάρια) στα πρώτα της αποτελέσματα μετά την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο στα τέλη Σεπτεμβρίου.
Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν την Παρασκευή, επιβαρυνόμενες από την Κίνα, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα αργού στον κόσμο, που επέβαλε νέα lockdown για την Covid σε πολλές πόλεις, καθώς τα κρούσματα αρχίζουν να αυξάνονται και πάλι.
Ωστόσο, παρά τις απώλειες, η αγορά πετρελαίου οδεύει προς εβδομαδιαία άνοδο.
Το brent υποχωρεί 0,3% στα 94,73 δολ. το βαρέλι.
Το αμερικανικό αργό σημειώνει πτώση 0,7% στα 88,48 δολ. το βαρέλι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης