Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πετρέλαιο ή φυσικό αέριο; - Ποιος κλάδος θα κερδίσει από την ενεργειακή κρίση, οι επιλογές των επενδυτών

Πετρέλαιο ή φυσικό αέριο; - Ποιος κλάδος θα κερδίσει από την ενεργειακή κρίση, οι επιλογές των επενδυτών
Μια μέτρια μείωση των κερδών μετά από κέρδη ρεκόρ νωρίτερα φέτος δεν θα είναι αρκετή για να βγάλει τη βιομηχανία από το πολιτικό στόχαστρο
Η πορεία ρεκόρ κερδών των Big Oil θα υποστεί μόνο ένα μικρό πλήγμα για το τρίτο τρίμηνο, ακόμη και όταν η παγκόσμια οικονομία δείχνει σημάδια ρωγμών υπό την πίεση του αυξανόμενου πληθωρισμού και των επιτοκίων.
Οι ενδείξεις της επιβράδυνσης θα είναι εμφανείς σε όλες τις εκτεταμένες δραστηριότητές τους, από τις χαμηλότερες τιμές του αργού μέχρι την πτώση των περιθωρίων των χημικών προϊόντων.
Ωστόσο, οι πέντε κορυφαίοι πετρελαϊκοί όμιλοι εξακολουθούν να είναι έτοιμοι να ανακοινώσουν τα δεύτερα υψηλότερα κέρδη από τη δημιουργία τους στις αρχές της δεκαετίας του 2000, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

Στο πολιτικό στόχαστρο ο κλάδος

Μια μέτρια μείωση των κερδών μετά από κέρδη ρεκόρ νωρίτερα φέτος δεν θα είναι αρκετή για να βγάλει τη βιομηχανία από το πολιτικό στόχαστρο.
Καθώς οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο παλεύουν τόσο με το κόστος της ενέργειας σήμερα όσο και με την ανάγκη μετάβασης σε καθαρότερες εναλλακτικές λύσεις στο μέλλον, ο κίνδυνος κρατικής παρέμβασης παραμένει.
"Είναι σίγουρα άβολο", δήλωσε ο Abhi Rajendran, επίκουρος ερευνητής στο Κέντρο Παγκόσμιας Ενεργειακής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Κολούμπια.
"Αυτές οι εταιρείες δεν θα θέλουν να υπερηφανεύονται για τα ισχυρά επιχειρηματικά αποτελέσματα που έρχονται εις βάρος των καταναλωτών και ενός δύσκολου οικονομικού περιβάλλοντος".
Οι Exxon Mobil, Chevron, Shell, TotalEnergies και BP - θα ανακοινώσουν συνδυασμένα κέρδη 50,7 δισ. δολαρίων το τρίτο τρίμηνο, μειωμένα από το ρεκόρ του δεύτερου τριμήνου που ξεπέρασε τα 62 δισ. δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.
"Πρόκειται για ένα ελαφρώς ασθενέστερο περιβάλλον από το προηγούμενο τρίμηνο, αλλά στο πλαίσιο των τελευταίων 10 έως 15 ετών, τα αποτελέσματα θα είναι εξαιρετικά ισχυρά", δήλωσε ο Biraj Borkhataria, αναλυτής της RBC Capital Markets.
Καθώς η ευρύτερη οικονομία επιβραδύνεται, η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου "είναι ένας από τους λίγους τομείς όπου τα κέρδη θα είναι ανθεκτικά".

Φυσικό αέριο έναντι πετρελαίου

Τα προκαταρκτικά στοιχεία τρίτου τριμήνου που δημοσίευσαν η Shell και η Exxon δίνουν μια ένδειξη για το ποια τμήματα του κλάδου είναι ανοδικά και ποια πτωτικά.
Ο πετρελαϊκός γίγαντας του Τέξας δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι τα κέρδη από τη διύλιση και τα χημικά θα είναι χαμηλότερα.
Η Morgan Stanley αναμένει ότι τα κέρδη της Exxon από διυλισμένα προϊόντα και χημικά θα μειωθούν κατά περίπου 35% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο και αναφέρει ότι η αδυναμία θα φανεί και σε άλλους.
Οι τράπεζες βλέπουν τα κέρδη της Chevron κατά 45% χαμηλότερα από το προηγούμενο τρίμηνο.
Παρόμοια ήταν η εικόνα και από τη Shell, η οποία ανακοίνωσε πτώση στη διύλιση και αρνητικό περιθώριο 27 δολάρια ανά μετρικό τόνο από τα χημικά.
Αυτό αντανακλά την ευρύτερη οικονομική επιβράδυνση, ιδίως στην Ευρώπη, καθώς οι υψηλές τιμές του φυσικού αερίου αναγκάζουν ορισμένες βιομηχανίες να περιορίσουν την παραγωγή.
"Τα χημικά είναι στενά συνυφασμένα με την οικονομία", δήλωσε ο Rajendran του Columbia, ο οποίος είναι επίσης διευθυντής έρευνας και παροχής συμβουλών στην Energy Intelligence.
"Αυτό λέει κάτι για την υγεία της οικονομίας".
Από την άλλη πλευρά, οι αναλυτές αναθεώρησαν προς τα πάνω τις εκτιμήσεις τους για τα κέρδη από το φυσικό αέριο μετά την ανακοίνωση των συναλλαγών της Exxon, η οποία έδειξε ότι η εταιρεία επωφελήθηκε από τις υψηλότερες τιμές της περιόδου, αντισταθμίζοντας την πτώση του αργού.

Προ των πυλών οι φόροι

Αυτά είναι καλά νέα για τους μετόχους, αλλά θα μπορούσαν να προσθέσουν πολιτική πίεση στις εταιρείες.
Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ήδη επιβάλει φόρο έκτακτης εισφοράς στους παραγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου νωρίτερα φέτος και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρότεινε τη δική της εισφορά τον Σεπτέμβριο.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Shell, Ben van Beurden, ο οποίος δήλωσε πρόσφατα ότι οι εταιρείες ενέργειας θα πρέπει να πληρώσουν περισσότερους φόρους για να βοηθήσουν τις κυβερνήσεις να προστατεύσουν τους φτωχότερους ανθρώπους από τους λογαριασμούς ενέργειας.
Στις ΗΠΑ, ο πρόεδρος Joe Biden κάλεσε την περασμένη εβδομάδα τις ενεργειακές εταιρείες να επενδύσουν τα κέρδη τους σε νέα παραγωγή αντί να δίνουν περισσότερα μετρητά στους μετόχους.
"Δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείτε τα κέρδη σας για την επαναγορά μετοχών ή για μερίσματα", δήλωσε.
"Όχι τώρα, όχι ενώ μαίνεται ένας πόλεμος".
Στο παρελθόν, οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες έχουν πράγματι επενδύσει σε νέα παραγωγή σε περιόδους άνθησης, αλλά οι αποφάσεις αυτές πολύ συχνά τους γύριζαν μπούμερανγκ όταν οι τιμές μειώνονταν.
Πριν η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία προκαλέσει την τρέχουσα ενεργειακή κρίση, οι εταιρείες δέχονταν επίσης πιέσεις να περιορίσουν τις δαπάνες για ορυκτά καύσιμα και να επικεντρωθούν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Αυτό σημαίνει ότι οι εταιρείες επιδεικνύουν αυτοσυγκράτηση, προτιμώντας να αποπληρώσουν το χρέος παρά να ξοδέψουν τα μετρητά τους σε νέες προμήθειες.
"Θα πρέπει πάντα να είμαστε προσεκτικοί στο να λέμε ότι αυτή τη φορά είναι διαφορετικά, αλλά σίγουρα είναι διαφορετικά αυτή τη φορά", δήλωσε ο Oswald Clint, αναλυτής της Sanford C Bernstein.
Είναι απίθανο η Exxon και η Chevron να ικανοποιήσουν το αίτημα του Biden, αν και μπορεί να μην συνεχίσουν τις επανειλημμένες αυξήσεις μερισμάτων και επαναγορών που παρατηρήθηκαν κατά το τελευταίο έτος, σύμφωνα με τον Paul Cheng, αναλυτή της Scotiabank με έδρα τη Νέα Υόρκη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης