Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έκτακτοι φόροι στις ευρωπαϊκές τράπεζες; Αυξάνονται οι πιθανότητες μετά τα τεράστια κέρδη το γ' τρίμηνο

Έκτακτοι φόροι στις ευρωπαϊκές τράπεζες; Αυξάνονται οι πιθανότητες μετά τα τεράστια κέρδη το γ' τρίμηνο
Τα ισχυρά κέρδη των ευρωπαϊκών τραπεζών αυξάνουν τις πιθανότητες για την επιβολή έκτακτων φόρων
Σχετικά Άρθρα

Αυξάνονται οι πιθανότητες για την επιβολή έκτακτων φόρων στις ευρωπαϊκές τράπεζες, με φόντο τα τεράστια κέρδη που κατέγραψαν το γ' τρίμηνο του 2022, λόγω των υψηλότερων επιτοκίων, όπως σημειώνουν οι Financial Times.
Η Deutsche Bank ανακοίνωσε την Τετάρτη μία από τις ισχυρότερες τριμηνιαίες επιδόσεις της από την εποχή πριν από τη χρηματοπιστωτική κρίση και βρίσκεται σε τροχιά για τα καλύτερα ετήσια κέρδη της από το 2009, ενώ οι Barclays, Santander, UniCredit, Standard Chartered, HSBC και UBS ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Τα υψηλότερα επιτόκια, τα οποία συνήθως ενισχύουν τα κέρδη των τραπεζών, ήταν ο κύριος λόγος, ενώ οι ισχυρές επιδόσεις στις συναλλαγές σταθερού εισοδήματος βοήθησαν επίσης τις τράπεζες με μεγάλες επενδυτικές τράπεζες, όπως η Deutsche και η Barclays.
Οι τράπεζες αποκομίζουν σημαντικά κέρδη από τη διαφορά μεταξύ των τόκων που χρεώνουν για τα δάνεια, οι οποίοι αυξάνονται ανάλογα με τα επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, και αυτών που πληρώνουν στους πελάτες για τις καταθέσεις, οι οποίες υστερούν σε σχέση με τις αυξήσεις των επιτοκίων.
Ο διευθύνων σύμβουλος της UniCredit Andrea Orsel αναγνώρισε ότι οι πολιτικές της κεντρικής τράπεζας ήταν ένας παράγοντας για τα ισχυρά αποτελέσματα του ομίλου του, λέγοντας ότι ήταν "αποτέλεσμα της καλής επιχειρηματικής δυναμικής, του ευνοϊκού περιβάλλοντος επιτοκίων, της συνεπούς πειθαρχίας στο κόστος, του χαμηλού κόστους κινδύνου και κυρίως της δέσμευσης και της δράσης των εργαζομένων μας".

Ελκυστικά για τις κυβερνήσεις τα κέρδη των τραπεζών

Τα κέρδη αποτελούν ελκυστικό στόχο για τις κυβερνήσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας, σύμφωνα με τους FT.
Τον Ιούλιο, η Ισπανία έγινε η πρώτη χώρα στη Δυτική Ευρώπη που πρότεινε έναν έκτακτο φόρο στα κέρδη των τραπεζών, ακολουθώντας τα βήματα της Ουγγαρίας, η οποία εισήγαγε έναν πρόσθετο φόρο.
Τα σχέδια της Ισπανίας την έθεσαν σε πιθανή πορεία σύγκρουσης με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Ο νέος υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, ο Jeremy Hunt, ετοιμάζεται επίσης να διατηρήσει τον τραπεζικό φόρο σε μια δέσμη φορολογικών αυξήσεων που αποσκοπούν στην αναίρεση των καταστροφικών επιπτώσεων του προϋπολογισμού βραχυπρόθεσμης μείωσης φόρων του προκατόχου του.
Την Τρίτη, βουλευτές της βρετανικής αντιπολίτευσης κάλεσαν την κυβέρνηση να επιβάλει έκτακτο φόρο στις τράπεζες, μετά τα ισχυρά τριμηνιαία αποτελέσματα της HSBC.
"Το κοινό θα δυσκολευτεί να ανεχτεί τις τράπεζες να αποκομίζουν τεράστια κέρδη, ενώ οι λογαριασμοί των ενυπόθηκων δανείων ξεφεύγουν από τον έλεγχο", δήλωσε η Sarah Olney, εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών των Φιλελεύθερων Δημοκρατών.
"Ο καγκελάριος θα πρέπει σίγουρα να διερευνήσει τη φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών, ειδικά αν η εναλλακτική λύση είναι οι επώδυνες περικοπές στις δημόσιες υπηρεσίες μας", δήλωσε η ίδια.
Ο διευθύνων σύμβουλος της HSBC Noel Quinn έχει αντισταθεί στον προτεινόμενο φόρο.
"Το Ηνωμένο Βασίλειο αυτή τη στιγμή έχει ήδη υψηλότερη φορολογική επιβάρυνση στον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών από ό,τι οι εταιρείες γενικά στο Ηνωμένο Βασίλειο", δήλωσε την Τρίτη.
"Ελπίζω ότι δεν θα υπάρξει απροσδόκητος φόρος, αλλά αυτό εξαρτάται από τον καγκελάριο".
Τα επιτόκια της Τράπεζας της Αγγλίας αυξήθηκαν στο 2,25%, από 0,1% πέρυσι, ενώ τραπεζικοί αναλυτές αναμένουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αυξήσει τα επιτόκια από 0,75% έως 2,5% το επόμενο έτος.
Η Barclays ανακοίνωσε κέρδη προ φόρων ύψους 1,97 δισ. στερλινών για το τρίμηνο έως το τέλος Σεπτεμβρίου, αυξημένα κατά 6% σε σχέση με πέρυσι και ξεπερνώντας τις προσδοκίες των αναλυτών για 1,81 δισ. στερλίνες.
Τα κέρδη προ φόρων της Deutsche Bank υπερδιπλασιάστηκαν σε 1,6 δισ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο, το υψηλότερο επίπεδο από το 2006 και πάνω από τη μέση πρόβλεψη των αναλυτών για 1,3 δισ. ευρώ.
Και τα τέσσερα τμήματα της τράπεζας κατέγραψαν υψηλότερα έσοδα, με τη μονάδα της επενδυτικής τράπεζας να κερδίζει μερίδιο αγοράς στις συναλλαγές σταθερού εισοδήματος.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης