Διεθνή

Stoltenberg (ΝΑΤΟ): Να μην κερδίσει η Ρωσία στην Ουκρανία – Μήνυμα στους Ρεπουμπλικάνους

Stoltenberg (ΝΑΤΟ): Να μην κερδίσει η Ρωσία στην Ουκρανία – Μήνυμα στους Ρεπουμπλικάνους
Απαραίτητη η παρουσία των ΗΠΑ και του Καναδά στην Ευρώπη είπε ο Stoltenberg
Σχετικά Άρθρα

Να μην αφήσουμε τη Ρωσία να κερδίσει στην Ουκρανία λέει ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg, ο οποίος επισημαίνει πως είναι απαραίτητη η παρουσία των ΗΠΑ και του Καναδά στην Ευρώπη έτσι ώστε να ενισχυθεί η δύναμη και η αξιοπιστία αυτού του διατλαντικού δεσμού.
Σε συνέντευξη του στο Politico ο γ.γ. του ΝΑΤΟ υπογραμμίζει πως οι πρόσφατες επιτυχίες των Ουκρανών στο πεδίο της μάχης δεν θα ήταν δυνατές χωρίς τη στήριξη των κρατών – μελών της Συμμαχίας.

Κακή εξέλιξη για όλους μια νίκη της Ρωσίας

«Μια νικηφόρα Ρωσία θα ήταν μια κακή εξέλιξη για όλους μας, στην Ευρώπη και στη βόρεια Αμερική, αλλά και σε όλο το ΝΑΤΟ, διότι θα στείλει ένα μήνυμα στους απολυταρχικούς ηγέτες - όχι μόνο στον Putin αλλά και στην Κίνα – πως με την χρήση μιας βίαιης στρατιωτικής δύναμης μπορούν να επιτύχουν τους στόχους τους» υποστήριξε ο Stoltenberg.

Μήνυμα στους Ρεπουμπλικάνους

Στο πλαίσιο αυτό ο Stoltenberg υποστηρίζει ότι ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ, οι Ρεπουμπλικάνοι – και εφόσον επικρατήσουν - δεν θα πρέπει να μειώσουν την αμερικανική στήριξη στην Ουκρανία, διότι όπως λέει, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα «να ενδυναμωθεί η Κίνα».
Η τοποθέτηση αυτή έρχεται σε μια στιγμή, που πληροφορίες αναφέρουν πως ένα σημαντικό μέρος των Ρεπουμπλικάνων μελετά το ενδεχόμενο να μειώσει τη στρατιωτική και οικονομική βοήθεια των ΗΠΑ προς την Ουκρανία.
Ωστόσο, ο Stoltenberg εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι οι ΗΠΑ δεν θα «εξαφανιστούν» από την Ευρώπη και την Ουκρανία, τονίζοντας ότι ένα μεγάλο μέρος των Ρεπουμπλικάνων έχει στηρίξει τις επιλογές Biden για την Ουκρανία.
«Είμαι βέβαιος ότι μετά τις ενδιάμεσες εκλογές, θα υπάρξει μια ξεκάθαρη πλειοψηφία στο Κογκρέσο – και στη Βουλή και στη Γερουσία – για τη συνέχιση της σημαντικής βοήθειας στην Ουκρανία» τονίζει ο γ.γ. του ΝΑΤΟ.

Δύσκολες αποφάσεις

Με τον πόλεμο να διάγει τον 9ο μήνα του και να θεωρείται πως θα κρατήσει για πολύ καιρό ακόμα, τη στιγμή που ήδη αποτυπώνονται οι συνέπειες στην παγκόσμια οικονομία με τον πληθωρισμό και την ενεργειακή κρίση, εκτιμάται πως έπονται δύσκολες αποφάσεις.
Στο ενδεχόμενο μια νίκη των Ρεπουμπλικάνων να περικόψει μεγάλο μέρος των κονδυλίων των ΗΠΑ προς την Ουκρανίας, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ εμφανίζεται βέβαιος ότι η Ουάσινγκτον θα συνεχίσει τη βοήθεια στην Ουκρανία, «εν μέρει διότι μια νίκη του Putin στην Ουκρανία, θα είναι καταστροφή για τους Ουκρανούς».
Επιπλέον, σημειώνει τον κίνδυνο που συνεπάγεται μια τέτοια εξέλιξη για τα σχέδια της Κίνας, τη στιγμή που οι ΗΠΑ θεωρούν την Κίνα ως μεγαλύτερο κίνδυνο και από τη Ρωσία.

Ανακατανομή βαρών

Όσον αφορά το μείζον ζήτημα για το ΝΑΤΟ, αυτό των δαπανών, το δημοσίευμα υπενθυμίζει πως τα κράτη μέλη της Συμμαχίας έχουν δεσμευτεί να δαπανούν το 2% του ΑΕΠ τους για αμυντικές δαπάνες.
«Περιμένω ότι οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ θα λάβουν μια ξεκάθαρη απόφαση στο Βίλνιους τον επόμενο χρόνο προκειμένου να επενδύσουν περισσότερα στην άμυνα» τονίζει ο Stoltenberg, ο οποίος υποστηρίζει πως αν και υπάρχουν αρκετά κράτη που τηρούν μια πιο ήπια στάση απέναντι στην Κίνα σε σχέση με τις ΗΠΑ, επισημαίνει την απόφαση του ΝΑΤΟ να χαρακτηρίσει την Κίνα «μακροπρόθεσμη στρατηγική πρόκληση».
«Είναι σημαντικό για τους συμμάχους του ΝΑΤΟ να είναι ενωμένοι και να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της ανόδου της Κίνας.
Σε αυτό συμφωνούμε και αυτό κάνουμε» υποστηρίζει ο Stoltenberg.

Όχι στην αποχώρηση των ΗΠΑ από την Ευρώπη

Όσον αφορά την κριτική που ασκείται περί κυριαρχίας των ΗΠΑ στην Ευρώπη καθώς και στις προτάσεις που διατυπώνονται περί της ανάγκης οι Ευρωπαίοι να αναλάβουν την ευθύνη της άμυνας τους, ο Stoltenberg είναι κατά ενός σεναρίου αποχώρησης των ΗΠΑ από το ευρωπαϊκό έδαφος.
«Η αποσύνδεση της Βόρειας Αμερικής από την Ευρώπη δεν είναι καλό μοντέλο, γιατί αυτό θα μειώσει τη δύναμη, την αξιοπιστία του δεσμού μεταξύ της Βόρειας Αμερικής και της Ευρώπης.
Πιστεύω ακράδαντα ότι οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι πρέπει να κάνουν περισσότερα.
Τα καλά νέα είναι ότι όλοι οι σύμμαχοι αλλά και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι έχουν αυξήσει τις δαπάνες τους και τώρα επενδύουν περισσότερα» λέει ο Stoltenberg, αναφέροντας ωστόσο πως το 80% των αμυντικών δαπανών προέρχεται από κράτη εκτός της ΕΕ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης