Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δυσπιστία για το σχέδιο αναδιάρθρωσης της Credit Suisse από τους αναλυτές - Η μοίρα του CEO... Lehmann

Δυσπιστία για το σχέδιο αναδιάρθρωσης της Credit Suisse από τους αναλυτές - Η μοίρα του CEO... Lehmann
Έχεις την αίσθηση ότι βιάστηκαν... με ένα βαθιά ελλιπές σχέδιο", έγραψαν οι αναλυτές της Goldman Sachs
Σχετικά Άρθρα
Μετά από μήνες καθυστερήσεων, ο πρόεδρος της Credit Suisse, Axel Lehmann, αποκάλυψε το σχέδιο αναδιοργάνωσης "για να ξαναχτίσουμε την Credit Suisse ως μια ισχυρή ... τράπεζα με γερά θεμέλια, στερεά σαν τα ελβετικά βουνά μας".
Δεν άργησαν όμως να εμφανιστούν οι πρώτες ρωγμές.
Η ανακοίνωση του σχεδίου στις 27 Οκτωβρίου 2022 προκάλεσε ένα sell off της μετοχής της τράπεζας που έχασε πάνω από 2 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα από την χρηματιστηριακή της αξία, σχεδόν το ένα πέμπτο της αξίας της, με αποτέλεσμα η αξία της να διαμορφωθεί σε λιγότερο από 11 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα.
"Έχεις την αίσθηση ότι βιάστηκαν... με ένα βαθιά ελλιπές σχέδιο", έγραψαν οι αναλυτές της Goldman Sachs, προσθέτοντας ότι το σχέδιο της τράπεζας ήταν "ελλιπές σε λεπτομέρειες".
Το συναίσθημα αυτό δεν ήταν μόνο στην Goldman Sachs όμως.
"Πολλές λεπτομέρειες λείπουν ακόμη", δήλωσε ο Johann Scholtz, αναλυτής της Morningstar.
Ασυνήθιστα, η ελβετική ρυθμιστική αρχή FINMA κράτησε επίσης επιφυλακτικό τόνο, λέγοντας ότι θα παρακολουθεί στενά την τράπεζα καθώς αναπτύσσει το σχέδιό της.
"Είναι σαφές ότι η FINMA θα συνεχίσει να παρακολουθεί ότι πληρούνται όλες οι εποπτικές απαιτήσεις κατά τη φάση υλοποίησης της νέας στρατηγικής", ανέφερε το Reuters.

Η αύξηση κεφαλαίου ύψους 4 δισ. φράγκων

Η Credit Suisse περιέγραψε σχέδια για την άντληση 4 δισ. ελβετικών φράγκων από επενδυτές, την περικοπή χιλιάδων θέσεων εργασίας και τη μετατόπιση της εστίασής της από την επενδυτική τραπεζική προς τους πλούσιους πελάτες της.
Η ανακοίνωση ακολούθησε μερικές δύσκολες εβδομάδες, όταν το άλλοτε αξιοσέβαστο ελβετικό ίδρυμα είχε μετατραπεί ακόμη και σε "μετοχή meme" στο επίκεντρο μιας θύελλας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Η Credit Suisse δήλωσε ότι οι πελάτες της απέσυραν κεφάλαια τις τελευταίες εβδομάδες με ρυθμό που οδήγησε την τράπεζα να παραβιάσει ορισμένες κανονιστικές απαιτήσεις για τη ρευστότητα, υπογραμμίζοντας τις βαθιές επιπτώσεις των άγριων διακυμάνσεων της αγοράς και των κερδοσκοπικών δραστηριοτήτων των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με την υγεία της.
Ερωτηθείσα σχετικά με αυτό, η FINMA δήλωσε: "Η FINMA δεν έχει καμία σχέση με το θέμα: Είναι σαφές ότι πρέπει να υπάρχει αξιόπιστο σχέδιο για το πώς μπορούν να αναπληρωθούν τα αποθέματα ασφαλείας εντός εύλογου χρονικού διαστήματος".

Το σχέδιο

Το σχέδιο εξυγίανσης της τράπεζας είναι μακροσκελές και πολύπλοκο.
Ο πρόεδρός της, Lehmann, επιδίωξε να το φέρει στην ουσία.
"Πρέπει να θυμηθούμε την προέλευσή μας και να επιστρέψουμε στον πυρήνα της επιχείρησής μας", δήλωσε στους αναλυτές, αναφερόμενος στην επιχείρηση διαχείρισης πλούτου.
Στην προσπάθειά της να αποκαταστήσει την κερδοφορία της μετά από μια σειρά σκανδάλων και ζημιών, η τράπεζα θα μειώσει το εργατικό δυναμικό της κατά περίπου 9.000 άτομα σε περίπου 43.000 μέχρι το τέλος του 2025.
Θα διαχωρίσει την επενδυτική της τράπεζα για να δημιουργήσει την CS First Boston, η οποία θα επικεντρώνεται σε συμβουλευτικές εργασίες όπως συγχωνεύσεις και εξαγορές και τη διευθέτηση συμφωνιών στις κεφαλαιαγορές.
Σκοπεύει επίσης να πωλήσει επικίνδυνες επενδύσεις.
Η τράπεζα στοχεύει να επιτύχει απόδοση επί των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων - ένα βασικό μέτρο κερδοφορίας - 6% έως το 2025, μια μέτρηση που υστερεί σε σχέση με τους ανταγωνιστές της και μπορεί να είναι δύσκολο να επιτευχθεί λόγω του κινδύνου που συνδέεται με το σχέδιο αναδιάρθρωσης, σύμφωνα με τους αναλυτές της Jefferies.

Οι Σαουδάραβες

Η τράπεζα κέρδισε επίσης την υποστήριξη της Saudi National Bank, που ανήκει κατά πλειοψηφία στην κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας, η οποία θα επενδύσει έως και 1,5 δισ. ελβετικά φράγκα για να αποκτήσει μερίδιο έως και 9,9%.
Η Harris Associates, ένας από τους μεγαλύτερους μετόχους της τράπεζας, ήταν αισιόδοξη, χαιρετίζοντας την "επιθετική" προσέγγιση της τράπεζας για βελτίωση.
Όμως, ο ελλιπής χαρακτήρας του σχεδίου και το dilution των υφιστάμενων μετόχων προκάλεσαν επικρίσεις, μεταξύ άλλων από τον Vincent Kaufmann, επικεφαλής της Ethos, η οποία εκπροσωπεί τους μετόχους που κατέχουν πάνω από το 3% των μετοχών της Credit Suisse.
"Είμαστε επικριτικοί απέναντι στην είσοδο... ενός νέου στρατηγικού μετόχου ενόψει της τρέχουσας αποτίμησης", δήλωσε.
"Ο νέος μέτοχος θα αποκτήσει σχεδόν το 10% του κεφαλαίου για μόλις 1,5 δισ. φράγκα".

Να τραβήξει μια "κόκκινη γραμμή"

Η τελευταία ανανέωση, με στόχο να ξεπεραστεί η χειρότερη κρίση στην ιστορία της τράπεζας, είναι η τρίτη προσπάθεια τα τελευταία χρόνια από διαδοχικούς διευθύνοντες συμβούλους να αναστρέψουν την κακή πορεία του ομίλου.
"Όλοι γνωρίζουμε ότι πρέπει να το κάνουμε σωστά", δήλωσε ο Lehmann, παραδεχόμενος ότι η τράπεζα απογοήτευσε πολλούς.
"Πρέπει να τραβήξουμε μια γραμμή με σαφήνεια".
Η φήμη της τράπεζας, που κάποτε αποτελούσε σύμβολο ελβετικής αξιοπιστίας, έχει αμαυρωθεί από μια σειρά σκανδάλων, συμπεριλαμβανομένης μιας πρωτοφανούς δίωξης στην πατρίδα της που αφορούσε ξέπλυμα χρήματος για μια εγκληματική συμμορία.
Πέρυσι, η τράπεζα υπέστη ζημία 5,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την κατάρρευση της αμερικανικής επενδυτικής εταιρείας Archegos και αναγκάστηκε να παγώσει κεφάλαια χρηματοδότησης της εφοδιαστικής αλυσίδας αξίας 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων που συνδέονταν με τον αφερέγγυο βρετανό χρηματοδότη Greensill, αναδεικνύοντας αδυναμίες στη διαχείριση κινδύνων.
Τα εντεινόμενα προβλήματά της την έβαλαν ακόμη και στο ραντάρ των day traders αυτόν τον μήνα, όταν μια φρενίτιδα άγριας κερδοσκοπίας σχετικά με την υγεία της έστειλε την τιμή της μετοχής της σε χαμηλό ρεκόρ.
Αλλά οι αναλυτές και οι επενδυτές που μίλησαν στο Reuters εξέφρασαν μια αίσθηση συνεχιζόμενης ανησυχίας, με έναν μέτοχο, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, να περιγράφει μια "ζοφερή εικόνα συνολικά".
"Η εκτέλεση αυτού του σχεδίου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από οικονομικές δυνάμεις που είναι εκτός του ελέγχου τους", δήλωσε ο Chris Marinac, διευθυντής ερευνών στην επενδυτική εταιρεία Janney Montgomery Scott.
"Εάν βρισκόμασταν σε μια εξαιρετική αγορά, θα μπορούσατε πιθανώς να δώσετε στην εταιρεία κάποιο πλεονέκτημα.
Αλλά επειδή είναι φθινόπωρο του 2022 και υπάρχει όλη αυτή η αβεβαιότητα... είναι πραγματικά δύσκολο.
Και αυτή είναι η λίμνη στην οποία κολυμπάει η Credit Suisse".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης