Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η άγνωστη επιστολή του Ολλανδού κεντρικού τραπεζίτη Knot που πάγωσε την ΕΚΤ - Οι ζημίες και το -45% της NBB

Η άγνωστη επιστολή του Ολλανδού κεντρικού τραπεζίτη Knot που πάγωσε την ΕΚΤ - Οι ζημίες και το -45% της NBB
Για να απορροφήσουν τις ζημίες των κεντρικών τους τραπεζών, οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι κινδυνεύουν να πληρώσουν δεκάδες ή και εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως
Οι ιδιωτικές τράπεζες παίρνουν δισεκατομμύρια από την ΕΚΤ και οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι θα πληρώσουν τον λογαριασμό.
Αυτός είναι ο νέος φόβος για τις ευρωπαϊκές αγορές, μετά και τη διαρροή της επιστολής του επικεφαλής της ολλανδικής κεντρικής τράπεζας, ο οποίος τον Σεπτέμβριο έγραψε την πιο αξιοσημείωτη ανάλυση της καριέρας του: ανέφερε ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ θα οδηγήσουν σε ζημίες για την De Nederlandsche Bank (DNB) για πρώτη φορά από το 1932.
Αρκετές χώρες σε ολόκληρη την ευρωζώνη αντιμετωπίζουν παρόμοιο πρόβλημα.
Για να απορροφήσουν τις ζημίες των κεντρικών τους τραπεζών, οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι κινδυνεύουν να πληρώσουν δεκάδες ή και εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.
Εν τω μεταξύ, οι ιδιωτικές τράπεζες λαμβάνουν το ίδιο ποσό χωρίς να χρειάζεται να κάνουν τίποτα σε αντάλλαγμα.
Η ΕΚΤ είναι τώρα έτοιμη να λάβει μια κρίσιμη πολιτική απόφαση που θα καθορίσει αν δισεκατομμύρια χρήματα των φορολογουμένων θα εισρεύσουν και πάλι στον τραπεζικό τομέα.

Ο πανικός του Βελγίου

Στις 20 Σεπτεμβρίου 2022, το διοικητικό συμβούλιο της Nationale Bank van België (NBB) έπεσε σε πανικό.
Η βελγική κεντρική τράπεζα ανήκει κατά το ήμισυ στο κράτος και κατά το ήμισυ σε ιδιώτες μετόχους.
Σε αντίθεση με τις περισσότερες άλλες κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης, οι μετοχές της NBB διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο Euronext στις Βρυξέλλες.
Επομένως, η κεντρική τράπεζα έχει μια αγοραία αξία και αυτή η αξία κατέρρευσε ξαφνικά.
Την επόμενη ημέρα, εν αναμονή ενός δελτίου τύπου από εκπροσώπους της βελγικής κεντρικής τράπεζας, η διαπραγμάτευση των μετοχών της NBB ανεστάλη προσωρινά.
Μόλις συνεχίστηκε η διαπραγμάτευση, η αξία των μετοχών της NBB μειώθηκε ακόμη περισσότερο: μέσα σε λίγες μόνο ημέρες, η τιμή της μετοχής έπεσε από τα 1.600 στα 860 ευρώ.
Το δελτίο τύπου της NNB κατέστησε σαφές στην πρώτη κιόλας πρόταση τι προκάλεσε την ξαφνική πτώση της τιμής της μετοχής: "Η Nationale Bank van België έλαβε γνώση της επιστολής του κ. Klaas Knot, προέδρου της De Nederlandsche Bank, προς την κ. Sigrid Kaag, υπουργό Οικονομικών της Ολλανδίας, με θέμα "επιστολή σχετικά με την κεφαλαιακή θέση της DNB", η οποία δημοσιεύθηκε χθες στην ιστοσελίδα της DNB".
Δεν ήταν η βελγική κεντρική τράπεζα, αλλά η αντίστοιχη ολλανδική που είχε προκαλέσει τον πανικό.

Τι είχε συμβεί;

Στις 9 Σεπτεμβρίου, ο πρόεδρος της De Nederlandsche Bank, Klaas Knot, απέστειλε επιστολή στην Ολλανδή υπουργό Οικονομικών, Sigrid Kaag.
Στις 20 Σεπτεμβρίου, η DNB δημοσίευσε την επιστολή στην ιστοσελίδα της.
Τα νέα της σχετικά με τη νομισματική κατάσταση στην ευρωζώνη ήταν τόσο συνταρακτικά που σόκαραν τους ιδιώτες μετόχους της βελγικής κεντρικής τράπεζας.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να κάνουν κάτι που το κράτος - το οποίο είναι ο μοναδικός μέτοχος της κεντρικής τράπεζας σε άλλες χώρες του ευρώ - δεν μπορεί να κάνει: αποφάσισαν να πουλήσουν τις μετοχές τους.

Η επιστολή του Knot

Τι ήταν αυτό στην επιστολή του Knot που τρόμαξε τόσο πολύ τους Βέλγους μετόχους;
Ήταν μια προειδοποίηση για τα κέρδη: "Ο σημερινός υψηλός πληθωρισμός δεν είχε προβλεφθεί και συνεπώς καθιστά αναγκαία τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.
Αυτό θα οδηγήσει σε αυξήσεις των επιτοκίων και επακόλουθες ζημίες για την DNB.
"Στην ουσία αυτό σήμαινε ότι η ΕΚΤ αποφάσισε ότι οι εθνικές κεντρικές τράπεζες έπρεπε να πληρώνουν υψηλότερα επιτόκια στις ιδιωτικές τράπεζες απ' ό,τι περίμενε η DNB.
Οι Βέλγοι ομόλογοι της Knot είχαν παραμείνει σιωπηλοί σχετικά με τα παρόμοια προβλήματα που αντιμετώπιζαν, αλλά η δημοσίευση της επιστολής της DNB τους έθεσε προ των ευθυνών τους.
Η NBB αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι "με βάση τα πιο πρόσφατα σενάρια κινδύνου" η τράπεζα ανέμενε και αυτή ζημίες, προσθέτοντας: "Η ανάλυση κινδύνου δείχνει ότι οι απώλειες θα αυξηθούν περαιτέρω τα επόμενα χρόνια".
Το πρόβλημα αυτό δεν περιορίζεται στο Βέλγιο και στην Ολλανδία, αλλά θα επηρεάσει όλες τις χώρες της ευρωζώνης.
Είναι η πρώτη φορά από τη Μεγάλη Ύφεση της δεκαετίας του 1930 που πολλές κεντρικές τράπεζες θα έχουν ζημίες.

Η εκρηκτική αύξηση των αποθεματικών

Οι απώλειες προέρχονται από την εκρηκτική αύξηση των αποθεματικών των κεντρικών τραπεζών, λόγω της λεγόμενης πολιτικής ποσοτικής χαλάρωσης (QE).
Επειδή τα επιτόκια δεν μπορούσαν να μειωθούν περαιτέρω και για να αντιμετωπιστεί η απειλή του αποπληθωρισμού, οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης αγόραζαν κάθε μήνα δεκάδες δισεκατομμύρια (που κυμαίνονταν από 20 έως 120 δισεκατομμύρια) κρατικά και εταιρικά ομόλογα.
Αυτό το έκαναν μέσω των λεγόμενων προγραμμάτων αγοράς περιουσιακών στοιχείων, τα οποία χρηματοδοτούνταν από τα αποθεματικά της κεντρικής τράπεζας, το διατραπεζικό χρήμα που δημιουργεί η ίδια η κεντρική τράπεζα.
Επιπλέον, οι ιδιωτικές τράπεζες είχαν τη δυνατότητα να δανείζονται τα αποθεματικά της κεντρικής τράπεζας πολύ φθηνά, μέσω στοχευμένων πράξεων πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (TLTRO).
Μερικές φορές μάλιστα έπαιρναν χρήματα για τα δάνεια αυτά, καθώς τα δάνεια είχαν αρνητικό επιτόκιο για παρατεταμένες χρονικές περιόδους.
Ανεπίσημα, οι τραπεζίτες ακούγονταν συχνά να αποκαλούν αυτά τα TLTROs "δώρο από την κεντρική τράπεζα".
Οι ευρωπαϊκές ιδιωτικές τράπεζες έκαναν άφθονη χρήση αυτού του δωρεάν χρήματος: επί του παρόντος, υπάρχουν στους ισολογισμούς τους εξαιρετικά φθηνά μακροπρόθεσμα δάνεια αξίας περίπου 2200 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Τα 2.200 δισεκατομμύρια ευρώ σε αποθεματικά που δανείστηκαν οι ευρωπαϊκές τράπεζες μέσω των TLTROs έρχονται να προστεθούν στα αυξημένα αποθεματικά τους λόγω των προγραμμάτων αγοράς περιουσιακών στοιχείων.
Ως αποτέλεσμα, τα συνολικά αποθεματικά αυτών των ιδιωτικών τραπεζών έχουν εκτοξευθεί: από 235 δισ. ευρώ το 2015 σε σχεδόν 4.000 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2022.

Από τα κέρδη στις ζημίες

Μέχρι πριν από λίγους μήνες, όταν τα επιτόκια ήταν ακόμη αρνητικά, αυτό το βουνό αποθεματικών δεν επηρέαζε αρνητικά την κερδοφορία των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης.
Ενώ οι ιδιωτικές τράπεζες μπορούσαν να δανείζονται φθηνά μέσω των TLTROs, έπρεπε επίσης να πληρώνουν στις κεντρικές τράπεζες αρνητικό επιτόκιο για τα κεντρικά τους αποθεματικά.
Αυτό παρείχε στις εθνικές κεντρικές τράπεζες μια πηγή εσόδων.
Η ΕΚΤ αύξησε τώρα το επιτόκιο για τα περισσότερα από αυτά τα αποθεματικά στο 0,75%, με την ιδέα ότι οι τράπεζες θα μετακυλίσουν απλώς αυτές τις αυξήσεις των επιτοκίων στον πελάτη.
Αυτό θα καθιστούσε την αποταμίευση πιο ελκυστική, τον δανεισμό πιο ακριβό και τις επενδύσεις λιγότερο κερδοφόρες - με στόχο την αποθάρρυνση των δαπανών και συνεπώς την ανάσχεση του πληθωρισμού.
Αλλά καθώς τα επιτόκια πολιτικής αυξήθηκαν, η πλεονάζουσα ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα έγινε ξαφνικά στοιχείο κόστους: η κεντρική τράπεζα πληρώνει πλέον στις ιδιωτικές τράπεζες τόκο 0,75% για τα πλεονάζοντα αποθεματικά τους.
Εν τω μεταξύ, τα έσοδα από τους τόκους των κρατικών και εταιρικών ομολόγων που απέκτησαν οι κεντρικές τράπεζες μέσω των προγραμμάτων αγοράς περιουσιακών στοιχείων παραμένουν ελάχιστα.
Εξάλλου, οι τίτλοι αυτοί χρονολογούνται από την περίοδο των αρνητικών επιτοκίων.
Η DNB αναμένει απώλειες συνολικού ύψους 9 δισεκατομμυρίων ευρώ για την περίοδο 2023-2026.
Ένας απλός υπολογισμός δείχνει ότι το κόστος για το δημόσιο θα μπορούσε να γίνει πολύ μεγαλύτερο.
Με το τρέχον επιτόκιο 0,75%, η DNB πληρώνει στις τράπεζες περίπου 1,6 δισεκατομμύρια ετησίως.
Εάν η ΕΚΤ αυξήσει το επιτόκιο πολιτικής βραχυπρόθεσμα στο 3% ή 5%, οι δαπάνες για τόκους επί των αποθεματικών θα αυξηθούν σε 6,5 ή ακόμη και 10,7 δισεκατομμύρια ετησίως.
Για τις κοινές ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες, τα αποθεματικά κοστίζουν ήδη 30 δισεκατομμύρια ετησίως.
Εάν το επιτόκιο αυξηθεί στο 3% ή 5%, οι κεντρικές μας τράπεζες θα χάσουν μεταξύ 120 και 200 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως.
Η ΕΚΤ δεν μπορεί να αποκαλύψει τα ακριβή στοιχεία, αλλά επιβεβαίωσε στο Follow the Money ότι "οι κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος θα αντιμετωπίσουν μείωση των καθαρών εσόδων τους, ακόμη και καθαρές ζημίες".
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι απώλειες της DNB και της Bundesbank είναι υψηλότερες του μέσου όρου, επειδή τήρησαν σκληρή στάση κατά τη διάρκεια της κρίσης του ευρώ.
Για το πρόγραμμα αγοράς του δημόσιου τομέα, οι κεντρικές τράπεζες του Βορρά δεν θέλησαν να μοιραστούν τον κίνδυνο μέσω της κλείδας κατανομής κεφαλαίων, η οποία χρησιμοποιείται κανονικά για την κατανομή του κινδύνου στις εθνικές τράπεζες εντός του ευρωπαϊκού κεντρικού τραπεζικού συστήματος.
Ως αποτέλεσμα, οι βόρειες κεντρικές τράπεζες κατέχουν τώρα ομόλογα με χαμηλότερα επιτόκια από τις κεντρικές τράπεζες των νότιων χωρών του ευρώ.
Για παράδειγμα, το επιτόκιο των ιταλικών και ισπανικών κρατικών ομολόγων είναι υψηλότερο από το επιτόκιο των ολλανδικών ή γερμανικών ομολόγων.
Εάν οι χώρες της Βόρειας Ευρώπης είχαν επιλέξει τον επιμερισμό του κινδύνου με άλλες χώρες του ευρώ, τα έσοδά τους από τόκους θα ήταν τώρα υψηλότερα.

Το λάθος των προβλέψεων

Οι κεντρικές τράπεζες παρουσιάζουν τις απώλειες σαν να αποτελούν πλήρη έκπληξη, αλλά η αύξηση των επιτοκίων ήταν ένα προβλέψιμο σενάριο.
Το 2021 η ΕΚΤ διενήργησε αναθεώρηση της στρατηγικής της νομισματικής της πολιτικής για πρώτη φορά από το 2003, αλλά δεν έλαβε υπόψη της τις συνέπειες της ταχείας αύξησης των επιτοκίων.
Ο Lex Hoogduin, καθηγητής χρηματοπιστωτικών αγορών στο Πανεπιστήμιο του Groningen και πρώην επικεφαλής της DNB, κάνει λόγο για "γκάφα".
'Όταν έχεις δημιουργήσει ένα τόσο μεγάλο ποσό αποθεματικών, πρέπει να σχεδιάζεις την αύξηση των επιτοκίων.
Δεν μπορείτε απλώς να υποθέσετε ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν χαμηλά για πάντα".
Σύμφωνα με τον ίδιο, τα στελέχη της ΕΚΤ απέτυχαν να εξετάσουν κριτικά τη δική τους πολιτική κατά την αναθεώρηση της στρατηγικής τους.
'Από αυτή την άποψη, ήταν σαν να είχαν χάσει την αντίληψή τους για την πραγματικότητα'.
Απαντώντας σε ερωτήσεις του Follow the Money, η ΕΚΤ δήλωσε ότι παρακολουθεί πολύ στενά τους κινδύνους που συνδέονται με τις πράξεις νομισματικής πολιτικής της.
'Οι εναπομείναντες κίνδυνοι γίνονται αποδεκτοί ως αναγκαίο κόστος για την εκπλήρωση της εντολής πολιτικής μας', ανέφερε.
Η ΕΚΤ αναφέρει ότι "το Ευρωσύστημα έχει δημιουργήσει τα τελευταία χρόνια χρηματοοικονομικά αποθέματα ασφαλείας, τα οποία λαμβάνουν έτσι υπόψη τους την πιθανή υλοποίηση χρηματοοικονομικών ζημιών".

Η διάσωση είναι μια επιλογή

Αυτά τα χρηματοοικονομικά αποθέματα ασφαλείας, ωστόσο, φαίνεται να είναι ανεπαρκή, τουλάχιστον για την ολλανδική κεντρική τράπεζα.
Στην επιστολή της προς το υπουργείο Οικονομικών, η DNB γράφει για τις αναμενόμενες ζημίες και ορίζει επίσης πώς το κράτος, ως μοναδικός μέτοχος, μπορεί να χρειαστεί να παρέμβει για να συμπληρώσει το κεφάλαιο της DNB.
Η εποπτική αρχή της τράπεζας δεν διαθέτει επαρκή κεφαλαιακά αποθέματα για να αντέξει αυτές τις ζημίες - υπό αυτή την έννοια, δεν συμμορφώθηκε με τις απαιτήσεις που επιβάλλει στις ιδιωτικές τράπεζες.
Αυτή τη φορά μπορεί να μην είναι οι εμπορικές τράπεζες που υπάγονται στην εποπτεία της, αλλά οι φύλακες του τραπεζικού τομέα που μπορεί να χρειαστεί να διασωθούν από τον φορολογούμενο.
Ωστόσο, η DNB δεν αναφέρει καμία από τις επιλογές πολιτικής που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προκειμένου να αποτρέψει τις εθνικές κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης να υποστούν τεράστιες απώλειες.
Με αυτόν τον τρόπο, αποσπά την προσοχή από το γεγονός ότι είναι απόφαση - και όχι δεδομένο - να πληρώσει ο φορολογούμενος το λογαριασμό για την αντισυμβατική νομισματική πολιτική τους.
Αν η ΕΚΤ επέλεγε μια διαφορετική στρατηγική, θα μπορούσε να αυξήσει τα επιτόκια για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό, χωρίς την ανάγκη δημόσιας διάσωσης των κεντρικών τραπεζών της Ευρώπης.

Ποιες επιλογές έχει η ΕΚΤ

Ας εξετάσουμε τις διαθέσιμες επιλογές πολιτικής.
Η αιτία των απωλειών των κεντρικών τραπεζών είναι προφανής: ένας συνδυασμός του μεγάλου ύψους των αποθεματικών και των τόκων που καταβάλλονται γι' αυτά.
Όταν τα επιτόκια αυξάνονται, το κόστος για ένα μεγάλο ποσό πλεοναζόντων αποθεματικών αυξάνεται ραγδαία.
Η προφανής λύση είναι να "σκουπιστεί" η πλεονάζουσα ρευστότητα.
Η κεντρική τράπεζα μπορεί να το κάνει αυτό πουλώντας τα κρατικά και εταιρικά ομόλογα που αγόρασε στις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Ενώ η ποσοτική χαλάρωση δημιουργεί αποθέματα της κεντρικής τράπεζας, η λεγόμενη ποσοτική σύσφιξη τα καταστρέφει.
Ωστόσο, αυτό θα οδηγούσε αμέσως σε μεγαλύτερες απώλειες για την κεντρική τράπεζα, καθώς η αξία των περισσότερων από αυτά τα ομόλογα έχει από τότε πέσει κάτω από την τιμή αγοράς τους.
Επιπλέον, η τεράστια προσφορά από τις κεντρικές τράπεζες θα ασκούσε περαιτέρω πίεση στην αγοραία αξία τους.
Στην περίπτωση αυτή, το επιτόκιο της αγοράς έναντι του οποίου χρηματοδοτούνται οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα αυξανόταν επίσης περαιτέρω.
Οι χώρες με υψηλό δημόσιο χρέος θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν άμεσα σοβαρά προβλήματα χρηματοδότησης.
Τα μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που κατέχουν ομόλογα (όπως τράπεζες, συνταξιοδοτικά ταμεία και ασφαλιστές) θα αντιμετώπιζαν επίσης μεγάλες απώλειες.
Αυτό δεν αποτελεί ρεαλιστική επιλογή.
Εκ πρώτης όψεως, η ΕΚΤ φαίνεται να βρίσκεται και πάλι σε δύσκολη θέση.

Υψηλότερες απαιτήσεις αποθεματικών

Υπάρχουν όμως και άλλα συμβατικά μέσα πολιτικής για τη μείωση του πληθωρισμού που δεν συνεπάγονται τη δαπάνη χρημάτων των φορολογουμένων από την ΕΚΤ.
Για παράδειγμα, η ΕΚΤ μπορεί να αυξήσει τις απαιτήσεις αποθεματικών και να καταργήσει ή να μειώσει το επιτόκιο επί των αποθεματικών (μέρους αυτών).
Με αυτόν τον τρόπο, η ΕΚΤ θα κάνει τις ιδιωτικές τράπεζες να συνεισφέρουν το μερίδιο που τους αναλογεί στη νομισματική σύσφιξη, μειώνοντας παράλληλα τη δημόσια επιβάρυνση.
Στο παρελθόν, η αύξηση ή η μείωση των υποχρεωτικών αποθεματικών των τραπεζών ήταν ένα συχνά χρησιμοποιούμενο εργαλείο στην εργαλειοθήκη των κεντρικών τραπεζών.
Όσο υψηλότερη είναι η απαίτηση, τόσο περισσότερα αποθεματικά πρέπει να διατηρούν οι ιδιωτικές τράπεζες.
Αυτό δημιουργεί έλλειψη αποθεματικών και ταυτόχρονα αυξάνει την αποτελεσματικότητα του εργαλείου των επιτοκίων.
Η αύξηση της απαίτησης τήρησης αποθεματικών χρησιμοποιήθηκε, για παράδειγμα, για να περιοριστεί ο υψηλός πληθωρισμός στη δεκαετία του 1970.
Από τη δεκαετία του 1980 -όταν τέθηκε σε εφαρμογή η ιδέα ότι η δημιουργία χρήματος ήταν καλύτερο να αφεθεί στις δυνάμεις της αγοράς- η χρήση αυτού του εργαλείου πολιτικής σταδιακά μειώθηκε.
Σε ορισμένες χώρες, η υποχρέωση τήρησης αποθεματικών έχει ακόμη και καταργηθεί.
Ωστόσο, η επιστροφή σε μια συμβατική νομισματική πολιτική μπορεί να επιτευχθεί με μια αξιοπρεπή αύξηση των υποχρεωτικών αποθεματικών.
Το 1998, λίγο πριν από την εισαγωγή του ευρώ, το ίδιο το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ παρέθεσε τρία επιχειρήματα για τους λόγους για τους οποίους η προσαρμογή των υποχρεωτικών ελάχιστων αποθεματικών αποτελεί αποτελεσματική στρατηγική στη νομισματική πολιτική και την καταπολέμηση του πληθωρισμού: σταθεροποιεί τα επιτόκια της αγοράς, διευρύνει τη ζήτηση για χρήμα της κεντρικής τράπεζας και συμβάλλει στον έλεγχο της επέκτασης των νομισματικών μεγεθών.
Η ΕΚΤ μπορεί να καθορίζει μόνη της την υποχρέωση τήρησης αποθεματικών για τις ιδιωτικές τράπεζες εντός της ζώνης του ευρώ.
Όταν εισήχθη το ευρώ την 1η Ιανουαρίου 1999, η υποχρέωση τήρησης αποθεματικών ήταν 2%.
Το 2012, η ΕΚΤ μείωσε την υποχρέωση αυτή στο 1%.
Σύμφωνα με τον νόμο, η υποχρέωση τήρησης αποθεματικών επιτρέπεται να αυξηθεί στο 10%.
Αυτό σημαίνει ότι η ΕΚΤ εξακολουθεί να έχει στη διάθεσή της ένα περιθώριο πολιτικής 9% για το μέσο αυτό, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ανά πάσα στιγμή.
Ερωτηθείσα αν η κεντρική τράπεζα εξετάζει το ενδεχόμενο αύξησης των υποχρεωτικών αποθεματικών, η ΕΚΤ απάντησε στο Follow the Money ότι "αναλύει επί του παρόντος το θέμα, αλλά είναι πολύ νωρίς για να είμαστε πιο συγκεκριμένοι σε αυτό το στάδιο σχετικά με τις πιθανές επιλογές".

Η ύπαρξη τόκων στα αποθεματικά της κεντρικής τράπεζας δεν είναι αυτονόητη

Επιπλέον, η ΕΚΤ έχει στη διάθεσή της διάφορα μέσα επιτοκίου.
Μπορεί να καθορίσει το επιτόκιο με το οποίο οι τράπεζες δανείζονται τα αποθεματικά και μπορεί, ανεξάρτητα από το επιτόκιο αυτό, να καθορίσει την αμοιβή επί των κατατεθειμένων αποθεματικών.
Παλαιότερα ήταν συνήθης πρακτική ο καθορισμός υψηλών απαιτήσεων για τα αποθεματικά χωρίς να καταβάλλονται τόκοι στις ιδιωτικές τράπεζες.
Ο σημαντικότερος οικονομολόγος του περασμένου αιώνα, ο John Maynard Keynes, έγραψε το 1930: "Είναι σωστό και λογικό οι τράπεζες-μέλη να συνεισφέρουν, με τη μορφή άτοκων καταθέσεων που διατηρούν στην Κεντρική Τράπεζα, το μεγαλύτερο μέρος των πόρων που απαιτούνται για την ασφάλεια του εξαιρετικά οικονομικού και αποτελεσματικού συστήματος, η ύπαρξη του οποίου επιτρέπει στις τράπεζες-μέλη να είναι τόσο άνετες και κερδοφόρες".
Οι ιδιωτικές τράπεζες επωφελούνται από ένα σταθερό νομισματικό σύστημα, οπότε γιατί να μην πληρώνουν για τη διατήρησή του;
Εξάλλου, τα αποθέματα ρευστότητας θεσπίστηκαν για να αντισταθμίσουν την υπερβολική ανάληψη κινδύνων από τις τράπεζες και να καταστήσουν το νομισματικό σύστημα πιο ασφαλές.
Τα ψηφιακά αποθέματα των κεντρικών τραπεζών είναι το σύγχρονο ισοδύναμο των μετρητών ή των ράβδων χρυσού σε ένα θησαυροφυλάκιο.
Δεν υπάρχει προφανής λόγος να καταβάλλεται τόκος γι' αυτά: δεν δανείζονται και οι τράπεζες δεν εκτίθενται σε κανέναν κίνδυνο από τη διακράτησή τους.
Τα αποθεματικά είναι απλώς το νομισματικό θεμέλιο πάνω στο οποίο βασίζεται το χρηματοπιστωτικό μας σύστημα.
Όπως είπε ο Έλληνας φιλόσοφος Αριστοτέλης τον τρίτο αιώνα π.Χ., "Το χρήμα είναι στείρο".
Δεν προορίζεται να πολλαπλασιάζεται από μόνο του.
Στην πραγματικότητα, οι περισσότερες θρησκείες το θεωρούν ανήθικο όταν αυτό συμβαίνει.
Η "χρήση χρημάτων για να βγάλουν χρήματα" θεωρείται παραδοσιακά αμαρτία στον Χριστιανισμό και το Ισλάμ.
Παρά την αρχαία αυτή σύμβαση, οι κεντρικοί τραπεζίτες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού έχουν γίνει όλο και πιο επιρρεπείς στο επιχείρημα ότι η υποχρέωση τήρησης αποθεματικών είναι ένας ακατάλληλος φόρος για τις τράπεζες.
Οι οικονομολόγοι της Σχολής του Σικάγου, με επικεφαλής τον διάσημο Milton Freedman, υποστήριξαν ότι οι ιδιωτικές τράπεζες θα πρέπει να αποζημιωθούν για τα "διαφυγόντα" έσοδα από τόκους λόγω των απαιτήσεων τήρησης αποθεματικών.
Όταν η αμερικανική κεντρική τράπεζα, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, προσπάθησε να εφαρμόσει την καταβολή τόκων επί των αποθεματικών χωρίς τη συγκατάθεση του αμερικανικού Κοινοβουλίου το 1978, έλαβαν σαφή αντίδραση από τους πολιτικούς τους προϊσταμένους.
Σε επιστολή τόσο της Επιτροπής Τραπεζών της Βουλής των Αντιπροσώπων όσο και της Επιτροπής Τραπεζών της Γερουσίας, οι βουλευτές έγραψαν: "Πιστεύουμε ότι η μονομερής ενέργεια για την καταβολή τόκων επί των αποθεματικών θα αποτελούσε κατάφωρο σφετερισμό των εξουσιών του Κογκρέσου και θα δημιουργούσε βαθιά ερωτήματα σχετικά με τη συνέχιση της ανεξαρτησίας της Ομοσπονδιακής Τράπεζας".
Με αξιοσημείωτη προνοητικότητα η επιστολή συνέχιζε: "Ελλείψει νομοθετικών περιορισμών, η καταβολή τόκων επί των αποθεματικών υπολοίπων, όσο μετριοπαθώς και αν ξεκινήσει, θα μπορούσε τελικά να προσθέσει δισεκατομμύρια δολάρια στο ομοσπονδιακό έλλειμμα και θα μπορούσε να θεωρηθεί ως προηγούμενο για την εξουσιοδότηση carte blanche για τη δαπάνη των κερδών της Ομοσπονδιακής Τράπεζας Αποθεματικών χωρίς περιορισμό είτε από την εκτελεστική είτε από τη νομοθετική εξουσία της κυβέρνησης".
Στις ΗΠΑ, οι πληρωμές τόκων επί των αποθεματικών παρέμειναν απαγορευμένες από το νόμο μέχρι το 2008.
Στην Ευρώπη, δεν υπήρξε ποτέ μια τέτοια δημόσια συζήτηση για την πρακτική αυτή.
Η ολλανδική κεντρική τράπεζα ήταν από τις πρώτες που πέρασαν σιωπηλά τον Ρουβίκωνα: όταν ρωτήθηκε από το Follow the Money, δεν μπορούσε να θυμηθεί πότε εισήχθησαν για πρώτη φορά οι πληρωμές τόκων επί των αποθεματικών.
Στην Ευρώπη, οι πληρωμές τόκων επί των υποχρεωτικών αποθεματικών έγιναν κοινή πρακτική με την εισαγωγή του ευρώ.

Όταν βόλευε τις τράπεζες, ήταν δυνατόν

Αυτό που κάνει ακόμη πιο αξιοσημείωτη τη σημερινή σιωπή των κεντρικών τραπεζών σχετικά με τη δυνατότητα μείωσης των πληρωμών τόκων επί των αποθεματικών είναι ότι η ΕΚΤ χρησιμοποιεί αυτό το μέτρο πολιτικής τα τελευταία τρία χρόνια.
Στις 30 Οκτωβρίου 2019, η ΕΚΤ δημιούργησε ένα σύστημα δύο επιπέδων, απαλλάσσοντας μέρος των πλεοναζόντων αποθεματικών των τραπεζών από τις πληρωμές τόκων.
Αυτό συνέβη όταν τα επιτόκια πολιτικής ήταν αρνητικά, πράγμα που σήμαινε ότι οι τράπεζες έπρεπε να πληρώνουν για τα αποθεματικά τους στην κεντρική τράπεζα.
Η ΕΚΤ διευκόλυνε τις ιδιωτικές τράπεζες με μια εξαίρεση: δεν έπρεπε πλέον να πληρώνουν τόκους για ένα μεγάλο μέρος των αποθεματικών τους.
Ωστόσο, η ΕΚΤ εγκατέλειψε το σύστημα διαβάθμισης στις 8 Σεπτεμβρίου 2022.
Αν αυτό το μέτρο ήταν δυνατό όταν ευνοούσε τις τράπεζες από το 2019 έως το 2022, γιατί να μην είναι δυνατό να αφήσει μέρος των αποθεματικών της κεντρικής τράπεζας χωρίς τόκο τώρα, αντί να ζητά χρήματα από τον φορολογούμενο;
Στις 12 Οκτωβρίου, το Reuters επικαλέστηκε ανώνυμες πηγές από το εσωτερικό της τράπεζας, οι οποίες ισχυρίζονται ότι η κεντρική τράπεζα εξετάζει διάφορες επιλογές για να μειώσει τις πληρωμές τόκων επί των αποθεματικών, συμπεριλαμβανομένης της επαναφοράς του συστήματος δύο επιπέδων και της αλλαγής των όρων των TLTROs.
'Η καταβολή τόκων για αυτά τα πλεονάζοντα αποθεματικά εξαντλεί τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών, περιορίζοντας την ικανότητά τους να καταβάλλουν μετρητά στους εθνικούς προϋπολογισμούς και στερώντας από το κράτος ζωτικά έσοδα.
Οι κεντρικές τράπεζες θα μπορούσαν ακόμη και να εξαντλήσουν το δικό τους κεφάλαιο, αναγκάζοντας ενδεχομένως τις κυβερνήσεις να ανακεφαλαιοποιήσουν τις τράπεζες".
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, διεξάγεται μια παρόμοια συζήτηση σχετικά με το αν θα πρέπει να σταματήσει η αμοιβή των ιδιωτικών τραπεζών για τα αποθεματικά τους.
Οι τραπεζίτες δεν ευνοούν αυτή την επιλογή, καθώς θα μείωνε την κερδοφορία τους.

Φύλακες της κερδοφορίας των τραπεζών

Ο Miguel Ángel Fernández Ordóñez, πρώην πρόεδρος της ισπανικής κεντρικής τράπεζας, επισημαίνει ότι ο ρόλος των κεντρικών τραπεζών έχει αλλάξει την τελευταία δεκαετία.
Υποστηρίζει ότι οι κεντρικές τράπεζες έχουν εκ των πραγμάτων γίνει οι "θεματοφύλακες της κερδοφορίας των τραπεζών".
Κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας των χαμηλών επιτοκίων, εφαρμόστηκαν κάθε είδους μέτρα στήριξης, όπως το σύστημα δύο επιπέδων και τα TLTROs, για να στηρίξουν την κερδοφορία των τραπεζών.
Με την άνοδο των επιτοκίων, φαίνεται ότι η κεντρική τράπεζα ρίχνει και πάλι δισεκατομμύρια στην αγκαλιά των τραπεζών.
Τα αποθεματικά χωρίς κίνδυνο - τα οποία, όπως τα μετρητά και οι ράβδοι χρυσού σε ένα θησαυροφυλάκιο, κανονικά δεν αποφέρουν καμία απόδοση - παρέχουν τώρα στις τράπεζες υψηλές αποδόσεις, ενώ τα επιτόκια της αγοράς για τους κατόχους καταθέσεων σε αυτές τις τράπεζες εξακολουθούν να μην πλησιάζουν ούτε κατά διάνοια αυτό το επιτόκιο.
Απαντώντας στο Follow the Money, η ΕΚΤ δήλωσε ότι η νομισματική της πολιτική, συμπεριλαμβανομένων των ομολόγων που αγοράζονται μέσω των προγραμμάτων αγοράς περιουσιακών στοιχείων, έχει σχεδιαστεί για να εκπληρώσει την εντολή της "ακόμη και αν η άσκηση αυτής της πολιτικής θα μπορούσε προσωρινά να οδηγήσει σε μείωση των αναφερόμενων οικονομικών αποτελεσμάτων".
Για την ΕΚΤ, οι δικές της απώλειες δεν αποτελούν προτεραιότητα.
'Η εντολή μας είναι να διατηρήσουμε τη σταθερότητα των τιμών και όχι να δημιουργήσουμε κέρδη κεντρικής τράπεζας'.
Ωστόσο, η απόφαση για το αν θα αμείβονται ή όχι τα αποθεματικά ή αν θα αυξηθούν οι απαιτήσεις για τα αποθεματικά έχει επιπτώσεις που εκτείνονται πολύ πέρα από τη σταθερότητα των τιμών.
Αντί να ενεργούν ως διαχειριστές των εσόδων από seigniorage, τα εθνικά ταμεία θα μπορούσαν να γίνουν ο φορέας του κόστους των πληρωμών τόκων προς τις ιδιωτικές τράπεζες, λόγω μιας απόφασης πολιτικής της ΕΚΤ.
Αυτό θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στους εθνικούς προϋπολογισμούς των κρατών μελών, χωρίς τα δημοκρατικά κοινοβούλιά τους να έχουν λόγο επί του θέματος.
Η ΕΚΤ βρίσκεται για άλλη μια φορά αντιμέτωπη με αποφάσεις που θα έχουν μεγάλες αναδιανεμητικές επιπτώσεις.
Μπορεί να δώσει μόνη της προτεραιότητα στα συμφέροντα των ιδιωτικών τραπεζών έναντι του δημόσιου συμφέροντος.
Σε μια Δημοκρατία, τέτοιες επιλογές δεν θα έπρεπε να γίνονται από μη εκλεγμένους κεντρικούς τραπεζίτες που δεν έχουν καμία πολιτική λογοδοσία.
Το γεγονός αυτό δικαιολογεί επομένως μια ενδελεχή αναθεώρηση των ελέγχων και ισορροπιών στο νομισματικό σύστημα, ιδίως όσον αφορά την εξουσία των κεντρικών τραπεζών.

Τραπεζικοί φόροι

Εάν οι Ευρωπαίοι κεντρικοί τραπεζίτες επιλέξουν να καταβάλλουν μεγάλα ποσά τόκων για τα αποθεματικά των κεντρικών τραπεζών, οι κυβερνήσεις μπορούν να παρέμβουν με μια δική τους επιλογή: μπορούν απλώς να επιλέξουν να αυξήσουν τους τραπεζικούς φόρους.
Το Βέλγιο εξετάζει ήδη αυτή την κίνηση.
Στην Ισπανία, η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι τα "έκτακτα" κέρδη που απολαμβάνει ο τραπεζικός τομέας δικαιολογούν έναν "έκτακτο φόρο" στις τράπεζες.
Η ισπανική κυβέρνηση έχει καταρτίσει πρόταση και ζήτησε επισήμως τη γνώμη της ΕΚΤ επί του θέματος.
Οι μεγαλύτερες τράπεζες στην Ισπανία αντιτίθενται στην πρόταση.
Ο Gonzalo Gortázar, διευθύνων σύμβουλος της CaixaBank, δήλωσε στους Financial Times στις 20 Οκτωβρίου ότι "οι τράπεζες δεν είναι πιθανό να έχουν έκτακτα κέρδη", αλλά αντίθετα εξακολουθούν να ανακάμπτουν από "μια μακρά περίοδο πολύ χαμηλών αποδόσεων".
Πιστεύει ότι ο φόρος είναι "αντιπαραγωγικός, διότι σε μια οικονομική επιβράδυνση χρειαζόμαστε έναν ισχυρό τραπεζικό τομέα".
Η υψηλότερη φορολογία των τραπεζών θα οδηγούσε σε μια τριγωνική αλληλεξάρτηση στην οποία οι κεντρικές τράπεζες πληρώνουν τόκους στις ιδιωτικές τράπεζες, οι κυβερνήσεις αναπληρώνουν τα ίδια κεφάλαια των κεντρικών τραπεζών και τα πλεονάζοντα κέρδη των ιδιωτικών τραπεζών φορολογούνται για να καλύψουν αυτές τις κυβερνητικές δαπάνες.
Πρόκειται για μια δυσκίνητη, κυκλική προσέγγιση, αλλά μπορεί να αποτελέσει την έσχατη λύση για να αποτραπεί η μετακύλιση του κόστους των αντισυμβατικών πολιτικών της ΕΚΤ στους Ευρωπαίους πολίτες.
Με άλλα λόγια, θα αποτρέψει τα χρήματα των φορολογουμένων να καταλήξουν για άλλη μια φορά στα ταμεία των τραπεζιτών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης