Τελευταία Νέα
Διεθνή

One River Asset Management: Μια εντελώς έκτακτη περίοδος τελειώνει - Ο Macron το... γνωρίζει πολύ καλά αυτό, το ίδιο όμως και ο Xi Xiping

One River Asset Management: Μια εντελώς έκτακτη περίοδος τελειώνει - Ο Macron το... γνωρίζει πολύ καλά αυτό, το ίδιο όμως και ο Xi Xiping
Αυτό το νέο περιβάλλον λειτουργίας είναι εντελώς ξένο για κάθε επενδυτή που ζει σήμερα

«Η οικονομία της Βόρειας Αμερικής κάνει επιλογές για χάρη της ελκυστικότητας, τις οποίες σέβομαι, αλλά δημιουργούν διπλά πρότυπα», είπε ο Macron, με τη Γαλλική ελπίδα του για Ελευθερία, Ισότητα και Αδελφότητα να χάνεται γράφει σε άρθρο άποψης του ο Eric Peters, CIO της One River Asset Management
«Επιπλέον, επιτρέπουν την κρατική βοήθεια που φτάνει έως και το 80% σε ορισμένους τομείς, ενώ εδώ είναι απαγορευμένη -- έχετε διπλά μέτρα και μέτρα», πρόσθεσε ο Γάλλος Πρόεδρος. 
«Αυτό οφείλεται στην ειλικρίνεια του διατλαντικού εμπορίου».
Αλλά φυσικά, το εμπόριο δεν είναι ούτε ειλικρινές ούτε ανειλικρινές. Το εμπόριο είναι εμπόριο. Ή τουλάχιστον, το ελεύθερο εμπόριο είναι ελεύθερο εμπόριο. 
Είναι μια συμφωνία μεταξύ δύο μερών να ανταλλάξουν ένα αγαθό με ένα άλλο σε μια αμοιβαία συμφωνημένη τιμή -- έτσι ξεκαθαρίζουν οι αγορές.
Ο Macron κάλεσε τόσο τις ΗΠΑ όσο και τη Νορβηγία ότι αποκομίζουν «τα πραγματικά υπερκέρδη» από τις εξαγωγές ενέργειας τους, επωφελούμενοι από τα «μη δεδουλευμένα εισοδήματα του γεωπολιτικού πολέμου».
Και χωρίς αμφιβολία, αυτό είναι αλήθεια.
Σε περιόδους αυξανόμενων συγκρούσεων, τα έθνη που ελέγχουν στρατηγικά ζωτικής σημασίας περιουσιακά στοιχεία κερδίζουν με μεγάλους τρόπους. 
Η Γαλλία ελέγχει λίγους. Οι ΗΠΑ ελέγχουν πολλούς. 
Αλλά από τον τελευταίο παγκόσμιο πόλεμο, η παγκόσμια εγγύηση ασφάλειας της Αμερικής ισοπέδωσε τους όρους ανταγωνισμού για να επιτρέψει στα έθνη με λίγα ή και καθόλου στρατηγικά ζωτικά στοιχεία να ευημερήσουν παρόλα αυτά, συμμετέχοντας στη διαρκώς εμβάθυνση της παγκοσμιοποίησης, της εξειδίκευσης, της ολοκλήρωσης.
Αυτή η περίοδος ήταν μια ιστορική ανωμαλία, εντελώς ασυνήθιστη. Και τελειώνει.
Ο Macron το ξέρει αυτό. Όπως και ο Xi Jinping, με ανεπαρκή εγχώρια ενέργεια για να τροφοδοτήσει την οικονομία του, πολύ λίγα εγχώρια τρόφιμα για να ταΐσει τους ανθρώπους του και τώρα αντιμετωπίζει νέους περιορισμούς στις στρατηγικά ζωτικής σημασίας αμερικανικές εξαγωγές τεχνολογίας.
Στην πραγματικότητα, κάθε ηγέτης στον πλανήτη το γνωρίζει τώρα.
Ακόμη και εκείνοι που προσκολλώνται απεγνωσμένα στην ελπίδα ότι δεν είναι έτσι.
Αυτό το νέο περιβάλλον λειτουργίας είναι εντελώς ξένο για κάθε επενδυτή που ζει σήμερα. 
Άρα, πρέπει να απαγκιστρωθούμε από ένα παρελθόν που δεν υπάρχει πια και να προχωρήσουμε με ανοιχτά μυαλά, καταλήγει ο CIO της One River Asset Management.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης