Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η γερμανική εταιρεία χημικών BASF, γυρίζει «την πλάτη της» στην Ευρώπη

Η γερμανική εταιρεία χημικών BASF, γυρίζει «την πλάτη της» στην Ευρώπη
Η Γερμανία παραμένει η σημαντικότερη αγορά εσόδων του ομίλου, αντιπροσωπεύοντας το 18% των ετήσιων πωλήσεων, ενώ ακολουθεί με 14% η Κίνα.
Σχετικά Άρθρα

Λόγω του μεγάλου ενεργειακού κόστους θα πρέπει να περιορίσει «μόνιμα» τις δραστηριότητές του στην Ευρώπη ο γερμανικός γίγαντας των χημικών BASF, τονίζοντας πως το υψηλό ενεργειακό κόστος καθιστά την περιοχή όλο και λιγότερο ανταγωνιστική.
Ο όμιλος χημικών με τα μεγαλύτερα έσοδα παγκοσμίως άνοιξε πριν από έναν μήνα το πρώτο τμήμα της νέας του μονάδας πλαστικών στην Κίνα, αξίας 10 δισ. ευρώ, προκειμένου -όπως είπε- να υποστηρίξει την αυξανόμενη ζήτηση στη χώρα.
«Η ευρωπαϊκή αγορά χημικών παρουσιάζει ασθενική ανάπτυξη για περίπου μια δεκαετία και η σημαντική αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας φέτος ασκεί πίεση στις αλυσίδες αξίας των χημικών», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Martin Brudermüller, σύμφωνα με τους Financial Times.
Η BASF, που παράγει ευρεία γκάμα προϊόντων, από βασικά πετροχημικά μέχρι λιπάσματα και κόλλες, ξόδεψε 2,2 δισ. ευρώ περισσότερα για φυσικό αέριο στις ευρωπαϊκές εγκαταστάσεις της τους πρώτους εννέα μήνες του 2022, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.
Ο Brudermüller δήλωσε ότι η κρίση φυσικού αερίου, σε συνδυασμό με τους αυστηρότερους βιομηχανικούς κανονισμούς στην ΕΕ, αναγκάζουν την εταιρεία να μειώσει το κόστος στην περιοχή «το συντομότερο δυνατό, και μόνιμα».
Η εταιρεία ανακοίνωσε πριν από δύο εβδομάδες ότι θα μειώσει τα σχετικά κόστη κατά 1 δισ. ευρώ τα επόμενα δύο χρόνια, στοχεύοντας κυρίως σε «μη παραγωγικούς τομείς», όπως η πληροφορική, οι επικοινωνίες, καθώς και η έρευνα και ανάπτυξη.
Ο Brudermüller, ο οποίος πρόσφατα προειδοποίησε πως ένα εμπάργκο στο ρωσικό φυσικό αέριο θα βύθιζε τη Γερμανία στη μεγαλύτερη κρίση της από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, δήλωσε την Τετάρτη ότι οι περικοπές κόστους είναι απαραίτητες ώστε να «διασφαλιστεί η μεσο-μακροπρόθεσμη ανταγωνιστικότητά μας στη Γερμανία και την Ευρώπη».
Η BASF επανέλαβε την πρόβλεψή της για πωλήσεις μεταξύ 86 και 89 δισ. ευρώ το 2022. Οι πωλήσεις το τρίτο τρίμηνο αυξήθηκαν 12% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, στα 21,9 δισ. ευρώ, κάτι που σύμφωνα με την εταιρεία οφείλεται κυρίως στις υψηλότερες τιμές. Τα κέρδη προ φόρων μειώθηκαν κατά 538 εκατ. ευρώ, στα 1,2 δισ. ευρώ.
Η Γερμανία παραμένει η σημαντικότερη αγορά εσόδων του ομίλου, αντιπροσωπεύοντας το 18% των ετήσιων πωλήσεων, ενώ ακολουθεί με 14% η Κίνα.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης