Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε σοκ οι βιομηχανίες στη Γερμανία - Λουκέτο σε 2 εργοστάσια της ArcelorMittal, θα ακολουθήσουν κι άλλες

Σε σοκ οι βιομηχανίες στη Γερμανία - Λουκέτο σε 2 εργοστάσια της ArcelorMittal, θα ακολουθήσουν κι άλλες
Ο γίγαντας του χάλυβα κλείνει εργοστάσια στη Γερμανία, πυροδοτώντας φόβους για ενεργειακή κρίση
Η ενεργειακή κρίση πλήττει σκληρά τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, με δύο από τα μεγαλύτερα εργοστάσια παραγωγής χάλυβα της Γερμανίας να αναγκάζονται να κλείσουν.
Το σχέδιο της ArcelorMittal να απενεργοποιήσει ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια χάλυβα στο Αμβούργο τον περασμένο μήνα προκάλεσε σοκ σε όλη τη βιομηχανία.
Η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία χάλυβα στον κόσμο δήλωσε επίσης ότι θα κλείσει αργότερα μια υψικάμινο στο εργοτάξιό της στη Βρέμη στα τέλη Οκτωβρίου.
Η ArcelorMittal είναι ο πρώτος μεγάλος βιομηχανικός όμιλος στη Γερμανία που σταμάτησε την παραγωγή του λόγω της ενεργειακής κρίσης.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ArcelorMittal Γερμανίας, Reiner Blaschek, προειδοποίησε ότι η γερμανική πτέρυγα του κολοσσού της βιομηχανίας χάλυβα δεν μπορεί πλέον να ανταγωνιστεί τις υψηλές τιμές ενέργειας.

Ισχυρές οι πιέσεις του κόστους

Οι αυξανόμενες τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας έχουν αφήσει πολλές βιομηχανικές επιχειρήσεις στη Γερμανία να αντιμετωπίζουν κόστος εισροών που υπερβαίνει την κερδοφορία.
«Με δεκαπλάσια αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας, την οποία έπρεπε να αποδεχτούμε, μέσα σε λίγους μήνες, δεν είμαστε πλέον ανταγωνιστικοί σε μια αγορά που τροφοδοτείται κατά 25% από εισαγωγές.
Βλέπουμε την επείγουσα ανάγκη για πολιτική δράση για να τεθούν άμεσα υπό έλεγχο οι τιμές της ενέργειας», δήλωσε ο Blaschek.
Οι αυξανόμενες τιμές του φυσικού αερίου έχουν ήδη μειώσει τη ζήτηση για χάλυβα στην μεταποίηση, την αυτοκινητοβιομηχανία και τις κατασκευές, ενώ το λειτουργικό κόστος του εργοστασίου χάλυβα συνεχίζει να αυξάνεται.

Οι ρωσικές ενεργειακές κυρώσεις και η γερμανική εξάρτηση

Οι μαζικές περικοπές στο ρωσικό φυσικό αέριο, που προκλήθηκαν από τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Μόσχα για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την απώλεια βασικών αγωγών λόγω δολιοφθοράς, οδήγησαν τον γερμανικό βιομηχανικό τομέα να δυσκολεύεται.
Η ευρωπαϊκή χωρητικότητα χάλυβα έχει ήδη μειωθεί κατά περίπου 20% σε ολόκληρο το μπλοκ, με την ArcelorMittal να φέρει τις περισσότερες από τις περικοπές, ανέφερε το Bloomberg.
Το πρόσθετο ενεργειακό κόστος στη Γερμανία αναμένεται να ξεπεράσει τα 10,6 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022, περίπου το 25% του μέσου ετήσιου κύκλου εργασιών της βιομηχανίας χάλυβα, σύμφωνα με τη γερμανική ένωση εμπορίου χάλυβα Wirtschaftsvereinigung Stahl.
Η εταιρεία χάλυβα δήλωσε ότι «χαμηλή ζήτηση της αγοράς, αρνητικές οικονομικές προοπτικές και υψηλό κόστος CO2 στην παραγωγή χάλυβα» ήταν πίσω από την απόφαση να κλείσουν και οι δύο εγκαταστάσεις, εκτός από το κόστος ενέργειας, ανέφερε η Industry Week.
Η Γερμανία δεν μπόρεσε να εισάγει αρκετό LNG ή φυσικό αέριο από τη Νορβηγία για να διατηρήσει τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος χαμηλές, με μεγάλο μέρος της ηπείρου στο έλεος της αγοράς.
Η απόφαση της εταιρείας να αδράνει μερικώς τα μαζικά χαλυβουργεία της στο Αμβούργο και στη Βρέμη έχουν εγείρει φόβους ότι η γερμανική βιομηχανία, η ραχοκοκαλιά της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης, αντιμετωπίζει μια εξέχουσα απειλή.
Το εργοστάσιο του Αμβούργου θα σταματήσει επίσης την παραγωγή σφουγγαριού σιδήρου την 1η Οκτωβρίου, βασικό συστατικό για την κατασκευή χάλυβα, μέχρι νεωτέρας.

Αλυσίδα προβλημάτων

Η κίνηση της ArcelorMittal έχει προκαλέσει προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού, καθώς το εργοστάσιο παράγει περισσότερους από ένα εκατομμύριο τόνους χάλυβα ετησίως για μηχανήματα, αυτοκίνητα, πλοία, παραγωγή αγωγών και για κατασκευές.
Οι εργαζόμενοι θα παραμείνουν σε μικρότερο ωράριο στο εργοστάσιό του στη Βρέμη, ενώ θα ενωθούν με τους 530 εργαζομένους στο εργοστάσιο του Αμβούργου.
Το εργοστάσιο χάλυβα του Αμβούργου, το οποίο καταναλώνει τεράστια ποσότητα ενέργειας, συντόνιζε την παραγωγή με τις τοπικές αρχές για να αποφύγει παρεμβολές στην αιχμή της χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας με τους κατοίκους της περιοχής.
Η εγκατάσταση του Αμβούργου καταναλώνει μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου, το οποίο επί του παρόντος κοστίζει ακριβά, αλλά χωρίς ροές από τη Ρωσία, το εργοστάσιο χάλυβα εξαρτιόταν από τις καιρικές συνθήκες - μπορούσε να λειτουργήσει μόνο όταν υπήρχε αρκετή ηλιακή και αιολική ενέργεια στο δίκτυο.
Ένα από τα μεταλλουργεία για την παραγωγή ακατέργαστου σιδήρου χρησιμοποιούσε 76.000 κιλοβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας σε μια ώρα, που ισοδυναμεί με μισό εκατομμύριο τηλεοράσεις, σύμφωνα με την Die Welt.
«Έχουμε τις ανάγκες σε φυσικό αέριο της πόλης του Lübeck και τις ανάγκες ηλεκτρικής ενέργειας του Κιέλου», δήλωσε ο Ansgar Jüchter, μηχανικός στο εργοστάσιο, σύμφωνα με το Slay News.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης