Τελευταία Νέα
Διεθνή

Sunak σε Τόρις: Ή θα ενωθούμε ή θα πεθάνουμε - Το μήνυμα προς το υπουργικό συμβούλιο

Sunak σε Τόρις: Ή θα ενωθούμε ή θα πεθάνουμε - Το μήνυμα προς το υπουργικό συμβούλιο
Το Συντηρητικό Κόμμα -το οποίο βρίσκεται στην εξουσία στο Ηνωμένο Βασίλειο από το 2010- έχει γίνει όλο και πιο διασπασμένο μετά την ψηφοφορία του 2016 για το Brexit
Η Βρετανία έχει έναν νέο πρωθυπουργό, τον Rishi Sunak, ο οποίος, στην εναρκτήρια ομιλία του έξω από την Downing Street, υποσχέθηκε να "ενώσει" τη χώρα καθώς αντιμετωπίζει μυριάδες προκλήσεις.
Με τον τρόπο αυτό, δεσμεύτηκε επίσης να ενώσει τις βαθιές διαιρέσεις στο εσωτερικό του ίδιου του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος - μιας ομάδας από την υποστήριξη της οποίας εξαρτάται απεγνωσμένα αν πρόκειται να πετύχει στο νέο του ρόλο.
Ο Sunak είπε στους Συντηρητικούς ότι πρέπει "να ενωθούν ή να πεθάνουν", λίγο αφότου έγινε ο τρίτος ηγέτης του κόμματος μέσα σε δύο μήνες, μετά από μια σειρά αναταράξεων που οδήγησαν στην κατάρρευση της πολιτικής καριέρας του Boris Johnson και της Liz Truss.
Το Συντηρητικό Κόμμα -το οποίο βρίσκεται στην εξουσία στο Ηνωμένο Βασίλειο από το 2010- έχει γίνει όλο και πιο διασπασμένο μετά την ψηφοφορία του 2016 για το Brexit, η οποία διασπάσει το κόμμα σε ιδεολογικά αντίθετες παρατάξεις.
Όμως, τις τελευταίες εβδομάδες κοιτάζει στο χείλος της λήθης, με τον ευρέως καταδικασμένο μίνι προϋπολογισμό του Σεπτεμβρίου της Truss να κάνει τους Συντηρητικούς να πέφτουν κατακόρυφα στις δημοσκοπήσεις και να πυροδοτεί χαοτικές εσωτερικές διαμάχες.
Το κόμμα συνειδητοποιεί τώρα ότι οι συνέπειες της διχοτόμησης είναι τεράστιες - και δυνητικά μοιραίες.

Ο Sunak διορίζει ένα "υπουργικό συμβούλιο ενότητας"

Οι διορισμοί του υπουργικού συμβουλίου του Sunak την Τρίτη έδωσαν την πρώτη ένδειξη της προσπάθειάς του να ενώσει το κόμμα στις υψηλότερες βαθμίδες.
Σε αντίθεση με την Truss - της οποίας το υπουργικό συμβούλιο στενών συμμάχων επικρίθηκε ευρέως επειδή δεν αμφισβήτησε τη λήψη των αποφάσεών της - το αυτοαποκαλούμενο "υπουργικό συμβούλιο ενότητας" του Sunak περιλαμβάνει προσωπικότητες από όλες τις αντιμαχόμενες παρατάξεις, καθώς και πιστούς.
Όπως αναμενόταν, ο Sunak διατήρησε τον Jeremy Hunt ως υπουργό Οικονομικών, μετά την επιτυχία του νωρίτερα αυτόν τον μήνα να αποκαταστήσει την αναταραχή στην αγορά που προκλήθηκε από τις μη χρηματοδοτούμενες φορολογικές περικοπές της Truss.
Το δίδυμο θεωρείται ότι μοιράζεται παρόμοια οικονομική ιδεολογία, με την καταστροφή του φορολογικού σχεδίου της Truss από τον Hunt να θεωρείται ότι θα δικαιώσει περαιτέρω τον Sunak.
Στη θέση τους παρέμειναν επίσης ο υπουργός Εξωτερικών James Cleverly, ο οποίος διορίστηκε από την Truss τον Σεπτέμβριο, και ο υπουργός Άμυνας Ben Wallace, ο οποίος κατέχει τον ρόλο αυτό από το 2019.
Ωστόσο, ο Sunak επανέφερε τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της εποχής Johnson και υπουργό Δικαιοσύνης Dominic Raab και τον υπουργό ισοπέδωσης Michael Gove στους παλιούς τους ρόλους.
Παρόλα αυτά, ήδη πριν από τον ανασχηματισμό του Sunak άρχισαν να εμφανίζονται ρήγματα, με τον τότε υπουργό Επιχειρήσεων Jacob Rees-Mogg να παραιτείται, επικαλούμενος τους στενούς δεσμούς του με τον Johnson και τον Truss.

Προώθηση του κόμματος

Ο Sunak, ο οποίος είναι ο πέμπτος πρωθυπουργός της Βρετανίας μέσα σε έξι χρόνια, θα πρέπει τώρα να αποδείξει ότι διαθέτει τις ηγετικές ικανότητες για να κυβερνήσει ένα τόσο ανομοιογενές σύνολο προσωπικοτήτων.
Περισσότερο από αυτό, θα πρέπει να κερδίσει την υποστήριξή τους για τις πολιτικές του, με το κόμμα να είναι πολύ διχασμένο σε θέματα όπως η μετανάστευση, η φορολογία και η ενέργεια.
Σύμφωνα με καταμέτρηση του BBC, ο Sunak είχε την υποστήριξη 193 συντηρητικών βουλευτών στην προσπάθειά του να αναλάβει την ηγεσία του κόμματος - πολύ πάνω από το ελάχιστο όριο των 100 ψήφων που απαιτείται για να μπει στην κούρσα.
Όμως εξακολουθεί να αποτελεί διχαστική φιγούρα στο κόμμα, με πολλούς πιστούς του Johnson να τον θεωρούν υπαίτιο για την απομάκρυνση του πρώην πρωθυπουργού.
Στην ομιλία του την Τρίτη, ο Sunak είπε ότι εξελέγη ηγέτης του κόμματος για να διορθώσει τα "λάθη" της προκατόχου του.
Αλλά ενώ οι Συντηρητικοί μπορεί να επιθυμούν να παρουσιάσουν ένα ενιαίο μέτωπο μπροστά στη φθίνουσα υποστήριξη του κοινού, ο Sunak έχει αρκετό δρόμο να διανύσει για να αποδείξει ότι είναι αυτός που θα το κάνει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης