Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕΚΤ: Αποπληρώστε τα TLTRO, για να «ρίξουμε» τον πληθωρισμό

tags :
ΕΚΤ: Αποπληρώστε τα TLTRO, για να «ρίξουμε» τον πληθωρισμό
Η υπάρχουσα μέθοδος υπολογισμού των επιτοκίων θα διατηρηθεί για την περίοδο από την ημερομηνία διακανονισμού κάθε αντίστοιχης πράξης TLTRO III έως τις 22 Νοεμβρίου 2022

Nα επαναβαθμονομήσει τους όρους των στοχευμένων πράξεων πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (TLTRO III), στο πλαίσιο της λήψης μέτρων νομισματικής πολιτικής που υιοθετήθηκαν για την αποκατάσταση της σταθερότητας των τιμών μεσοπρόθεσμα, αποφάσισε στις 27 Οκτωβρίου το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).
Λαμβανομένων υπόψη των τρεχουσών εξελίξεων και τις προοπτικές για τις τιμές, κρίθηκε απαραίτητο να προσαρμοστούν ορισμένες παράμετροι των TLTRO III προκειμένου να ενισχυθεί η μετάδοση των επιτοκίων πολιτικής μας στις συνθήκες τραπεζικού δανεισμού, με απώτερο στόχο να διασφαλιστεί η έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμού στον μεσοπρόθεσμο στόχο 2% της ΕΚΤ.

Επαναβαθμονόμηση

Όπως αναφέρει η ΕΚΤ, η επαναβαθμονόμηση των όρων και προϋποθέσεων των TLTRO III θα συμβάλει στην εξομάλυνση του κόστους χρηματοδότησης των τραπεζών.
«Η επακόλουθη εξομάλυνση των συνθηκών χρηματοδότησης, με τη σειρά της, θα ασκήσει καθοδική πίεση στον πληθωρισμό, συμβάλλοντας στην αποκατάσταση της σταθερότητας των τιμών μεσοπρόθεσμα.
Η επαναβαθμονόμηση εξαλείφει τους αποτρεπτικούς παράγοντες για την πρόωρη εθελοντική αποπληρωμή των εκκρεμών κεφαλαίων TLTRO III» αναφέρουν οι Ευρωπαίοι policymakers.
Προηγούμενες εκούσιες αποπληρωμές θα μείωναν τον ισολογισμό του Ευρωσυστήματος και, μαζί με αυτό, θα συμβάλουν στη συνολική εξομάλυνση της νομισματικής πολιτικής.
Από τις 23 Νοεμβρίου 2022 έως την ημερομηνία λήξης ή την ημερομηνία πρόωρης αποπληρωμής κάθε αντίστοιχης εκκρεμούς πράξης TLTRO III, το επιτόκιο των πράξεων TLTRO III θα αναπροσαρμόζεται ανάλογα με τον μέσο όρο της ισχύουσας κλείδας σε ό,τι αφορά τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ κατά τη διάρκεια της αναφερόμενης περιόδου.
Η υπάρχουσα μέθοδος υπολογισμού των επιτοκίων θα διατηρηθεί για την περίοδο από την ημερομηνία διακανονισμού κάθε αντίστοιχης πράξης TLTRO III έως τις 22 Νοεμβρίου 2022, αν και με τιμαριθμική αναπροσαρμογή στα ισχύοντα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ που λήγουν την ημερομηνία αυτή.

Προθεσμίες

Επιπλέον, θα εισαχθούν τρεις πρόσθετες ημερομηνίες για πρόωρη αποπληρωμή προκειμένου οι συμμετέχοντες στο TLTRO III να έχουν πρόσθετες ευκαιρίες να εξοφλήσουν εν μέρει ή πλήρως τα αντίστοιχα δάνεια TLTRO III πριν από τη λήξη τους.
Η πρώτη πρόσθετη ευκαιρία εθελοντικής αποπληρωμής θα συμπέσει με την έναρξη της νέας μεθόδου υπολογισμού των επιτοκίων στις 23 Νοεμβρίου 2022.
Οι αντισυμβαλλόμενοι θα πρέπει να ενημερώσουν την αντίστοιχη εθνική κεντρική τράπεζα έως τις 16 Νοεμβρίου 2022 για την πρόθεσή τους να χρησιμοποιήσουν αυτήν την επιλογή αποπληρωμής.
Αυτές οι αλλαγές στους όρους και τις προϋποθέσεις του TLTRO III θα ισχύουν για όλες τις εκκρεμείς πράξεις TLTRO III και θα εφαρμοστούν μέσω της έκτης τροποποίησης της απόφασης της ΕΚΤ της 22ας Ιουλίου 2019 σχετικά με μια τρίτη σειρά στοχευμένων πράξεων πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (ΕΚΤ /2019/21), όπως τροποποιήθηκε με τις Αποφάσεις της ΕΚΤ της 12ης Σεπτεμβρίου 2019 (ΕΚΤ/2019/28), 16 Μαρτίου 2020 (ΕΚΤ/2020/13), 30 Απριλίου 2020 (ΕΚΤ/2020/25), 29 Ιανουαρίου 2021 (ΕΚΤ/2021/3) και 30 Απριλίου 2021 (ΕΚΤ/2021/21).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης