Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βρώμικες βόμβες και φράγματα που εκρήγνυνται - Το σχέδιο των Ουκρανών για να σκοτώσει τους πολίτες της, όπως υποστηρίζει η Ρωσία

Βρώμικες βόμβες και φράγματα που εκρήγνυνται - Το σχέδιο των Ουκρανών για να σκοτώσει τους πολίτες της, όπως υποστηρίζει η Ρωσία
Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης διαδίδουν τον ισχυρισμό του Soygu και ανέφεραν ότι η Ουκρανία σχεδιάζει άλλες επιθέσεις, συμπεριλαμβανομένης της καταστροφής των φραγμάτων Kakhovka και Dnipro και της ανατίναξης και των έξι μονάδων του πυρηνικού σταθμού Zaporizhzhia (ZNPP)

Η Μόσχα κατηγορεί το Κίεβο ότι σχεδίαζε να πυροδοτήσει μια «βρώμικη βόμβα» σε μια επίθεση με ψευδή σημαία στο έδαφός της, παρόλο που δεν παρείχε ακόμη στοιχεία που να αποδεικνύει τον ισχυρισμό.
Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Soygu μίλησε με τους ομολόγους του στο Λονδίνο, το Παρίσι και την Άγκυρα, προειδοποιώντας για «ανεξέλεγκτη κλιμάκωση» από την ουκρανική πλευρά.
Συγκεκριμένα, ισχυρίστηκε ότι η Ουκρανία σχεδίαζε να πυροδοτήσει μια «βρώμικη βόμβα», ένα μείγμα εκρηκτικών με ραδιενεργό υλικό ή μια «μικρή πυρηνική βόμβα», για να κατηγορήσει τη Ρωσία και να βλάψει την παγκόσμια θέση της Μόσχας.
Το Κίεβο και οι δυτικοί σύμμαχοι της Ουκρανίας κατήγγειλαν πως πρόκειται για ψέματα.
Η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Αντριέν Γουάτσον, χαρακτήρισε τη δήλωση του Soygu ως «ψευδή»., ανέφερε το Radio Free Europe (RFE).
Εν τω μεταξύ, το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) είπε ότι οι ισχυρισμοί είναι πιθανότατα μια προσπάθεια «επιβράδυνσης ή αναστολής της στρατιωτικής βοήθειας της Δύσης προς την Ουκρανία»,λέγοντας πως τα τηλεφωνήματα του Soygu θέλουν να προκαλέσουν τρόμο.

Τι ισχυρίζονται οι Ρώσοι 

Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης διαδίδουν τον ισχυρισμό του Soygu και ανέφεραν ότι η Ουκρανία σχεδιάζει άλλες επιθέσεις, συμπεριλαμβανομένης της καταστροφής των φραγμάτων Kakhovka και Dnipro και της ανατίναξης και των έξι μονάδων του πυρηνικού σταθμού Zaporizhzhia (ZNPP).
«Για να κατηγορήσει τη Ρωσική Ομοσπονδία για έγκλημα πολέμου, το καθεστώς του Κιέβου προετοιμάζει μια αιματηρή πρόκληση με το θάνατο των αμάχων του», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας στο Telegram, υποστηρίζοντας ότι εκτός από τη «βρώμικη βόμβα», Το Κίεβο στοχεύει να δημιουργήσει μια πιθανή τεχνολογική καταστροφή στο ZNPP.
Η ρητορική έχει προβληματίσει ηγέτες και ειδικούς.
Ο Dara Massicot, στρατιωτικός εμπειρογνώμονας στο think-tank RAND Corp., με έδρα την Ουάσιγκτον, είπε ότι ο ισχυρισμός «διαβάζει σαν βάση ρωσικής ψευδούς σημαίας», σημειώνοντας ότι «είναι ανησυχητικό που συμβαίνει σε επίπεδο υπουργού Άμυνας», ανέφερε το RFE.
Σε απάντηση στον Σόιγκου, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δημοσίευσε μια ομιλία μέσω βίντεο.
Απέρριψε την κατηγορία και είπε: «Αν η Ρωσία τηλεφωνήσει και πει ότι η Ουκρανία δήθεν ετοιμάζει κάτι, σημαίνει ένα πράγμα: η Ρωσία έχει ήδη προετοιμάσει όλα αυτά. Πιστεύω ότι τώρα ο κόσμος πρέπει να αντιδράσει όσο πιο σκληρά γίνεται».

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης