Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νομισματικό vertigo: Στα 30 δισ. δολ. η παρέμβαση της BoJ για την στήριξη του γεν - Κερδοσκοπική η ανατίμηση του δολαρίου

Νομισματικό vertigo: Στα  30 δισ. δολ. η παρέμβαση της BoJ για την στήριξη του γεν -  Κερδοσκοπική η ανατίμηση του δολαρίου

Η Bank of America εκτίμησε ότι η ιαπωνική κυβέρνηση, η οποία έχει 1,3 τρισεκατομμύρια δολάρια σε συναλλαγματικά αποθέματα, θα μπορούσε να υλοποίησει έως και 10 ακόμη παρεμβάσεις πουλώντας ρευστά περιουσιακά στοιχεία

Σχετικά Άρθρα
Οι ιαπωνικές αρχές είναι πιθανό να ξόδεψαν περισσότερα από 30 δισ. δολάρια την περασμένη εβδομάδα στη δεύτερη παρέμβασή τους μέσα σε ένα μήνα για να στηρίξουν το γιεν το οποίοι έπεσε σε νέο χαμηλό 32 ετών έναντι του δολαρίου, σύμφωνα με εκτιμήσεις των επενδύτων όπωε επισημαίνεται σε δημοσίευμα των Finacial Times την Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2022.
Η εν λόγω παρέμβαση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 21/10 έγινε αφότου το γιεν έφτασε στα 151,94 ανά δολάριο, με αποτέλεσμα να εκτιναχθεί για λίγο στα 144,50 γιεν κατά τη διάρκεια μιας τυπικά ήσυχης περιόδου της εβδομάδας για συναλλαγές.
Το ιαπωνικό νόμισμα έκλεισε γύρω στα 147 δολ την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2022.

Τα κατάλληλα μέτρα


Κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Αυστραλία το Σαββατοκύριακο, ο Fumio Kishida, πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, είπε ότι η κυβέρνηση θα λάβει «τα κατάλληλα μέτρα» για να αντιμετωπίσει την υπερβολική αστάθεια στις αγορές συναλλάγματος.
«Δεν μπορούμε να ανεχτούμε την υπερβολική αστάθεια που προκαλείται από κερδοσκοπικές συναλλαγές.
Παρακολουθούμε τις εξελίξεις στην αγορά συναλλάγματος με έντονο το αίσθημα του επείγοντος», δήλωσε ο Kishida, ενώ αρνήθηκε να επιβεβαιώσει εάν πραγματοποιήθηκε παρέμβαση την Παρασκευή.
Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών δεν έχουν σχολιάσει εάν είχαν κάνει παρέμβαση την Παρασκευή (21/10), αλλά δύο άτομα που πρόσκεινται στην κυβέρνηση επιβεβαίωσαν το γεγονός.
Οι ιαπωνικές αρχές είχαν ήδη δαπανήσει 20 δισεκατομμύρια δολάρια τον Σεπτέμβριο για τη διεξαγωγή της πρώτης παρέμβασης αγοράς γιεν της Ιαπωνίας από το 1998.
Η Bank of America εκτίμησε μετά την παρέμβαση του περασμένου μήνα ότι η ιαπωνική κυβέρνηση, η οποία έχει 1,3 τρισεκατομμύρια δολάρια σε συναλλαγματικά αποθέματα, θα μπορούσε να εκτελέσει έως και 10 ακόμη παρεμβάσεις πουλώντας ρευστά περιουσιακά στοιχεία.
Ο Masato Kanda, ο κορυφαίος αξιωματούχος  στις νομισματικές αρχές της χώρας, πρότεινε πρόσφατα ότι η κυβέρνηση είχε ένα «απεριόριστο» ποσό κεφαλαίων προκειμένου να πραγματοποιήσει παρεμβάσεις στη νομισματική αγορά, σύμφωνα με ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης.

Ταϊβάν και Νότια Κορέα

Ωστόσο, οι αναλυτές λένε ότι η αποτελεσματικότητα τέτοιων παρεμβάσεων θα ήταν περιορισμένη όσο οι διαφορές στα επιτόκια μεταξύ της Ιαπωνίας που επιμένει στη χαλαρή πολιτική και των ΗΠΑ που έχουν συσφίξει με μεγάλη ταχύτητα την νομισματική πολιτικής του παραμένουν μεγάλες.
Η Ιαπωνία δεν είναι μόνη στον αγώνα της να ανταποκριθεί στην έντονη αστάθεια στις χρηματοπιστωτικές αγορές, καθώς και οι δύο ρυθμιστικές αρχές στην Ταϊβάν και τη Νότια Κορέα εισάγουν επίσης μέτρα στήριξης του εγώριπου νομίσματος

Εκτεταμένος αντίκτυπος

Ο Takahide Kiuchi, οικονομολόγος στο Ερευνητικό Ινστιτούτο Nomura, είπε ότι η τελευταία παρέμβαση είχε μεγαλύτερο αντίκτυπο από το αναμενόμενο λόγω πολλών παραγόντων.
Οι επενδυτές εξεπλάγησαν επειδή περίμεναν η κυβέρνηση να παρέμβει κατά τις ώρες συναλλαγών του Τόκιο αντί κατά τις ώρες της ευρωπαϊκής και της αμερικανικής αγοράς.
«Υπάρχει επίσης η πιθανότητα ότι το μέγεθος της παρέμβασης (όσον αφορά τις αγορές νομισμάτων) ήταν σημαντικό», είπε ο Kiuchi χωρίς να διευκρινίσει το μέγεθος.
Οι επενδυτές στην αγορά νομισμάτων υπολόγισαν ότι η Ιαπωνία διαχέτευσε τουλάχιστον 30 δισ. δολάρια στην παρέμβαση.
Οι αναλυτές είπαν ότι η κίνηση αυτή από την BoJ μπορεί να επιταχύνθηκε από μια αναφορά στη Wall Street Journal ότι αξιωματούχοι της Federal Reserve είναι πιθανό να συζητήσουν τον επόμενο μήνα για το αν θα εγκρίνουν μια μικρότερη αύξηση των επιτοκίων τον Δεκέμβριο, καθώς ενισχύεται η εποβράδυνση της παγκίσμιας οικονομίας λόγω των απότομων αυξήσεων των επιτοκίων.
Yen Tops ¥150 vs. the Dollar for the First Time in Over Three Decades -  Mish Talk - Global Economic Trend Analysis

JPY/USD Yen Surges More Than 1.8% Against Dollar, Reversing Earlier Drop -  Bloomberg
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης