Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Μολδαβία στο σκοτάδι, με δεκάδες διακοπές ρεύματος - Η Υπερδνειστερία μείωσε κατά το ήμισυ τις προμήθειες ηλεκτρικής ενέργειας

Η Μολδαβία στο σκοτάδι, με δεκάδες διακοπές ρεύματος - Η Υπερδνειστερία μείωσε κατά το ήμισυ τις προμήθειες ηλεκτρικής ενέργειας
Η μείωση στο μισό της παροχής ρεύματος από το Cuciurgan στην Υπερδνειστερία βάθυνε το έλλειμμα ηλεκτρικής ενέργειας της Μολδαβίας
Σχετικά Άρθρα

Ο σταθμός ηλεκτροπαραγωγής MoldGRES στην αυτονομιστική περιοχή της Υπερδνειστερίας της Μολδαβίας μείωσε στο μισό την παραγωγή και την προμήθεια του από τις 24 Οκτωβρίου, αφού οι αυτονομιστικές αρχές κήρυξαν κατάσταση έκτακτης ανάγκης επικαλούμενη τη μείωση κατά 30% του όγκου φυσικού αερίου που στέλνει η Gazprom στη Μολδαβία από την 1η Οκτωβρίου. 
Η ηλεκτρική ενέργεια από το MoldGRES καλύπτει τώρα μόλις το 27% της κατανάλωσης στο τμήμα της Μολδαβίας που βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Κισινάου, από 70% προηγουμένως. 
Οι αρχές υποστηρίζουν ότι το σύστημα είναι υπό έλεγχο, αλλά το μέγεθος του ελλείμματος που πρέπει να καλυφθεί από την αγορά spot είναι τόσο μεγάλο που η αποφυγή προσωρινών μπλακ άουτ θα είναι πρόκληση. 
Σχολιάζοντας τα βήματα που πρέπει να γίνουν, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Spinu είπε ότι η Μολδαβία θα υπογράψει περισσότερα συμβόλαια εισαγωγής, θα μεταφέρει περισσότερο φυσικό αέριο (από τις περιορισμένες προμήθειες) στη MoldGRES και θα αναζητήσει τρόπους μείωσης της κατανάλωσης.
Η Υπερδνειστερία έκλεισε το χαλυβουργείο (την κύρια πηγή εισοδήματος των αυτονομιστών) και το εργοστάσιο τσιμέντου, προκειμένου να μοιραστεί το φυσικό αέριο μεταξύ των νοικοκυριών, των κοινωνικών ιδρυμάτων και του εργοστασίου ηλεκτροπαραγωγής MoldGRES. Το εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής φέρεται να διαθέτει επίσης αποθέματα άνθρακα, αλλά οι αυτονομιστικές αρχές κατέστησαν σαφές ότι προορίζονται μόνο για εσωτερική κατανάλωση και μόνο όταν δεν υπάρχει καθόλου φυσικό αέριο.
Η μείωση στο μισό της παροχής ρεύματος από το Cuciurgan στην Υπερδνειστερία βάθυνε το έλλειμμα ηλεκτρικής ενέργειας της Μολδαβίας κατά τη διάρκεια της ημέρας (7 π.μ. έως 11 μ.μ.) σε 284 MW, ή περίπου το ένα τρίτο των συνολικών αναγκών της χώρας, σύμφωνα με εκτιμήσεις της κρατικής εταιρείας Energocom, του φορέα που είναι υπεύθυνος για τις συμβάσεις. εξουσία στο εξωτερικό. 
Η δυναμικότητα μεταφοράς από τη Ρουμανία είναι μόνο 235 MW, ακόμη και μετά από πρόσφατη αναβάθμιση. 
Επιπλέον, η ηλεκτρική ενέργεια που εισάγεται από την αγορά spot (στη Ρουμανία ή μια χώρα συγχρονισμένη με τη Ρουμανία) θα είναι πολύ ακριβή. Η Hidroelectrica ήδη παραδίδει ηλεκτρική ενέργεια στο πλαίσιο διμερούς σύμβασης στην ανώτατη τιμή (90 ευρώ ανά MWh έως τα τέλη Οκτωβρίου), σύμφωνα με πληροφορίες με ρυθμό 100 MW. Ωστόσο, η Spinu δεν ανακοίνωσε κανέναν άλλο προμηθευτή εκτός από τη Ρουμανία σχολιάζοντας τα συμπληρωματικά 100 MW (πιθανότατα, συμπληρωματική δυναμικότητα μεταφοράς, σε αντίθεση με την ισχύ που έχει ανατεθεί). 
Ο σταθμός ηλεκτροπαραγωγής στην Υπερδνειστερία, που ελέγχεται από τον ρωσικό όμιλο Inter RAO, θα μειώσει περαιτέρω τις παραδόσεις ηλεκτρικής ενέργειας από την 1η Νοεμβρίου, εκτός εάν η Gazprom παράσχει περισσότερο αέριο στη Μολδαβία, δήλωσε ο ηγέτης των αυτονομιστών Vadim Krasnoselsky. 
Προηγουμένως, ισχυρίστηκε ότι η Gazprom υπονοούσε μείωση 40% στις προμήθειες φυσικού αερίου στη Μολδαβία από την 1η Νοεμβρίου.
Στο πλαίσιο της κατάστασης συναγερμού στο ενεργειακό σύστημα, που ισχύει ήδη στη Μολδαβία, οι δύο εταιρείες διανομής ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα δικαιούνται να αποσυνδέσουν τους χρήστες εάν τους ζητηθεί να προσαρμοστούν σε περιορισμένους πόρους και παραδόσεις. 
Εάν είναι δυνατόν, οι καταναλωτές θα ενημερωθούν εκ των προτέρων, σχολίασε η Premier Distribution (μία από τις δύο εταιρείες διανομής). 

Οι σοβαρές ελλείψεις 

Η έλλειψη διαφάνειας της Gazprom σχετικά με τις μελλοντικές της προμήθειες έχει ήδη προκαλέσει ανησυχία στις αρχές του Κισινάου, οι οποίες πρέπει να βρουν προμηθευτές για πάνω από το 40% της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας σε σύντομο χρονικό διάστημα, πέρα ​​από το 30% που έμεινε ακάλυπτο μετά την αναστολή των εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από την Ουκρανία στις 11 Οκτωβρίου. 
Παρά τη μακροχρόνια υποστήριξη της Μόσχας για την Υπερδνειστερία, ο ηγέτης των αυτονομιστών Krasnoselsky ισχυρίζεται ότι η Gazprom δεν ενημέρωσε εκ των προτέρων την Tiraspol για τη διακοπή της παροχής φυσικού αερίου από την 1η Οκτωβρίου, οπότε υπέγραψαν τη σύμβαση ηλεκτρικής ενέργειας με την Energocom της Μολδαβίας με βάση τις ποσότητες φυσικού αερίου που είχαν υποσχεθεί στο πλαίσιο του σύμβαση.
Αυτό είναι εύλογο, αν υποτεθεί ότι σκοπός της Gazprom ήταν να αυξήσει την αβεβαιότητα μεταξύ των δύο πλευρών στη Μολδαβία, οι οποίες μέχρι στιγμής έχουν αποφύγει την άμεση αντιπαράθεση. 
Στο ίδιο σημείωμα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Moldovagaz Vadim Ceban ισχυρίστηκε ότι η Gazprom (ο κύριος μέτοχος της) δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμη τα ποσά φυσικού αερίου που θα παραδοθούν τον Νοέμβριο (εάν υπάρχουν).
Η ικανότητα μεταφοράς από τη Ρουμανία στη Μολδαβία φέρεται να αυξήθηκε από 135 MW σε 235 MW. Ωστόσο, η εύρεση προμηθευτών θα είναι προβληματική (εκτός από δαπανηρή), καθώς αυτό γίνεται ολοένα και πιο προβληματικό και για τις ρουμανικές εταιρείες. Η Hidroelectrica φέρεται να προσφέρθηκε εθελοντικά για ένα πρώτο διμερές συμβόλαιο με την Energocom της Μολδαβίας (σε επιδοτούμενη τιμή 90 ευρώ ανά MWh), από τις 14 Οκτωβρίου, αλλά πολλοί Ρουμάνοι παραγωγοί δεν μπορούν να το αντέξουν οικονομικά.
 
Η Energocom θα πρέπει να αγοράσει από την κεντρική αγορά της Ρουμανίας, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς της επόμενης ημέρας, προκειμένου να εισάγει ηλεκτρική ενέργεια στη Μολδαβία, και αυτό σίγουρα θα αυξήσει τη μέση τιμή ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται στη Μολδαβία.
Μια εβδομάδα νωρίτερα, η Ουκρανία διέκοψε την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στη Μολδαβία, η οποία εκείνη την εποχή ήταν σχεδόν το 30% της κατανάλωσης της Μολδαβίας. 
Η Hidroelectrica της Ρουμανίας αντικατέστησε γρήγορα τους Ουκρανούς προμηθευτές σε λογικές τιμές, παρέχοντας ηλεκτρική ενέργεια με ρυθμό έως και 100 MW στις 14 Οκτωβρίου και 135 MW λίγες μέρες αργότερα (τα ακριβή ποσά ή οι όροι της σύμβασης δεν αποκαλύφθηκαν). 
Από τις 24 Οκτωβρίου, η Ρουμανία θα διαθέσει ηλεκτρική ενέργεια με ρυθμό 235 MW, ανακοίνωσε ο Spinu. 
Για σύγκριση, η ίδια η Μολδαβία μπορεί να παράγει έως και 100 MW στους σταθμούς συνδυασμένης παραγωγής θερμότητας και στη μικρή ομάδα υδροηλεκτρικής ενέργειας. Η MoldGRES μπορεί να παράγει με ρυθμό 600 MW (από τοπική κατανάλωση και εξαγωγή στη Μολδαβία) με το φυσικό αέριο που λαμβάνει αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με εκτιμήσεις της FEE Nord, της άλλης εταιρείας διανομής ηλεκτρικής ενέργειας στη Μολδαβία, εκτός από την Premier Energy.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης