Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πέφτουν οι υπογραφές στην ιστορική συμφωνία Ισραήλ - Λιβάνου για την οριοθέτηση των θαλασσίων τους συνόρων

Πέφτουν οι υπογραφές στην ιστορική συμφωνία Ισραήλ - Λιβάνου για την οριοθέτηση των θαλασσίων τους συνόρων
Στόχος της συμφωνίας που έκλεισε με τη διαμεσολάβηση των ΗΠΑ είναι να ανοίξει ο δρόμος για την εκμετάλλευση κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο
Σχετικά Άρθρα
Την ερχόμενη Πέμπτη 27/10/22 το Ισραήλ θα υπογράψει τη συμφωνία για την οριοθέτηση των θαλασσίων συνόρων με τον Λίβανο, η οποία ήταν αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων που έγιναν μεταξύ των δύο χωρών υπό την αιγίδα της Ουάσινγκτον, δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Yair Lapid.
«Την Πέμπτη θα υπογράψουμε την ιστορική συμφωνία με τον Λίβανο. Το Ισραήλ θα γίνει στο εγγύς μέλλον ένας σημαντικός προμηθευτής φυσικού αερίου στην Ευρώπη», δήλωσε ο Lapid κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε στο Τελ Αβίβ με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Mark Rute, σύμφωνα με δελτίο Τύπου.
Δημοσιεύματα τονίζουν ότι η υπογραφή την Πέμπτη πιθανόν να γίνει στη Νακούρα, μια πόλη στο νότιο Λίβανο που συνορεύει με το Ισραήλ, όπου εδρεύει η Προσωρινή Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών (UNIFIL).
Ενώ ο Lapid  επιβεβαίωσε την ημερομηνία υπογραφής της συμφωνίας, δεν διευκρίνισε τους όρους υπογραφής του κειμένου.
Ο ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης Benjamin Netaniahu, που διεξάγει προεκλογική εκστρατεία εναντίον του Lapid ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 1ης Νοεμβρίου, έχει επικρίνει τη συμφωνία με τον Λίβανο και έχει επίσης ζητήσει να υποβληθεί προς έγκριση στην Κνεσέτ (ισραηλινή Βουλή) ή να διεξαχθεί δημοψήφισμα.
Πολυάριθμες ακροδεξιές οργανώσεις είχαν καταθέσει τέσσερις προσφυγές στο Ανώτατο Δικαστήριο κατά της συμφωνίας, υποστηρίζοντας συγκεκριμένα ότι αυτή θα έπρεπε να λάβει την υποστήριξη του Κοινοβουλίου τη στιγμή που η κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Lapid έχασε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, οδηγώντας σε διεξαγωγή εκλογών.
Όμως, το πρωί της Κυριακής, τρεις δικαστές από το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ «αποφάσισαν ομόφωνα να απορρίψουν αυτές τις τέσσερις προσφυγές», αποφαίνοντας ότι η συμφωνία δεν χρειαζόταν το πράσινο φως από το Κοινοβούλιο, αλλά μόνο από την κυβέρνηση.
Η ισραηλινή κυβέρνηση πρόκειται να πραγματοποιήσει ειδική συνεδρίαση την Πέμπτη στις 10:30 π.μ. (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) στο γραφείο του πρωθυπουργού στην Ιερουσαλήμ, δήλωσαν αξιωματούχοι στο Γαλλικό πρακτορείο.
Μετά από εντατικές έμμεσες διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα των ΗΠΑ, το Ισραήλ και ο Λίβανος ανακοίνωσαν νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι κατέληξαν σε μια συμφωνία για την οριοθέτηση των θαλασσίων συνόρων μεταξύ αυτών των δύο γειτόνων, που επισήμως βρίσκονται σε πόλεμο, και για την άρση των εμποδίων στην εκμετάλλευση κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο.
Με βάση τη συμφωνία, το υπεράκτιο κοίτασμα φυσικού αερίου Καρίς θα ελέγχεται από το Ισραήλ και αυτό του Κανά, που βρίσκεται πιο βορειοανατολικά, από τον Λίβανο.
Αλλά καθώς ένα μέρος του κοιτάσματος αυτού περνά τη μελλοντική γραμμή οριοθέτησης, το Ισραήλ θα λαμβάνει μέρος των μελλοντικών εσόδων από την εκμετάλλευση του Κανά.
Η εκμετάλλευση του κοιτάσματος Καρίς θα επιτρέψει στο Ισραήλ να αυξήσει την παραγωγή φυσικού αερίου του και έτσι να ενισχύσει τις παραδόσεις του μέσω αγωγών στην Αίγυπτο, για να το υγροποιεί στη συνέχεια και να το μεταφέρει με πλοία στην Ευρώπη, η οποία επιδιώκει να διαφοροποιήσει τις πηγές εφοδιασμού της.
Επί του παρόντος, το Ισραήλ εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματα Ταμάρ και Λεβιάθαν στην ανατολική Μεσόγειο και έχει δηλώσει ότι θέλει να ξεκινήσει γρήγορα την παραγωγή στο Καρίς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης