Τελευταία Νέα
Διεθνή

O Erdogan αγνοεί πλήρως τις κυρώσεις της Δύσης – Αφού τα «βρήκε» με τον Putin, συμφώνησε με το Ιράν

O Erdogan αγνοεί πλήρως τις κυρώσεις της Δύσης – Αφού τα «βρήκε» με τον Putin, συμφώνησε με το Ιράν
Σύμφωνα με τον Τούρκο αξιωματούχο Mohammad Reza Julaei, επικεφαλής των επιχειρήσεων αποστολής στην National Iranian Gas Company (NIGC), οι δύο πλευρές κατέληξαν σε μια νέα συμφωνία για την ενίσχυση των εξαγωγών φυσικού αερίου από το Ιράν προς την Τουρκία

Την πλήρη περιφρόνησή του απέναντι στις αποφάσεις της δυτικής διπλωματίας δείχνει με τις αποφάσεις και τις ενέργειές του ο Tούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan.
Μετά τις συμφωνίες που συνήψε με τη Ρωσία, οι οποίες φιλοδοξεί πως θα καταστήσουν την Τουρκία ενεργειακό κόμβο, η Άγκυρα κατέληξε σε νέα συμφωνία με το Ιράν.
Σύμφωνα με τον Τούρκο αξιωματούχο Mohammad Reza Julaei, επικεφαλής των επιχειρήσεων αποστολής στην National Iranian Gas Company (NIGC), οι δύο πλευρές κατέληξαν σε μια νέα συμφωνία για την ενίσχυση των εξαγωγών φυσικού αερίου από το Ιράν προς την Τουρκία, με τις τεχνικές πτυχές της διαδικασίας να ολοκληρώνονται τους επόμενες έξι μήνες, σύμφωνα με το ιρανικό κρατικό πρακτορείο IRNA.
«Σύμφωνα με τη συμφωνία, όλες οι τεχνικές, επιχειρησιακές και εκτελεστικές δραστηριότητες εξαγωγής φυσικού αερίου προς την Τουρκία θα πραγματοποιηθούν τους επόμενους έξι μήνες με τον συντονισμό και των δύο μερών», φέρεται να είπε ο Julaei.
Η συμφωνία αποκαλύφθηκε μετά από συνάντηση μεταξύ αξιωματούχων του κρατικού εισαγωγέα ενέργειας της Τουρκίας BOTAS και της NIGC.
Ως μέρος της συμφωνίας, η Τουρκία και το Ιράν θα συντονίσουν τα επιχειρησιακά και επισκευαστικά σχέδια, την ανακαίνιση, την προστασία και την επίστρωση των αγωγών αλλά και πολλά άλλα θέματα που σχετίζονται με την εξαγωγή φυσικού αερίου, είπε ο Julaei.
Το Ιράν είναι μεταξύ των σημαντικότερων πηγών φυσικού αερίου της Τουρκίας, εκτός από τη Ρωσία και το Αζερμπαϊτζάν.
Η Τουρκία εισάγει επίσης υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) από το Κατάρ, τη Νιγηρία, τη Νορβηγία, την Αλγερία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το Ιράν εξάγει περίπου 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην Τουρκία ετησίως, σύμφωνα με μια 25ετή συμφωνία που υπογράφηκε το 2001.
Υπενθυμίζεται ότι το Ιράν τελεί υπό τις κυρώσεις των ΗΠΑ.
«Καταργήστε αυτές τις κυρώσεις... αν θέλετε να πέσουν οι τιμές, καταργήστε τα εμπάργκο στις χώρες που θα προσφέρουν τα προϊόντα τους στην αγορά», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης