Τελευταία Νέα
Διεθνή

Διπλάσια από του Βασιλιά Καρόλου η περιουσία του νέου Βρετανού πρωθυπουργού Rishi Sunak - Στα 844 εκατ. δολ.

Διπλάσια από του Βασιλιά Καρόλου η περιουσία του νέου Βρετανού πρωθυπουργού Rishi Sunak - Στα 844 εκατ. δολ.
Η προσωπική περιουσία του Sunak και της συζύγου του ξεπερνά κατά πολύ εκείνη του πρώην πλουσιότερου πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου, του Edward Stanley
Ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας Rishi Sunak έγραψε ιστορία ως ο πρώτος έγχρωμος ηγέτης της χώρας και ο νεότερος των τελευταίων αιώνων, αναλαμβάνοντας τα καθήκοντά του σε ηλικία μόλις 42 ετών.
Σπάει επίσης το ρεκόρ του πλουσιότερου κατοίκου της Downing Street όλων των εποχών - με περιουσία που εκτιμάται ότι ξεπερνά εκείνη του βασιλιά Καρόλου Γ'.
Ο Sunak, ο οποίος αντικατέστησε τη Liz Truss στην ηγεσία του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος του Ηνωμένου Βασιλείου, εργάστηκε προηγουμένως ως επενδυτικός τραπεζίτης της Goldman Sachs και στη συνέχεια ως διαχειριστής hedge fund, προτού γίνει πολιτικός πριν από οκτώ χρόνια.
Αλλά οφείλει μεγάλο μέρος της τεράστιας περιουσίας του στη σύζυγό του, την Akshata Murty, της οποίας ο πατέρας, ο N. R. Narayana Murthy ίδρυσε την ινδική εταιρεία πληροφορικής Infosys.

Καθαρή αξία 844 εκατομμυρίων δολαρίων

Μαζί, το ζευγάρι έχει εκτιμώμενη περιουσία 730 εκατομμυρίων λιρών (844 εκατομμύρια δολάρια), σύμφωνα με τη Sunday Times Rich List.
Το μεγαλύτερο μέρος του πλούτου της Murty προέρχεται από το 0,93% του μεριδίου της στην Infosys - η οποία έχει σήμερα χρηματιστηριακή αξία περίπου 75 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ωστόσο, η Murty είναι επίσης ιδιοκτήτρια της Catamaran Ventures U.K., του βρετανικού βραχίονα της εταιρείας επιχειρηματικών κεφαλαίων και ιδιωτικών συμμετοχών του πατέρα της, η οποία έχει συμμετοχές σε ένα χαρτοφυλάκιο εταιρειών, συμπεριλαμβανομένης μιας εταιρείας πολυτελών επίπλων, στην οποία συνιδιοκτήτρια είναι η μεγαλύτερη κόρη του Rupert Murdoch.
Το ζευγάρι, το οποίο γνωρίστηκε ενώ σπούδαζε στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, φέρεται επίσης να κατέχει τουλάχιστον τέσσερα ακίνητα αξίας περίπου 18,3 εκατομμυρίων λιρών, συμπεριλαμβανομένου ενός διαμερίσματος στην Καλιφόρνια.
Πριν από την είσοδό τους στην Downing Street, η κύρια κατοικία τους ήταν ένα σπίτι πέντε υπνοδωματίων στο Κένσινγκτον του Λονδίνου, αξίας περίπου 6,6 εκατομμυρίων λιρών, ενώ περνούσαν τα Σαββατοκύριακα σε ένα διατηρητέο Grade-II στο Γιορκσάιρ, σύμφωνα με τον Guardian.

Πλουσιότεροι από τον βασιλιά;

Η προσωπική περιουσία του Sunak και της συζύγου του ξεπερνά κατά πολύ εκείνη του πρώην πλουσιότερου πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου, του Edward Stanley, ο οποίος εξελέγη το 1852 και είχε καθαρή αξία περίπου 440 εκατομμύρια δολάρια σε σημερινά χρήματα.
Είναι επίσης υπερδιπλάσια από την περιουσία του βασιλιά Καρόλου και της βασίλισσας συζύγου του, η οποία υπολογίζεται σε περίπου 370 εκατομμύρια λίρες.
Στην εκτίμηση αυτή δεν περιλαμβάνεται η αξία της ευρύτερης περιουσίας του στέμματος - ένα ποικίλο χαρτοφυλάκιο κτιρίων, έργων τέχνης, δασών και αγρών αξίας δισεκατομμυρίων λιρών - το οποίο δεν ανήκει προσωπικά στον βασιλιά, αλλά κατέχεται από τον μονάρχη μόνο για τη διάρκεια της βασιλείας του.
Η τοποθέτηση του Sunak στην πρωθυπουργία θεωρείται ότι σηματοδοτεί την πρώτη φορά που οι κάτοικοι της Downing Street είναι πλουσιότεροι από τους κατοίκους του παλατιού του Μπάκιγχαμ.
Έρχεται σε μια εποχή που εκατομμύρια άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετωπίζουν μια κρίση κόστους ζωής, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με την ικανότητα του πολυεκατομμυριούχου Sunak να κατανοήσει την εμπειρία των απλών Βρετανών.
Πράγματι, ο πρώην υπουργός Οικονομικών ήρθε αντιμέτωπος με έντονες επικρίσεις νωρίτερα φέτος για το καθεστώς "non-domiciled" της συζύγου του, το οποίο την απέκλειε από την καταβολή φόρου για τα κέρδη της εκτός Ηνωμένου Βασιλείου.
Το παραθυράκι, αν και νόμιμο, εκτιμάται ότι γλιτώνει η οικογένεια 20 εκατομμύρια λίρες σε φόρους στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Η Murty υποσχέθηκε αργότερα να εγκαταλείψει αυτό το καθεστώς και να αρχίσει να πληρώνει φόρους για το πλήρες εισόδημά της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης