Τελευταία Νέα
Διεθνή

JP Morgan: Οδεύουμε σε ύφεση - Αλλά καλύτερα μια βαθιά ύφεση, παρά στασιμοπληθωρισμός

JP Morgan: Οδεύουμε σε ύφεση - Αλλά καλύτερα μια βαθιά ύφεση, παρά στασιμοπληθωρισμός
Κατά τον Pinto, η τιθάσευση του καλπάζοντος πληθωρισμού που βρίσκεται σε υψηλά 40 ετών πρέπει να παραμείνει η κορυφαία προτεραιότητα της Fed, ακόμη και αν η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ πυροδοτήσει μια ύφεση
Σχετικά Άρθρα

Ο πρόεδρος της JPMorgan Chase, Daniel Pinto, ένωσε τη φωνή του με τις φωνές ενός μεγάλου μέρους στελεχών της Wall Street που προβλέπουν ότι η αμερικανική οικονομία θα περάσει σε ύφεση, καθώς η Fed προσπαθεί να θέσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό, προχωρώντας στις πιο γρήγορες αυξήσεις επιτοκίων των τελευταίων δεκαετιών.
Ο Pinto – που είναι επίσης και διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan – τόνισε ότι η τιθάσευση του καλπάζοντος πληθωρισμού που εξακολουθεί να βρίσκεται σε υψηλά 40 ετών θα πρέπει να παραμείνει η κορυφαία προτεραιότητα της Fed, ακόμη και αν η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ πυροδοτήσει τελικά μια ύφεση.
«Γι’ αυτό, όταν οι άνθρωποι λένε «η Fed υιοθετεί μια πολύ γερακίσια στάση, διαφωνώ», είπε ο Pinto, μιλώντας στο CNBC.
«Νομίζω ότι η επαναφορά του πληθωρισμού στα φυσιολογικά είναι πολύ σημαντική. Εάν προκαλέσει μια ελαφρώς βαθύτερη ύφεση για μια χρονική περίοδο, πρόκειται για ένα τίμημα που πρέπει να πληρώσουμε»
Το κορυφαίο στέλεχος της JP Morgan πρόσθεσε επίσης ότι είναι βασικό η Fed να μην επιτρέψει στον πληθωρισμό να εδραιωθεί στην οικονομία.
Εάν τα στελέχη της Fed προχωρήσουν σε πρόωρη μείωση των επιτοκίων, κινδυνεύουν να επαναλάβουν τα λάθη των δεκαετιών του 1970 και του 1980, όταν η οικονομία βρέθηκε παγιδευμένη σε ένα φαινομένο που είναι γνωστό ως «στασιμοπληθωρισμός», είπε.
Ο στασιμοπληθωρισμός είναι ο συνδυασμός οικονομικής στασιμότητας και υψηλού πληθωρισμού, που χαρακτηρίζεται από ραγδαία αύξηση των τιμών καταναλωτή καθώς και από υψηλή ανεργία.
Ο στασιμοπληθωρισμός αντιπροσωπεύει τόσο μεγάλο κίνδυνο για την οικονομία, που κατά τον Pinto, είναι πολύ πιθανό η Fed να κάνει λάθος και να γίνει υπερβολικά επιθετική.
Κατά την εκτίμησή του η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα αυξήσει το επιτόκιό της - που σήμερα βρίσκεται στο 3% με 3,5% στο 5%.
Ο Pinto είναι ο τελευταίος ηγέτης μεγάλης επιχείρησης που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου προβλέποντας επιδείνωση των οικονομικών προοπτικών των ΗΠΑ.
Έχουν προηγηθεί ο ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan, Jamie Dimon, ο ιδρυτής της Amazon, Jeff Bezos, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Tesla, Elon Musk, και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Goldman Sachs, David Salomon, που όλοι τους τις τελευταίες εβδομάδες εξέφρασαν την ανησυχία τους για το ότι οι ΗΠΑ οδηγούνται σε ύφεση ως αποτέλεσμα της επιθετικής αύξησης των επιτοκίων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης