Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μεσολαβητή τον Πάπα πρότεινε ο Macron για πιθανή συνάντηση Biden - Putin

Μεσολαβητή τον Πάπα πρότεινε ο Macron για πιθανή συνάντηση Biden - Putin
Ο Joe Biden έχει μια πραγματική σχέση εμπιστοσύνης με τον Πάπα
Ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron αποκάλυψε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Point ότι παρότρυνε τον Πάπα Φραγκίσκο σε συνάντησή του στο Βατικανό να προσπαθήσει να οργανώσει απευθείας διάλογο μεταξύ των προέδρων Joe Biden και Vladimir Putin σε μια προσπάθεια ειρήνευσης στην Ουκρανία.
Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε την επομένη της συνάντησης του Macron με τον Πάπα στο Βατικανό τη Δευτέρα.
"Ενθάρρυνα τον Πάπα Φραγκίσκο να καλέσει τον Vladimir Putin και τον επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο, αλλά και τον Joe Biden", ανέφερε ο Macron.

Ειρήνη μέσω ΗΠΑ

"Χρειαζόμαστε τις Ηνωμένες Πολιτείες να καθίσουν στο τραπέζι για να προωθήσουν την ειρηνευτική διαδικασία στην Ουκρανία", συνέχισε ο Macron.
"Ο Joe Biden έχει μια πραγματική σχέση εμπιστοσύνης με τον Πάπα.
Ο Πάπας μπορεί να τον επηρεάσει για την αμερικανική επαναδραστηριοποίηση στην Αϊτή και την Ουκρανία".
Ο Biden είναι ο δεύτερος εν ενεργεία πρόεδρος των ΗΠΑ στην ιστορία που είναι ρωμαιοκαθολικός, με τον πρώτο να είναι ο John F. Kennedy.
Την Τρίτη, μιλώντας σε συνέδριο ειρήνης που φιλοξενήθηκε στο Βατικανό, ο Φραγκίσκος συνέκρινε την τρέχουσα σύγκρουση στην Ουκρανία και τις πυρηνικά εξοπλισμένες υπερδυνάμεις που παρατάσσονται εκατέρωθεν της με την κρίση των πυραύλων της Κούβας πριν από 60 χρόνια.
Στην ομιλία του προς αρκετές χιλιάδες ανθρώπους, που εκφωνήθηκε αφού προσευχήθηκαν ξεχωριστά διάφορες θρησκευτικές ομάδες, ο Φραγκίσκος κατήγγειλε το σημερινό "ζοφερό σενάριο, όπου, δυστυχώς, τα σχέδια των ισχυρών ηγετών του κόσμου δεν λαμβάνουν υπόψη τους τις δίκαιες προσδοκίες των λαών".
Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία, ο Φραγκίσκος είπε: "Σήμερα, μάλιστα, απειλείται ευθέως κάτι που φοβόμασταν και ελπίζαμε να μην ξανακούσουμε ποτέ: η χρήση ατομικών όπλων, τα οποία ακόμη και μετά τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι συνέχισαν να παράγονται και να δοκιμάζονται λανθασμένα".

Συναινετικός ο Macron

Ο Macron παρέμεινε από τους λίγους παγκόσμιους ηγέτες που ασχολήθηκαν άμεσα με τον Putin, έχοντας πραγματοποιήσει σειρά τηλεφωνικών συνομιλιών με τον Ρώσο πρόεδρο καθ' όλη τη διάρκεια της εισβολής, στο πλαίσιο των προσπαθειών να βρεθεί μια διπλωματική οδός προς τον τερματισμό του πολέμου.
Όσον αφορά την πρόταση του Macron προς τον Πάπα να καθίσουν και οι δύο πλευρές στο τραπέζι του άμεσου διαλόγου, το Κρεμλίνο απάντησε θετικά στο ενδεχόμενο, με τον εκπρόσωπο του Putin, Dmitry Peskov να λέει ότι ο στόχος του Macron φαίνεται να είναι πραγματικά "προσανατολισμένος στην εξεύρεση μιας πιθανής λύσης" στην κρίση στην Ουκρανία, σύμφωνα με τα υποστηριζόμενα από το κράτος μέσα ενημέρωσης.
"Την ίδια ώρα, οι παρατηρήσεις δεν ανέφεραν τίποτα σχετικά με το να καλέσει κάποιος τον πρόεδρο Zelensky και να διευθετήσει το ζήτημα του νομικού συστήματος, το οποίο απαγορεύει επί του παρόντος οποιεσδήποτε συνομιλίες με τη Ρωσία", πρόσθεσε.
Ο Zelensky είχε δηλώσει προηγουμένως ότι δεν θα εμπλακεί η Μόσχα σε συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός όσο ο Putin παραμένει πρόεδρος, κάτι που, όπως είπε, έχει κωδικοποιηθεί στην ουκρανική νομοθεσία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης