Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μεγάλη ανατροπή στη Βρετανία: Αποχωρεί αιφνιδιαστικά ο Boris Johnson από την κούρσα για την ηγεσία των Συντηρητικών

Μεγάλη ανατροπή στη Βρετανία: Αποχωρεί αιφνιδιαστικά ο Boris Johnson από την κούρσα για την ηγεσία των Συντηρητικών
Ο Johnson είχε τη δημόσια υποστήριξη 59 βουλευτών των Τόρις, αλλά έπρεπε να φτάσει τους 100 για να προχωρήσει στην κούρσα για την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος
Σχετικά Άρθρα

Ο Boris Johnson αποχώρησε από την κούρσα για την ηγεσία των Συντηρητικών την Κυριακή (23/10/2022).
Ο Johnson είχε τη δημόσια υποστήριξη 59 βουλευτών των Τόρις, αλλά έπρεπε να φτάσει τους 100 για να προχωρήσει στην κούρσα για την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος.
Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, Boris Johnson, επέστρεψε εσπευσμένα το Σάββατο 22/10 από τις διακοπές στην Καραϊβική – όπου βρισκόταν όταν παραιτήθηκε η Truss – και ετοιμάζεται για δεύτερη θητεία στην πρωθυπουργία της χώρας, μερικές εβδομάδες αφότου αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το αξίωμα, με ορισμένους συναδέλφους του να προειδοποιούν ότι η επάνοδός του ίσως προκαλέσει μεγαλύτερο πολιτικό χάος.

Τον εγκατέλειψαν οι σύμμαχοί του

Η εξέλιξη αυτή αφήνει ανοιχτό τον δρόμο για τον Rishi Sunak, ο οποίος ηγείται των υποψηφιοτήτων μεταξύ των βουλευτών των Τόρις, με 144 υποστηρικτές.
Ο πρώην πρωθυπουργός δεν θα υποστηρίξει την ηγεσία των Τόρις λόγω της αποτυχίας να επιτευχθεί συμφωνία με τον Rishi Sunak και την Penny Mordaunt: «Φοβάμαι ότι το καλύτερο είναι ότι δεν επιτρέπω την υποψηφιότητά μου να προχωρήσει και να δεσμευτώ στήριξη σε όποιον πετύχει. Πιστεύω ότι έχω πολλά να προσφέρω, αλλά φοβάμαι ότι απλά δεν είναι η κατάλληλη στιγμή», πρόσθεσε.
Αρκετοί επί μακρόν σύμμαχοι του Johnson συμπεριλαμβανομένων των Suella Braverman και Steve Baker, αποφάσισαν τελικά να στηρίξουν τον Sunak.
Ο Baker, πρώην επικεφαλής των υποστηρικτών του Brexite, προειδοποίησε ότι μια πιθανή επιστροφή του Τζόνσον θα ήταν μια «εγγυημένη καταστροφή».

Επισήμως υποψήφιος ο Sunak

Την υποψηφιότητά του στην κούρσα για την Downing Street ανακοίνωσε ο Rishi Sunak, ο πρώην υπουργός Οικονομικών επί Boris Johnson, διεκδικώντας επισήμως πλέον την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος και την πρωθυπουργία της Βρετανίας.
Με τον χρόνο στην κούρσα για την Downing Street να «τρέχει», οι υποψήφιοι που θα αντικαταστήσουν τη Liz Truss, προσπαθούν με ταχείς ρυθμούς να εξασφαλίσουν επαρκή υποστήριξη, ώστε να μπορέσουν να συμμετάσχουν στη μάχη της διαδοχής πριν εκπνεύσει η σχετική προθεσμία για την κατάθεση των υποψηφιοτήτων τη Δευτέρα 24/10.

Sunak: Διεκδικώ την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος και την πρωθυπουργία

Tην ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος και την πρωθυπουργία της Βρετανίας διεκδικεί ο πρώην υπουργός των Οικονομικών επί Boris Johnson, Rishi Sunak.
Ο Sunak ανακοίνωσε επισήμως την Κυριακή 23/10 την υποψηφιότητά του στην κούρσα για την Downing Street, διεκδικώντας την αντικατάσταση της Liz Truss στην πρωθυπουργία, έχοντας συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό των 100 βουλευτών-υποστηρικτών του ώστε να συμμετάσχει στην ψηφοφορία για την ανάδειξη του νέου πρωθυπουργού της Βρετανίας. Μάλιστα, είχε προηγηθεί το βράδυ του Σαββάτου 21/10 συνάντησή του με τον Boris Johnson, που επίσης ετοιμάζεται να κατέβει στη μάχη της διαδοχής.
«Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μία μεγάλη χώρα, αλλά αντιμετωπίζουμε μία πρωτοφανή οικονομική κρίση», έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Sunak, εξηγώντας πως «αυτός είναι ο λόγος που διεκδικώ την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος, ώστε να είμαι ο επόμενος πρωθυπουργός».
Μάλιστα, στο tweet που ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του, υπόσχεται ότι θέλει «να διορθώσει την οικονομία μας, να ενώσει το κόμμα μας και να προσφέρει για τη χώρα μας».


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης